Szombat, 2001. július 7. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53. évfolyam 156. szám

regio.htm

Régió

Üzleti szellemben szegény országunkban minden lehetséges, avagy a kézenfutóbajnok szponzorokat keres

Támogatót keres a csodaatléta

Az ötvenyardos kézenfutás világrekordjának megdöntésére készül egy kassai sportember, aki nem szívesen házal támogatóknál, ezért egy hónapos felkészülése veszélybe került.

KASSA

A történet elsõ hallásra hihetetlennek tûnhet, ám üzleti szellemben szegény országunkban úgy látszik, minden lehetséges. A budapesti születésû Ghillany László többszörös csehszlovák kézenfutóbajnok, 1976-ban 23,8 másodperc alatt teljesítette az 50 yardot, (45,7 méter) amivel világrekorder lett, illetve bekerült a Guinnes rekordok könyvébe.

Jelenleg a világ leggyorsabb kézenfutója az amerikai Mark Kenny, aki 1994-ben állította be az új idõt, ezt készült megdönteni Ghillany június végén. Elmondta, sérülten állt rajthoz, az õt támogató cég ugyanis nem engedte, hogy elhalassza a rekordkísérletet. Akkor néhány méteren múlott a világrekord, a kudarc miatt azonban a természetgyógyászatra specializálódó cég faképnél hagyta a sportembert. A sajtó érdeklõdése már akkor meglehetõsen nagy volt, a júliusi próbálkozásra pedig a világ legnagyobb tévétársaságai is kíváncsiak, több tucat újságíró érkezik Kassára, ezért a leendõ új szponzornak lehetõsége lenne bekerülnie a nemzetközi köztudatba. Mivel azonban a villamosmérnöki végzettségû Ghillany természetétõl idegen a koldulás, és jelenleg nincs megélhetési forrása, a rekordkísérlet veszélybe kerülhet. A felkészülés napi edzéseket kíván, ezért természetesen nem vállalhat munkát az elkövetkezendõ hetekben. A sportember szerint mindenütt a világon tódulnak a szponzorok a nála gyengébb képességû "kollégákhoz", Amerikában vagy Nyugat-Európában sokan fantáziát látnának a felkészülés fedezésében.

Ghillany 58 éves, az orvosok szerint a természet csodája, hiszen ereje teljében van, fizikailag képes a világrekord megdöntésére. Öt-hatezer koronára lenne szüksége, arra viszont minél elõbb. Nem erõssége az önmenedzselés csupán egy-két újság szerkesztõségébe volt bátorsága bekopogni. A következõ telefonszámon érhetõ el: 0907/913331. (juk)


NAGYMEGYER

Eltûnik a romablokk

Az önkormányzat döntésére eltûnik az ún. "cigányblokk", a Komáromi út 205-ös lakótömbje. A lakók kiköltöztetése után kétséges volt, hogy felújítják vagy lebontják a lelakott épületet, ami jelenleg úgy néz ki, mintha már megkezdték volna a bontási munkálatokat. Fodor László hivatalvezetõ szerint azonban ez a volt lakók nyoma. Az épület bontása megkönnyíti a mögötte lévõ területen épülõ lakások megközelíthetõségét. (e)


Nemzetközi sikerek a sajógömöri magyar iskolában

Itthon és külföldön is

SAJÓGÖMÖR

Bár az utóbbi hónapokban a tanításon kívül sok "más" is foglalkoztatta a Sajógömöri Magyar Tannyelvû Alapiskola pedagógusait Parlagné Demeter Borbála iskolaigazgató szerint, a tanítók az elmúlt évekhez hasonlóan készítették fel a diákokat az országos és a nemzetközi versenyekre. Hosszú lenne a sor, ha leírnánk mindazoknak a nevét, akik sikeresen szerepeltek a vers- és prózamondó, a Zrínyi Ilona matematikai, a Szép Magyar Beszéd, a Katedra és más versenyeken, hiszen sok tehetséges gyerek tanul az iskolában. Nem mindennapi eredményeket értek el például a sakkozók. A Kiss István vezette sakkcsapat harmadik helyezést ért el a járási versenyen, egyéniben a nyolcadikos Vas Hermina elsõ, Csala Árpád pedig a második helyen végzett. A Budapesten megrendezett TIT-versenyen a hatodikos Pelle Mónika (matematika) 705 versenyzõbõl a 47., Kaszás Márta (kémia) 142-bõl a 9., Csala Árpád (történelem) 250-bõl a 24., Gergely Csaba pedig a 337 indulóból a 12. helyen végezett. (tt)


Falunapok Szõgyénben negyedik alkalommal, több mint egy héten keresztül, tartalmas és változatos programmal

Kultúra és ízkavalkád

SZÕGYÉN

Bár hivatalosan csak ma érnek véget a IV. Szõgyéni Napok, a rendezvények zömét múlt vasárnappal bezárólag már lebonyolították, így semmiképpen sem nevezhetõ korainak egy rövid öszszefoglalás.

Természetes, hogy egy ilyen rendezvény keretében hétvégén a legsûrûbb a program, és nem volt ez másként az Érsekújvári járás e nagyközségében sem. Szombaton például kevés híján huszonnégy órán keresztül (!) megállás nélkül peregtek az események: délelõtt tízkor megkoszorúzták a község egykori jegyzõjének, Pathó Pálnak a mûvelõdési ház elõtt felállított szobrát, az ünnepség után pedig kezdetét vette a kézmûves foglalkozás. Kora délután már készen álltak a kondérok és a húsvágódeszkák a Csemadok helyi alapszervezete által megrendezett bográcsgulyásfõzõ versenyhez, ahol a zsûri elnöke Kovács Lázár, az RTL Klub mesterszakácsa volt.

Akik egy kis kultúrára szomjaztak, közben részt vehettek a Szõgyén vallástörténelme címû könyv bemutatóján, és elbeszélgethettek a két szerzõvel, Gábris Józseffel és Vas Gyulával. Négy órától hatig a mûvelõdési ház elõtti téren felállított szabadtéri színpadon peregtek a gazdag és sokszínû kultúrmûsor számai, mellesleg ragyogó napsütésben. Este volt a gulyásfõzõ verseny kiértékelése, ahol Dékány Adrián fõztje találtatott a legízletesebbnek. A napot reggelig tartó utcabál zárta.

Vasárnap már reggel hétkor kiültek pecabotjaik mellé a horgászverseny résztvevõi: itt Bajza Attilának kedvezett a legjobban a szerencse, a legnagyobb kifogott halért járó különdíjat pedig Babér Tamás kapta. Délután egykor kezdõdött a Polgármester Kupájáért kiírt labdarúgótorna VI. évfolyama, amelyen a csapatok a következõ sorrendben végeztek: 1. Szõgyén, 2. Udvard, 3. Sárisáp (Magyarország), 4. Párkány.

Az idei Szõgyéni Napok keretében zajlott még az immár harmadízben megrendezett nemzetközi képzõmûvészeti tábor is; az itt készült munkákból álló kiállítás zárja ma a rendezvénysorozatot. (-yu-)


ROZSNYÓ/JOLSVA

Berukkoltak az újoncok

Majdnem hatezer – összesen 5890 – hadköteles fiatal kezdte el e hét folyamán katonai szolgálatát a hadseregben. Közülük 200 fiatalembernek kellett berukkolnia a rozsnyói laktanyába, százötvenen pedig a jolsvai kaszárnyában kezdték el kilenc hónapos "katonai pályafutásukat". Hozzávetõleg ugyanennyi fiatal vetette le az angyalbõrt a Rozsnyói és Nagyrõcei járás területén található két laktanyában. (kp)


IPOLYSÁG

Örökség Népfõiskolai Tábor hétfõtõl

Ahogyan az elmúlt években, bizonyára idén is lesznek visszatérõ, lelkes hallgatói az Örökség Népfõiskolai Tábornak, melyet a Palóc Társaság szervez, és a város Középfokú Mezõgazdasági Szaktanintézetének kollégiuma ad otthont. A hatodik alkalommal megrendezett, hétfõtõl 14-ig tartó mûvelõdési tábornak olyan neves elõadói lesznek, mint Budai Ilona énekes, Csete György építész, Csete Ildikó textilmûvész, Molnár V. József néplélekrajz-kutató, továbbá Kocsis István író, történész, Kiss Dénes költõ, nyelvkutató, Kiss Irén kultúrtörténész. Említhetnénk azonban Tábori László keletkutató, Friedrich Klára íráskutató, Marton Veronika sumerológus, vagy Szakács Gábor énekes-dalszerzõ és Bodonyi András dalszerzõ nevét is. (dzsár)


RIMASZOMBATI JÁRÁS

Új igazgatók a magyar alapiskolák élén

A hónap elejétõl új igazgatója van a Rimajánosi Magyar Tannyelvû Alapiskolának. A nyugdíjba vonuló Gyurkó Vincze helyébe Tóth Mónikát nevezte ki Boros Zoltán a járási hivatal elöljárója. A rimaszombati Dúsa utcai Magyar Tannyelvû Alapiskolát pedig júliustól Tóth Vilmos vezeti. (kas)


OROSZKA

Vadnyugati típusú rablás a malomban

Több mint százötvenezer koronával távozott az az ismeretlen férfi, aki szerda hajnalban nem sokkal egy óra után kopogott be az oroszkai malom portájának ablakán. A gyanútlan éjjeliõr kinyitotta az ajtót, mire az elkövetõ pisztollyal megfenyegette, hogy nyissa ki a trezort. A malom tulajdonosának kára 154 840 korona; a rablót egyelõre nem sikerült megtalálni, ám legalább hároméves börtönbüntetésre számíthat. (SITA)


GÚTA

Focitorna a Gõgh Kálmán-stadionban

Ma délután egy órától érdekes labdarúgó-mérkõzéseket tekinthetnek meg Gúta és környékének sportrajongói. A helyi Gõgh Kálmán-stadionban ekkor kezdõdik az a torna, amelyen a szlovákiai magyar újságírók válogatottja, az MKP csapata és a gútai öregfiúk együttese vesz részt. (ú)


VÁRHATÓ IDÕJÁRÁS:

ELÕREJELZÉS

Túlnyomóan derült lesz az égbolt. Nyugaton a nap folyamán megnövekedhet a felhõzet, és néhol elõfordulhat zivatar. A kora délutáni hõmérséklet általában 28 és 32 fok között várható. Délnyugaton élénk lehet a délkeleti, déli szél. Az elõrejelzés szerint vasárnap jobbára borult, csapadékos, hétfõn változóan felhõs idõre számíthatunk. Helyenként jégesõ is valószínû. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet holnap 12 és 16, holnapután 10 és 15 fok között, a legmagasabb nappali vasárnap 21 és 26, hétfõn 23 és 27 fok között alakul.

ORVOSMETEOROLÓGIA

Kedvezõ lesz ma az idõjárás hatása. Fokozódik a szellemi és fizikai teljesítõképesség, javul az összpontosítókészség. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedõk azonban kíméljék magukat; kerüljék a nagyobb megterhelést, a stresszhelyzeteket és a tûzõ napon való hosszabb tartózkodást. Az érzékenyeket és az alacsony vérnyomásúakat migrénes jellegû fejfájás és hányinger gyötörtheti. Este a mozgásszervi betegségekkel küszködõknek is panaszokra kell számítaniuk, s depressziós tünetek ugyancsak elõfordulhatnak.


CÍMLAP VÉLEMÉNY RÉGIÓ BELPOLITIKA KÜLPOLITIKA GAZDASÁG
MELLÉKLET KULTÚRA TÉMA PANORÁMA SPORT HOROSZKÓP
KEZDÔLAP ARCHÍVUM IMPRESSZUM VISSZHANG