Péntek, 2001. június 1. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53. évfolyam 125. szám

sport.htm

Sport

Francia nemzetközi teniszbajnokság, második forduló: Pete Sampras elbúcsúzott

Gubacsi Zsófia bravúrja

Párizs. A világranglista 169. helyén álló Gubacsi Zsófia folytatta remek sorozatát a Roland Garroson: a 2. fordulóban 1 óra 51 perc alatt legyõzte a német Barbara Rittnert (50.). A selejtezõbõl feljutó magyar játékos a 3. körben az amerikai Serena Williams ellen lép pályára.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A 21 perces elsõ játszmában még semmi sem utalt Gubacsi (17 önhiba) gyõzelmére. A második szettben (53 perc) is 5:3-ra vezetett a türelmesen teniszezõ Rittner, amikor azonban fordulat következett. Az egyre pontosabban teniszezõ magyar sorozatban négy játékot nyert, s egyenlített. A döntõ játszmát nagyon jól kezdte a német, kétszer elnyerte ellenfele adogatását, s 3:0-ra elhúzott. Gubacsi azonban ekkor sem adta fel, egyenlített, majd 5:4-nél újra breakelt, ezzel kiharcolta a gyõzelmet, s bejutott a legjobb 32 közé. Az egyesben már öt gyõzelmet (3 a selejtezõben, 2 a fõtáblán) arató Mandula Petra az osztrák Patricia Wartusch oldalán párosban is sikerrel mutatkozott be. A magyar teniszezõ és társa a következõ körben az 1. helyen kiemelt Raymond, Stubbs (amerikai, ausztrál) duó ellen lép pályára.

A 13-szoros Grand Slam-gyõztes Pete Sampras idén sem valósíthatja meg régi álmát, a párizsi tornagyõzelmet, mert a 2. fordulóban simán kikapott a spanyol Galo Blancótól. A tengerentúli klasszis csak az elsõ játszmában szorította meg riválisát, azután az európai teniszezõ irányított. Blanco még azt is megengedhette magának, hogy 9 break-labdát hibázzon el, mert a három adogatáselnyerés elég volt a sikerhez. Az amerikai egyetlen breakesélyét is elrontotta.

Pete Sampras 1996-ban még elõdöntõs volt a Roland Garroson, az utóbbi négy alkalommal viszont egyszer sem jutott tovább a 2. fordulónál. – Nagyon szép elütései voltak, s az alapvonalról végig õ irányított. Egyszerûen jobbnak bizonyult nálam, tisztán és célratörõen teniszezett. El kell ismernem teljesítményét. Roppant csalódott vagyok, mert tudtam, hogy mit kellene játszanom. De sajnos, elképzeléseimet nem valósítottam meg – nyilatkozta Sampras.

Kitett magáért Janette Husárová, biztosan jutott a harmadik felvonásba. Daniela Hantuchová szoros csatában kapott ki a nyolcadikként kiemelt Conchita Martineztõl. A szlovák teniszezõnõ közel állt az elsõ szett megnyeréséhez, ám rutinosabb ellenfele kihasználta a hibáit.

Dominik Hrbatý miután egyesben kiesett, tegnap a cseh Martin Damm oldalán párosban is búcsúra kényszerült.

EREDMÉNYEK – nõi egyes, 2. forduló: Gubacsi Zsófia (magyar)– Rittner (német) 0:6, 7:5, 6:4; Husárová (szlovák)–Andretti (francia) 6:2, 5:1; Hingis (svájci, 1.)–Castano (kolumbiai) 6:1, 6:0; Coetzer (dél-afrikai, 10.)–Ruano-Pascual (spanyol) 6:4, 7:5; Shaughnessy (amerikai, 16.)–T(amerikai) 3:6, 6:1, 6:1; S. Williams (amerikai, 6.)–Srebotnik (szlovén) 6:0, 7:5; Martinez (spanyol, 8.)–Hantuchová (szlovák) 7:6, 6:4; Testud (francia, 17.)– Pucsek (fehérorosz) 6:4, 6:0; Bovin (orosz)–Suchá (szlovák) 6:3, 2:6, 6:2, Frazier (amerikai)–Sanchez-Vicario (spanyol, 11.) 1:6, 6:3, 6:4.

Férfi egyes, 2. forduló: Blanco (spanyol)–Sampras (amerikai, 5.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:2; Grosjean (francia, 10.)–Andersen (norvég) 6:2, 6:2, 6:2; Squillari (argentin, 16.)–Vinciguerra (svéd) 2:6, 6:3, 6:3, 6:1; Agassi (amerikai, 3.)–Boutter (francia) 6:3, 6:2, 6:2; Roddick (amerikai)–Chang (amerikai) 5:7, 6:3, 6:4, 6:7, 7:5.

Nõi páros, 1. forduló: Mandula Petra, Wartusch (magyar, osztrák)–Cocheteux, Foretz (francia) 7:6 (9-7), 6:3; Arendt, Vis (amerikai, holland, 8.)–Hiraki, Marosi-Aracama Katalin (japán, magyar) 6:2, 6:2; Testud, Vinci (francia, olasz)–Garbin, Husárová (olasz, szlovák) 0:6, 7:5, 6:1; Habsudová, Jeyaseelan (szlovák, kanadai)–Majoli, Razzana (horvát, francia) 6:4, 7:5.

Férfi páros: Hill, Tarango (ausztrál, amerikai)–Hrbatý, Damm (szlovák, cseh) 2.6, 6.4, 2:6.


Küszöbön a 43. Komárom Nagydíj, a nemzetközi kajak-kenverseny a Vágon található víziparadicsomban

Milyen volt az idei elsõ éremtermés?

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Eseménytelen nap talán egy sem akad a komáromi csónakház környékén és a töltésen túl elterülõ víziparadicsomban. A hétvégén azonban a szokottnál is mozgalmasabb lesz a Vág-part világa: negyvenharmadszor rendezik a létesítményben a Komárom Nagydíja nemzetközi viadalt.

Sajátossága ennek a versenynek – s ebben talán egyedülálló is – , hogy a 11 évesektõl kezdve a világbajnokokig és olimpikonokig valamennyi korosztály vízre száll. Szombaton és vasárnap több mint négyszáz sportoló indul, szinte a teljes hazai élmezõny, valamint a Bp. Honvéd és egy szlovén klub képviselõi. A diákkorosztályokban az összesített csapatversenyt is kiértékelik, a felnõttek pedig pénzdíjas viadalon vesznek részt. Legjobbjuk valamennyi szám eredményeinek összesítésébõl kerül ki. Szombaton 9.30-kor a selejtezõk kezdõdnek 500 méteren, délután háromtól a döntõk lesznek mûsoron. Másnap délelõtt 9-kor a hosszú távú (2–5 kilométeren) versenyek, majd déltõl a közönségvonzó párhuzamos párharcok következnek, 200 méteren. Egy futamban ketten rajtolnak, s utána csak a jobbik folytathatja.

Megérkezett már a komáromi klubba az idei elsõ éremkollekció, mégpedig a szlovákiai hosszú távú bajnokságról. Soós Tibor klubelnök kellemes meglepetésnek tartja, hogy fiatal védencei megnyerték a pontversenyt. "Legnagyobb reménységeink hozták a várt eredményeket: a kajakos Gyõri Tibor két aranyat szerzett, egyesben és Likér Péterrel párosban. De nem okoztak csalódást a fiatalabbak sem. Róluk várhatóan majd a jövõben hallunk többet." Mindkét említett ifi korú kajakos a szeptemberi brazíliai junior világbajnokságra készül. Részvételük még nem biztos, de közel állnak hozzá.

Kitérünk a felnõttek hétköznapjaira is. Együtt készül az öt komáromi olimpikon: Riszdorfer Mihály és Richárd, Vlcek, Baca, valamint Tarr. "Kiegyensúlyozott a kajakoscsapat, s a pillanatnyi formától függ, hogy ki a legjobb az edzésen. Létezik egy rangsor a fiúk között, de nem az a jellemzõ, hogy valaki kiemelkedne, vagy kilógna a teljesítményével."

Pavel Blaho szövetségi edzõ dolga, hogy összeállítsa a legjobb szlovák négyest. "Nincs könnyû helyzetben. Egy rossz döntés, beláthatatlan következményekkel járhat. Nálunk nem lehet táv közben cserélni, mint például fociban. Az se biztos, hogy az egyéniben négy legjobb versenyzõbõl áll össze az ideális egység legénysége. Nem elég a jó idõeredmény, ritmusérzék, erõ, robbanékonyság is kell hozzá. Mi már az athéni olimpiáról álmodozunk. Érmet szeretnénk onnan hozni Komáromba. Kajakban sem Csehszlovákia, sem Szlovákia képviselõje még nem állt ötkarikás dobogón. Történelmi tett lenne, ha egy csupa komáromiból álló egység érne az elsõ három között célba."

SZÜLETÕBEN A KAJAK NÉGYES

Múlt héten a Zelená vodai válogatón kajak négyesben nem volt verseny. Az egyesekben és párosokban elért eredmények viszont alapul szolgáltak a K4-es összeállításához. Soós Tibor komáromi klubelnök és edzõ lapunknak elmondta, hogy tegnap kezdte meg közös gyakorlását az új összetételû négyes, melyet a Riszdorfer fivérek, Mihály és Richárd, Vlcek Erik és Juraj Baca alkot. (Nem csapódott be még a kapTarr és Erban elõtt sem.) Július végén Duisburgban mérik fel, hogy az egység ezer méteren megüti-e a nemzetközi mércét. K2-ben 500 méteren a régi párosok ülnek kajakba: Riszdorfer Misi Bacával, öccse, Richárd Vlcekkel. (jmk)


Megérkezett Svédországba a szlovák futballválogatott

Jó lenne a döntetlen

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Stockholm. Tegnap este megérkezett Stockholmba a szlovák labdarúgó-válogatott, amely szombaton világbajnoki selejtezõt játszik Svédországgal. A keret valamennyi tagja egészségesen várja a fontos összecsapást.

Jozef Adamec edzõ nem titkolja, szívesen kiegyezne a döntetlennel. "A skandinávok jelentõs játékerõt képviselnek, fõleg odahaza nagyon veszélyesek. Ennek ellenére nem félünk, alaposan feltérképeztük a vendéglátókat, bízom benne, hogy sikerül meglepnünk õket. Az egy pontra nagy szükségünk lenne. Védenceim a tétmérkõzéseken eddig nem okoztak csalódást, remélem, most is kitesznek magukért."

A szakvezetõ egyelõre titkolja az összeállítást, csak a mérkõzés napján hozza nyilvánosságra a kezdõcsapatot.

Ma 19 órakor Enköpingben Európa-bajnoki selejtezõn találkozik a két ország utánpótlás válogatottja. (sz)


Pozsonyban elkezdõdött a 40. Duna-kupa vízilabdatorna

Vergõdtek a házigazdák

ZSIGÁRDI LÁSZLÓ

Pozsony. Tegnap kora este a Duna-parti Matador strandfürdõben elkezdõdött a jubileumi, 40. Duna-kupa nemzetközi vízilabdatorna, amelyen – a szlovákokon kívül – részt vesz még az olimpiai és Európa-bajnok magyar, az ugyancsak sztárokat felsorakoztató jugoszláv és görög válogatott, az utóbbi idõben sokat javuló francia együttes, valamint a következõ világbajnokság házigazdája, Japán is.

SZLOVÁKIA–JAPÁN 4:2 (0:1, 1:0, 2:1, 1:0), góldobók: Nizný 2, Baco, Kaid, ill. Jamamoto, Tanaka. Kiállítások: 3:5. Gól emberelõnybõl: 2:2. Gyámoltalanul, minden elképzelés nélkül kezdett a hazai gárda, sorra hagyta ki a jobbnál-jobb helyzeteket (büntetõt is hibázott). Az igen lelkes ázsiaiak váratlanul kétszer is meglepetést szereztek. A második negyed után Bottlik László vezetõedzõ átrendezte a hadrendet, s védencei egy perc alatt fordítottak, s ha nehezen, de végül megnyerték a nyitómeccset. "Tudtam, hogy baj lesz az erõnléttel, mert egyesek a bajnokság után takaréklángra kapcsoltak. Két hét múlva kezdõdik a budapesti Európa-bajnokság, addig keményen kell dolgozni, éppen ezért a pozsonyi tornán nem az eredmény a fontos" – mondta a szlovák csapat trénere.

A Jugoszlávia–Franciaország és a Magyarország–Görögország találkozó lapzárta után ért véget.

A MAI MÛSOR – 9.00: Görögország –Japán, 10.15: Jugoszlávia–Szlovákia, 11.30: Magyarország–Franciaország; 17.30: Jugoszlávia–Görögország, 18.45: Szlovákia–Franciaország, 20.00: Magyarország–Japán.


Két meccset játszottak a labdarúgó Konföderációs Kupán

Biztos brazil gyõzelem

HÍRÖSSZEGFOGLALÓ

Kasima. A 2002-es koreai–japán közös rendezésû labdarúgó-világbajnokság helyszínein zajló Konföderációs Kupa második játéknapjának elsõ mérkõzésén Brazília kétgólos gyõzelmet aratott Kamerun ellen.

B-csoport: Brazília–Kamerun 2:0 (0:0), gólszerzõk: Washington (52.), Carlos (57.). A sztárjait nélkülözõ dél-amerikai együttes a második félidõ elején öt perc alatt eldöntötte a három pont sorsát.

Japán–Kanada 3:0 (0:0), gólszerzõk: Ono (57.), Nisizava (60.), Morisima (88.). Az elsõ félidõben még kiegyenlített küzdelem folyt, azután a fordulást követõen – leginkább az 57. percben szabadrúgásból gólt szerzõ Ono kitûnõ teljesítményének köszönhetõen – már a japánok irányították a játékot, s megérdemelten szerezték meg a három pontot.

Ma az A-csoport második fordulójában Ausztrália–Franciaország és Dél-Korea–Mexikó találkozókra kerül sor. (t)


A Románia–Magyarország vb-selejtezõ alatt 2000 különlegesen kiképzett katona lesz szolgálatban a stadionban

Vasile Miriuta "meghátrált"

Budapest/Bukarest. A Románia elleni, szombati világbajnoki selejtezõre készülõ magyar labdarúgó-válogatott tegnaptól Bukarestben tartózkodik. Vasile Miriuta sérülése miatt nem tarthatott a csapattal.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

A cottbusi idegenlégiós a szerda esti egymás közötti játék közben lekéredzkedett a pályáról, mert fájdalmat érzett a combjában. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány akkor úgy határozott, hogy a csütörtök reggeli orvosi vélemény alapján dönt arról, utazik-e a középpályás Bukarestbe.

Kiderült, hogy Miriuta sérülése komolyabb, mint az elsõ pillanatban látszott, ezért itthon marad. Ultrahangos vizsgálat következik, ebbõl derül majd ki a pontos diagnózist. S az is, hogy milyen kezelés segíthet abban, hogy a futballista a jövõ szerdai, Grúzia elleni budapesti vb-selejtezõn már a kapitány rendelkezésére álljon.

"Vasile Miriutának combhajlítóizom-sérülése van. Az ilyen esetekben általában egy-két hét kieséssel kell számolni, ezért bizonytalan, hogy pályára tud-e lépni a válogatott jövõ heti mérkõzésén" – mondta dr. Berkes István, a Sportkórház fõigazgató fõorvosa.

Horváth Ferenc is idõ elõtt abbahagyta a játékot szerdán, de õ csak a biztonság kedvéért. A csatár érzékenynek találta korábban sérült vádliját. Esetében azonban föl sem merült, hogy nem tarthat a küldöttséggel. "Régóta küszködöm ezzel a sérüléssel, sajnos Izraelben a klubomnál ragaszkodtak ahhoz, hogy rendszeresen játsszak, így feltehetõen megerõltettem a lábam. Azt mondják, ha nincs szakadás, amire szerencsére semmi jel nem utal, akkor szombatig rendbe jövök" – mondta Horváth Ferenc.

Szilágyi György csapatorvos mérsékeltebb optimizmussal nyilatkozott a csatár sérülésérõl: "Minden bizonnyal futballozhat szombaton, de biztosat még nem lehet tudni."

Bicskei Bertalan szövetségi kapitány gondjai ezzel gyarapodtak: Miriuta kiesését követõen már Horváth játéka sem biztos. Õ is bizakodik ugyan felépülésében, de azt kénytelen volt leszögezni, hogy a mozgása nem volt "túl biztató" a délelõtti könnyed, lazító gyakorláson.

A 22-es keretbõl Miriutához hasonlóan Rabóczki Balázs sem tartott a küldöttséggel, õt csak harmadik kapusként vette számításba a kapitány, ezért hozzájárult ahhoz, hogy klubcsapatában, a Dunaferrben védjen vasárnap a Lombard FC elleni elõrehozott bajnokin.

A két válogatott eddig tizenhétszer találkozott egymással, 11 magyar gyõzelem mellett ötször született döntetlen, a románok egyszer nyertek, a gólkülönbség: 45:15. A tétmérkõzések mérlege: 3 magyar gyõzelem, 4 döntetlen, 1 román gyõzelem (9:8).

A román együttes éppen a legutóbbi mérkõzésen, majdnem napra pontosan két évvel ezelõtt, 1999. június 5-én, Bukarestben, Eb-selejtezõn gyõzte le 2-0-ra Bicskei Bertalan szövetségi kapitány csapatát. A két évvel ezelõtti összecsapáson a magyarok az alábbi összeállításban léptek pályára: Király–Sebõk V. – Korsós Gy., Hrutka, Mátyus– Dárdai, Halmai, Illés (Preisinger)–Sebõk J. (Herczeg), Fehér M. (Pisont), Egressy.

Ebbõl az együttesbõl Hrutka, Preisinger, Sebõk J., Pisont, Egressy, Herczeg és Fehér most nem szerepel Bicskei Bertalan szövetségi kapitány jelötjei között.

Az 1999-es találkozóra készülõ 22-es keret névsorához képest összesen tíz helyen történt változás.

A román kormány rendkívüli biztonsági intézkedéseket tett a nacionalista zavargások megelõzésére Bukarestben. A stadionban a belügyminisztérium 2000 különlegesen kiképzett katonája lesz szolgálatban a mérkõzés alatt. A rendfenntartók ezúttal nemcsak a szeszesitalt és a veszélyes tárgyakat kobozzák majd el, hanem a soviniszta és rasszista feliratú transzparenseket is.

A bukaresti Crown Plaza szállodában a magyar együttes tagjai elfoglalták szobáikat, majd könnyû uzsonna és pihenés következett. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány azért nem tervezett edzést az érkezés utáni órákra, mert szerinte fontos, hogy a futballisták "belakják" szálláshelyüket, otthonosan érezzék magukat. A csapatot – a mérkõzést kísérõ felfokozott várakozás miatt biztonsági emberek õrzik.

Bozóky Imre, az MLSZ elnöke a szurkolók utazásával kapcsolatban azt mondta: megbeszélte a román illetékesekkel, hogy aki jegygyel érkezik a találkozóra, s a magyar szövetség tud róla, annak biztonságáról gondoskodnak a vendéglátók. (sz)


"Elsõsorban a középpályán kell figyelniük a magyaroknak"

Tapasztalatból beszél

HORVÁTH PÉTER

Hannover/Pozsony. Pinte Attila, a Ferencváros szlovák válogatott futballistája útban Stockholm felé, a hannoveri repülõtérrõl osztotta meg személyes tapasztalatait velünk, hogy mire érdemes, illetve kell odafigyelnie a magyar válogatottnak a szombati bukaresti vb-selejtezõ során. Az NB I listavezetõjének középpályása egy hónappal ezelõtt az egész 90 percet a pályán töltötte a Ploestiben rendezett román–szlovák (0:0) párharcon. " A két meccset márcsak tétjük miatt sem lehet összehasonlítani. Egy azonban biztos: Bicskei Bertalan csapatának csak rendkívül fegyelmezett védõjátékkal van esélye. A románok középpályássora rendkívül erõs, a különféle nyugati klu-bbokban játszó fiatal, gyors, remekül cselezõ játékosoknak nem okoz gondot egy-két ellenfél átjátszása" – mondta Pinte. És, hogy mi lehet a románok kombinatív, könnyed játékának ellenszere, illetve mely posztokon sebezhetõ a Bölöni-gárda? "Egyértelmûen a hátsó alakzatuk a legfájóbb pontjuk, és amint értesültem róla gondban is van a román kapitány az összeállításával. Az egy hónappal ezelõtti meccsen gyors kontratámadásokkal többször meleg helyzetet teremtettünk kapujuk elõtt, az már más lapra tartozik, hogy nem használtuk ki azokat. Remélem a magyar válogatottnak is lesznek ilyen lehetõségei, és sikerül is azokat kihasználniuk. A döntetlent óriási sikernek tartanám" – tette hozzá a futballista. További fontos tényezõ lesz, hogy sikerül majd megbirkózniuk Királyéknak a Steaua-stadionban uralkodó fanatikus, nacionalista hangulattal. "Biztosan sokat nyom majd a latba ez is, ilyen tapasztalatom azonban csak a magyar–szlovák meccs kapcsán van, mely szintén túl volt dramatizálva. Ismert a magyar–román viszony, de az aki ezen nem tudja túltenni magát, ne vállalja a játékot" – mondta búcsúzóul Pinte.


Steffan Effenberg nem hosszabbít szerzõdést a Bayernnél

Jövõre Angliába igazol

MTI-JELENTÉS

Berlin. Stefan Effenberg, a Bayern München labdarúgócsapatának kapitánya nem hosszabbítja meg a szerzõdését a bajor klubbal, tervei szerint 2002-ben Angliában folytatja pályafutását – tudta meg a Bild címû német bulvárlap.

Az utóbbi napokban többször és többen is kijelentették, hogy amennyiben új igazolásokkal sikerül felfrissíteni a Bayernt, akkor nem lesz szükség Effenbergre.

Ottmar Hitzfeld vezetõedzõ szerint, ha leigazolják Michael Ballackot és Sebastian Deislert, nem hosszabbítják meg a középpályás szerzõdését.

– Nagyon sokat köszönhetünk Stefannak, de 2002-ben már 34 éves lesz – mondta Uli Hoeness a klub menedzsere – Képtelen lenne kijönni a 24 éves Ballackkal, vagy a 21 esztendõs Deislerrel.

Effenberg viszont azt bizonygatta, hogy a Bayern óriási hibát követ el, ha a kora miatt dönt a sorsáról:

– Az urak majd a saját bõrükön tapasztalhatják mit érek, ha a Bayern és az új klubom a Bajnokok Ligájában találkozik egymással jövendölt a középpályás.


Vasárnap harcmûvészeti fesztivál lesz Érsekújváron

Önvédelem, küzdelem...

RÁCZ NORBERT

Érsekújvár. Elsõ ízben rendezünk vasárnap városunkban (kezdés 16.00 a Millennium sportcsarnokban) harcmûvészeti fesztivált. A rendezvény célja megismertetni az érdeklõdõkkel a környékbeli harcmûvészeti klubok tevékenységét. A nézõk a következõ stílusok bemutatóit láthatják: aikido ( Seiwa Budokan Érsekújvár, edzõ Komlósi Richárd, 2. Dan), cselgáncs (Sokol Elektrosvit Érsekújvár, edzõ Zbigniew Górlicki, 4. Dan, a szlovák juniorválogatott edzõje), jjits(JJitsKlub Zselíz), kempo (Kempo Klub Komárom, edzõ Szayka Róbert 2. Dan, a Szlovák Kempo & JJitsSzövetség elnöke), kick-box (Kick-Box Klub Érsekújvár, edzõ Decsi Róbert), kyokushin karate (Kyokushin Karate Klub Párkány, edzõ Rácz Norbert 2. Dan, a Szlovák Kyokushin Karate Szövetség elnöke). Lesz önvédelem, küzdelem, formagyakorlat és töréstechnikai bemutató is. Meghívásunkat elfogadta Narancsik Sándor, aki négyszer volt Szlovákia legerõsebb embere.


A NIKÉ 22. JÁTÉKHETÉNEK MÛSORA

PÉNTEK, JÚNIUS 1.

SZUPERAJÁNLAT, utánpótlás labdarúgó Eb-selejtezõ: 316. Dánia–Csehország 3,0-3,0-2,6-1,5-1,4.

SZOMBAT, JÚNIUS 2.

Labdarúgó vb-selejtezõ, tipp az elsõ félidõre: 640. Svédország– Szlovákia 2,0-2,2-4,5-1,15-1,45.

Tipp a második félidõre: 641. Svédország–Szlovákia 1,85-2,4-4,6-1,1-1,5.

Tipp az elsõ gólra: 642. Svédország–Szlovákia 1,25-6,5-3,0.

Tipp a gólok számára: 643. Svédország–Szlovákia (0-1 g.) 3,0; 644. Svédország–Szlovákia (2-3 g.) 1,65; 645.Svédország–Szlovákia (4 vagy több g.) 3,6.

Tipp a végeredményre: 646. Svédország–Szlovákia 1:0 – 6,5; 647. Svédország–Szlovákia 2:0 – 5,5; 648. Svédország–Szlovákia 2:1 – 6,5; 649. Svédország–Szlovákia3:0 – 10,0; 650. Svédország–Szlovákia 3:1 – 6,5; 651. Svédország–Szlovákia 0:1 – 12,0; 652. Svédország– Szlovákia 1:1 – 6,5, 653. Svédország–Szlovákia 2.2 – 14,0; 654. Svédország–Szlovákia más eredmény – 3,2.

Tipp a félidõre és a végeredményre: 655. Svédország vezet–Svédország nyer 2,4; 656. Svédország vezet–döntetlenezik 10,0; 657. Svédország vezet–Svédország veszít 19,0; 658. Svédország döntetlenre áll–Svédország nyer 3,2; 659. Svédország döntetlenre áll–döntetlenezik 4,2; 660. Svédország döntetlenre áll–Svédország veszít 9,0; 661. Svédország vesztésre áll–Svédország nyer 19,0; 662. Svédország döntetlenre áll–döntetlenezik 10,0; 663. Svédország vesztésre áll–Svédország veszít 7,8.

Labdarúgó vb-selejtezõk: 664. Paraguay–Chile 1,45-3,8-5,6-1,1-2,25; 665. Peru–Ecuador 2,1-3,0-3,2-1,3-1,5.

Lengyel labdarúgóliga: 673. G. Zabrze–Amica Wronki 1,6-3,2-5,1-1,1-1,9.

Spanyol II. labdarúgóliga: 674. Albacete–Atl. Madrid 2,3-3,0-2,8-1,3-1,4; 675. Levante–Betis Sevilla 2,8-3,0-2,3-1,4-1,3.

VASÁRNAP, JÚNIUS 3.

Spanyol II. labdarúgóliga: 885. Murcia–Eibar 2,0-2,6-4,0-1,2-1,55; 886. Salamanca–Extremadura 1,9-2,8-4,0-1,2-1,6; 887. Gijon–Badajoz 1,9-2,6-4,5-1,15-1,6; 888. FC Sevilla–Tenerife 2,2-2,8-3,2-1,25-1,45; 889. Lleida–Univ. Las Palmas 2,6-2,6-2,85-1,3-1,35; 890. Leganes–Cordoba 1,75-2,8-3,8-1,1-1,55; 891. Getafe–R. Ferrol 2,3-2,9-2,9-1,3-1,4; 892. Huelva–Compostela 1,7-3,0-3,9-1,15-1,6; 893. RealJean–Elche 2,1-3,0-2,7-1,3-1,4.


SPORTHÍRADÓ

Június közepétõl Jindrich Dejmal irányítja az eperjesi Tatran futballcsapatát. A cseh edzõ kétéves szerzõdést kötött a klubbal.

Hajléktalanokkal foglalkozik idén, a "versenymentes" évében Cathy Freeman, az athéni és a sevillai vb, valamint a sydneyi olimpia 400 méteres futószámának ausztrál aranyérmese.

Patrick Kluivert, az FC Barcelona labdarúgója megegyezett a katalán klub vezetõivel, így hamarosan egy új, 2006-ig szóló szerzõdést ír alá.

A világ idei legjobb eredményével nyerte meg a 200 m-es síkfutást Justin Gatlin (19,86) az amerikai egyetemi bajnokságon Eugene-ben.

Claudio Pizarro, a brémai futballcsapat csatára valószínûleg a Bayern Münchenhez igazol. A bajorok 2005-ig szóló szerzõdést kínálnak a perui játékosnak, aki évente 5,5 millió márkát keresne.

Örökös eltiltást kapott egy új-zélandi rögbijátékos, mert az egyik mérkõzésen megütötte az õt kiállító bírót.

Elhagyja a CSZKA Szófia labdarúgócsapatát Enrico Katuzzi. Az olasz vezetõedzõnek azért kell távoznia a bolgár fõvárosból, mert együttese második lett a bajnokságban, a kupában pedig csak a negyeddöntõig jutott.

Pierre Littbarski, az 1990-ben világbajnok német labdarúgó-válogatott játékmestere lett a második ligás MSV Duisburg trénere.

Tegnap, vagyis egy évvel a koreai-japán közös rendezésû labdarúgó-világbajnokság rajtja elõtt az eseményt népszerûsítõ bélyegsorozatot bocsátottak ki a szigetországban.


SAKK

DELMÁR GÁBOR

Svájci sakkbarátok színvonalas gyorsverseny rendezésével ünnepelték a 70 éves Viktor Korcsnojt. A 16 résztvevõ között volt – az ünnepelt és a két világelsõ, Kaszparov, valamint Kramnyik mellett – a 64 éves egykori világbajnok, Borisz Szpasszkij, és a sakkozástól már régen visszavonult 76 éves Wolfgang Unzicker német nagymester.

Szpasszkij a nagyeddöntõben derekasan küzdött Short ellen: az egyik játszmát megnyerte, a másikat elvesztette és csak a továbbjutást eldöntõ villámpartiban maradt alul. Unzicker egy döntetlen mellett Kramnyiktól kapott ki, míg Kaszparov ünneprontó volt – Korcsnojt gyõzte le, Piket pedig Szvidlert. A papírformának megfelelõen Kramnyik-Kaszparov döntõre került sor: az egyik játszma döntetlenül végzõdött, a másikat – és egyben az egész tornát – Kramnyik nyerte.

Francia védelem

Világos: Kaszparov – Sötét: Korcsnoj

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 Hf6 4.Fg5 Fe7 5.e5 Hfd7 6.h4!? (a sakktörténelem szerint 1890-ben jegyezték fel elõször Bécsben ezt a lépést egy Albin-Csánk játszmában. A feledésbe merült változatot egy Chatard nevû francia sakkozó elemezte, de komoly versenyjátszmában csak 1914-ben alkalmazta Aljechin Mannheimben Fharni svájci mester ellen.) 6...Fxg5 (a gyalog elfogadása kockázatos, számításba jött 6...c5, 6...a6 vagy az elmélet által legjobbnak tartott 6...f6) 7.hxg5 Vxg5 8.Vd3 (még erõsebb mint az egykor játszott 8.Hh3 Ve7 9.Hf4 bár világos fejlõdési elõnye nyomasztó pl. 9...a6 10.Vg4 Kf8 11.Vf3! Kg8 12.Fd3 c5? 13.Fxh7+ Bxh7 14. Bxh7 Kxh7 15.0-0-0 f5 16.Bh1+ Kg8 17.Bh8+!! és sötét feladta a Keres-Wade, London 1954 játszmában) 8...Hc6 (nehéz jó lépést találni, 8...h5-re 9.Hf3 Ve7 10.g4 ill. 8...g6-ra 9.Hf3 Ve7 10.Ve3 Hc6 11.0-0-0 Hb6 12.Bh6 Fd7 13.Vg5! Vxg5+ 14.Hxg5 hozza elõnybe világost. Hasonló a helyzet 8...Vg6 9.Vxg6 fxg6 10.Fd3 0-0 11.Hf3 Hb6 12.Hb5 Ha6 13.c3 Fd7 14.Ha3 majd Ke2 után) 9.Hf3 Vg6 (9...Ve7 10.Bxh7) 10.Vxg6 fxg6 11.Hb5! Ke7 (11...Kd8 12.Hg5) 12.Hxc7 Bb8 13.Hb5 Hb6 14.c3 Fd7 15.Fd3 Ha5 16.b3! (nem engedheti a huszárt c4-re!) 16...Fxb5 17.Fxb5 h6 18.Hh4 Bhc8 19.Bh3! g5 (az elsõ pillantásra elveszettnek vélhetjük a huszárt...) 20.Hg6+ Kf7 21.Bf3+! Kxg6 22.Fd3+ Kh5 23.Bh3+ Kg4 24.f3+ Kf4 25.Kf2 g4 26.g3+ és sötét az f4 matt elõtt feladta.

2228. sz. fejtörõ

L. Kubbel, (1911)

Világos indul és 2 lépésben mattod ad

Ellenõrzõ jelzés – világos: Kb1, Vb4, Ha2 és g4, Fa7, gy:b5, d3 és e5 (8 báb). Sötét: Kd5, Vf2, Bc5 és e2, Fc1, gy:a4, d2, e6, e7 és f4 (10 báb). A megfejtések az Új Szó szerkesztõségének címére küldendõk "Sakk" megjelöléssel. A helyes megfejtést beküldõk között – minden feladvány után – két 200 koronás pénzdíjat sorsolunk ki!

A megfejtés beküldésének határideje – a 2226, 2227 és a 2229 sz. fejtörõkkel együtt – június 25.


SPORTFOGADÁS

A SPORTKA 22. játékhetének (szerdai sorsolás) nyereményei, I. HÚZÁS – 1. és 2. díj: nincs nyertes; 3. díj: 4 nyertes á 46 557 korona; 4. díj: 469 nyertes á 573 korona; 5. díj: 9580 nyertes á 86 korona. A vasárnapi sorsolásra átvitt JACKPOT-nyeremény: 32 085 620 korona. A II. HÚZÁS – 1. és 2. díj: nincs nyertes; 3. díj: 11 nyertes á 16 930 korona; 4. díj: 692 nyertes á 388 korona; 5. díj: 12 291 nyertes á 67 korona. A vasárnapi sorsolásra átvitt JACKPOT-nyeremény: 10 231 733 korona. A LEHETÕSÉG nyereményei: 1. és 2. díj: nincs nyertes; 3. díj: 4 nyertes á 10 000 korona; 4. díj: 42 nyertes á 1000 korona; 5. díj: 428 nyertes á 100 korona. A vasárnapi sorsolásra átvitt JACKPOT-nyeremény: 256 055 korona.

A KENO 10 tegnapi nyerõszámai a következõk: 4, 8, 10, 16, 19, 22, 25, 26, 27, 31, 41, 44, 47, 54, 56, 61, 69, 73, 76, 80. (SITA)


Gútán Laki volt a legerõsebb

Gúta. Tizenkét Toldi-jelölt részvételével zajlott szerdán a kisváros melletti malomnál az erõmûvészek B-kategóriás viadala. Öt szám (telefonkönyvtépés, láb közötti súlycipelés, téglatartás, abroncsátborítás és kõgolyórakás) összesítése nyomán a csallóközaranyosi Laki Tibor gyõzött, két vágsellyei, Ivan Tonckó és Slavomír Skorica elõtt. Negyedik a szintén aranyosi Komjáti Dezsõ, 5. a komáromi Pál Richárd, 6. pedig a mindössze 17 éves nagymegyeri Taxián Sándor lett. "Boldog vagyok, hogy remek hangulat uralkodott. Meghal a sport, ha nincs utánpótlása. Úgy néz ki, a miénknek lesz jövõje, hisz a B-versenyre is ötszázan voltak kíváncsiak" – nyilatkozta lapunknak Narancsik Sándor, a Herkules Szlovákia elnöke. (jmk)


Birkózótorna Nagymegyeren

Bõs. Nemzetközi ifjúsági kötöttfogású birkózótornát rendeznek a hétvégén Nagymegyeren, a helyi sportcsarnokban. Az immár hagyományos Csallóköz Nagydíjat ismét a bõsi egyesület rendezi, és eddig hat ország – Szlovénia, Jugoszlávia, Csehország, Magyarország, Horvátország és Szlovákia – háromszáz fiatal sportolója jelezte részvételét. A nagymegyeri viadalon a legkisebbektõl a juniorokig minden korosztály szõnyegre lép, sõt a lányok mérkõzéseire is sor kerül. Szombaton a küzdelmek 10 órakor kezdõdnek, míg a finálékra vasárnap, 8 órától kerül sor. (sr)


Hector Cúper: Internazionale

Madrid. A Marca címû spanyol sportnapilap értesülése szerint Hector Cúper, a labdarúgó Bajnokok Ligája-döntõs Valencia vezetõedzõje a Internazionalénál folytatja pályafutását. Az argentin szakember – írja a Marca – kétéves szerzõdést kötött a milánói klubban. A tréner lépése egyben azt jelenti, hogy az Internazionalénak 2,4 millió márkás kártérítést kell fizetnie az FC Barcelonának. Ekkora összeg szükséges ugyanis ahhoz, hogy a katalán egyesület vezérkara semmisnek tekintse Cúper elõszerzõdését. (TASR)


CÍMLAP VÉLEMÉNY RÉGIÓ BELPOLITIKA KÜLPOLITIKA GAZDASÁG
MELLÉKLET KULTÚRA TÉMA PANORÁMA SPORT HOROSZKÓP
KEZDÔLAP ARCHÍVUM IMPRESSZUM VISSZHANG