XIII. évfolyam 29. szám

2002. március 11., hétfő

Ma sztrájkolnak a pedagógusok

Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter javaslatára a kormány csütörtöki ülésén öt-százalékos béremelést hagyott jóvá a közoktatás kisegítő személyzete számára is, miután egy héttel korábban csak a tanárok és tanítók kaptak fizetésemelést. Ez azonban nem elégítette ki a tanügyi dolgozókat. Aurel Cornea szakszervezeti elnök elmondta, a hétfőre beígért általános sztrájkot megtartják.

Viharok és tüzek hét megyében

Az elmúlt napokban bekövetkezett viharok és tüzek hét megyében jelentős károkat okoztak. A meteorológiai előrejelzés szerint az elkövetkező időszakban lehűlés várható. Az ég változékony lesz, időlegesen elborul az idő, szórványosan esőre, havasesőre lehet számítani. A Keleti Kárpátokban esőt, havasesőt, havat jósolnak. A szél mérsékelt lesz, a hegyekben azonban felerősödik, helyenként viharossá válik.

Mediafax

A kormány kegyes volt velünk

Csütörtökön fejeződött be a kormány ülése, amelyen a Nãstase-kabinet döntést hozott arról, hogy az országban élő nemzeti kisebbségek használhatják saját jelképeiket a különböző hivatalos rendezvényeken is.

A jogszabály szerint látogatások, ünnepi rendezvények és hivatalos ceremóniák alkalmával más országok himnusza is elhangozhat a román nemzeti himnusz előtt.

A kormány tehát ígéretéhez híven módosította a nemzeti jelképek használatáról szóló, 1994-ben elfogadott törvényhez tavaly novemberben alkotott végrehajtási utasításokat, amelyek eddig lehetetlenné tették, hogy rendezvényeinkhez a piros-fehér-zöld zászlót tűzzük ki, illetve a magyar himnuszt énekeljük. Az RMDSZ kezdeményezésére a kétpárti együttműködésről kötött megállapodásba belefoglalták, hogy a kormány február végéig az RMDSZ számára elfogadható módon rendezi ezt a kérdést.

Választások Magyarországon

A MIÉP mindent alárendel a jobboldal győzelmének

Az alapvető különbség a 2002-es Magyarország és az 1998-as között az, hogy ma el merjük hinni, az élet többet is tartogat számunkra, minthogy egyszerűen túléljük a holnap reggelt – jelentette ki szombaton Pápán, az új kórházépület avatásán Orbán Viktor miniszterelnök.

A választásokkal kapcsolatban közölte: könnyen lehet, hogy befejeződik áprilisban a rendszerváltozás. "Mikor eljön az első olyan pillanat, hogy az ország polgárai úgy döntenek: egy kormánynak nem négy, hanem nyolc esztendőre is megbízást adnak, akkor fejeződik be a rendszerváltozás Magyarországon" – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: "Mindannyiunk közös jövőjéről van szó, egy vasárnap délelőtt megér négy nyugodt évet". A MIÉP mindent alárendel annak, hogy a jobboldal megőrizze kormányhatalmát, illetve velünk kiegészülve kerüljön kormányra – mondta Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke egy békéscsabai választási gyűlést megelőző sajtótájékoztatón szombaton. Szerinte pártja magabiztosan tartja a harmadik erő helyzetét, hiszen mind a 176 egyéni választókerületben összegyűjtötték a szükséges számú ajánlószelvényt. "Eddig mindent a magunk erejéből értünk el, és most olyan kampányt folytatunk, amelyik tiszta és egyenes" – mondta Csurka István. Arról a bejelentéséről, hogy a választások második fordulójában kész visszaléptetni jelöltjeit a Fidesz–MDF javára, közölte: a baloldalt mellbe vágta bejelentése, hiszen attól elporladt az esélye. Szerinte mindez nem jelenti azt, hogy a MIÉP feltétel nélkül támogat bárkit. A támogatás feltételéül a MIÉP programjának megvalósítását, illetve a kölcsönösségen alapuló, későbbiekben bekövetkezendő megegyezéseket szabta.

Kovács László MSZP-elnök szombaton kijelentette, hogy a magyar demokráciát meg kell óvni a Fidesz–MIÉP-koalíciótól. A szocialista párt elnöke a Harmadik Hullám Platform II. Országos Találkozóján beszélt Budapesten. Kifejtette, hogy Csurka István bejelentése, miszerint kész visszaléptetni a második fordulóban a MIÉP jelöltjeit a Fidesz javára, tiszta helyeztet teremtett, szalonképtelenné tette a Fideszt, ám a két párt koalíciója már az országot tenné azzá. Kovács László közölte: nyilvánvaló összjáték van a Fidesz és a MIÉP között. Szerinte ez a közszolgálati médiumok összetételében, az olyan rádióműsorokban, mint a Vasárnapi Újság, továbbá a Terror Háza előtti közös demonstrációban nyilvánul meg. A pártelnök úgy vélte, egyre erősebb a kormányváltó hangulat az országban, mert a kabinet egyre kevésbé tudja elhitetni, hogy Magyarország négy év alatt "tejjel, mézzel folyó Kánaánná vált". Hozzátette: a TÁRKI adatai szerint ma rosszabbul élnek a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, a közalkalmazottak, valamint a munkanélküliek. Velük szemben az utóbbi négy évben "jobban ment a kormányfő kollégiumi szobatársainak és üzlettársainak". Kovács László véleménye szerint a külpolitika válságágazattá vált, sőt "lassan csődgondnok kell a Külügyminisztérium élére". A Benes-dekrétumokról kialakult nemzetközi és hazai vita kapcsán Kovács László szocialista pártelnök elmondta, hogy a kollektív bűnösség elve elfogadhatatlan, ezért jogos volt Orbán Viktor kormányfő felvetése, hogy a dekrétumokat el kell törölni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kollektívbűnösség elvét itthon sem lenne szabad alkalmazni. "De a kollektív bűnösség elvét Magyarországon sem lehet alkalmazni, így nem lehet azt mondani a szocialista pártra, hogy felelős lenne a nyilasok és az ÁVH bűneiért" – mondta Kovács. Álláspontja szerint a külpolitikában sorozatos kudarcok érték az országot, baj van az ország külföldi megítélésével. Példaként azt mondta, hogy sem az amerikai, sem az orosz elnök nem volt hajlandó személyesen fogadni Orbán Viktort.

Torgyán József szerint a Független Kisgazdapárt ma a többpárti demokrácia záloga. A kisgazda pártelnök szombaton, pártja hajdúböszörményi nagygyűlését megelőző sajtótájékoztatóján elmondta: az FKGP az egyetlen olyan erő, amely megakadályozhatja, hogy "egypártrendszerként működő kétpártrendszerré silányítsák a magyar parlamenti demokráciát. Mi megakadtunk a Fidesz-fiúcskák torkán" – jelentette ki. Torgyán József megítélése szerint a MIÉP Csurka Istvánnak azzal a bejelentésével, hogy kész több mint száz képviselő-jelöltet visszaléptetni a Fidesz javára a második fordulóban, lerántotta a leplet önmagáról. "Ettől kezdve a MIÉP nem számít külön politikai erőnek" – vélekedett Torgyán József.

(Az MTI híradásai nyomán
készült összeállítás)

Jegyzet

Igazolványmagyar?

Milyen furcsa is néha a mi nyelvünk. Új meg új szavakat kell megtanulnunk, nehogy lemaradjunk. Mitől? A jelenkori nyelvújítástól. Megismerkedünk az új kifejezéssel, kóstolgatjuk és morfondírozunk, használjuk is előbb-utóbb, ám ki tudja, meddig fognak élni nyelvünkben? E gy idő után, ha kikopnak és elfeledtük, talán csak derűt keltenek, buzgó szóképzéseink, szóalkotásaink sikertelenségeiként félresöpört salakként kezelik, akár a tankönyvekben is szereplő elriasztó példát, a lábtyűt. Néhány példát idézek egy 1861-ben kiadott földrajz tankönyvből. A németből fordító Kauffmann Vilmos magyarításából még ma is sejthető, mit jelent a tengerszorulat, folyórohanat, hullámtorlat, zömökföld, élődi növény, szarvorrú, ám egyik sem állandósult a nyelvhasználatban. És nem mondjuk tengercsének az öblöt, tűzhegynek a tűzhányót, szigszegnek a cikcakkot, súlyegyennek az egyensúlyt, fekmentesnek a vízszintest. És bármennyire magyaros lett volna, a jakot nem röfögő ökörnek, a zsiráfot nem tevepárducnak, a kengurut nem ugránynak nevezzük. És ugyan ki tudná kitalálni, mi akart lenni a nyargalóc?

Az ésszerűen gondolkodók csak hümmögnek, mert olyanokat hallunk: alultáplál, felülszervez, túlbeszéli vagy túllihegi a témát, létezik már gumiklinika, terheskertészfarmernadrág, kerettanterv, szépségszakma, ezekről van valami fogalmunk, ám a bulu (személyi), "lájtos" töltött káposzta, a feladzsitált pezsgő és társaik megértéséhez legalább két nyelv ismerete szükséges. Akkor már inkább a magyarosabb megoldást használom, különben oda jutunk, egy idő után nem egészen értjük meg magyarjaink beszédét.

Valami új mindig születik. Ilyen a nemrég használatba vett szó: magyarigazolvány. Magyarok találták ki, magyarul, magyaroknak. Nem kell nagy elemezgetés, nyelvészeti előtanulmányok nélkül is értjük. Ami igaz, azt igazolni is lehet, akár igazolvánnyal is. Magyarigazolvány: magyarságot igazoló igazolvány, csak rövidebben, amúgy pestiesen lecsípve a toldalékot, szervetlenné változtatva az összetételt.

Én büszke vagyok arra, hogy magyarnak – székelynek – születtem. Sose gondoltam volna azonban, hogy oda jutunk: igazolnunk kell magyarságunkat. Illetve nem kell, csak attól kérik, aki a kedvezménytörvényt (milyen kifejező!) élvezni kívánja.

Székely őseimtől sose kértek magyarigazolványt. Se adófizetéskor, se hadba vonuláskor, még Apafi fejedelmet sem érdekelte, kinek adja a nemesi levelet. Sőt, még akkor sem, amikor román állampolgárokként külföldi birtokaikra utaztak – alsóboldogfalvi földjeiken kaszáltak, szénát vittek haza Sânta Mariáról az alig futásnyira lévő Újszékelyre. Most meg arra adatott lehetőség, hogy ország-világ előtt igazolvánnyal igazolhassam igazamat: magyar vagyok.

Úgy érzem, részint megalázó, mert egy kalap alá kerülök mindazokkal, akik engedték nevükről lekopni az ékezeteket, helyesírásunk más szabályait, aztán a magyar keresztnevet, egyszer kétnyelvűvé váltak, később más nyelvűvé… A Cherechesek, Sabãuk és társaik egy része, amikor a név és a felvett nyelv már nem szavatolta a pozíciót – 1990 után – visszamagyarosodott. Meg az olyan Kissek is, akik korábban román nemzetiségűekké lettek. Attól "félek", a kedvezménytörvény életbe lépésével kezdenek "elszaporodni" magyarjaink, az igazolványmagyarok… Ahogy voltak érdekrománok, úgy lesznek érdekmagyarok is. Egyszer innen, másszor onnan lesni a hasznot…

Nem akarok egy közösségbe kerülni velük. Nem akarok hozzájuk hasonló igazolványmagyar lenni. Mert nekik igenis igazolniuk kell, amit nekem nem.

Másrészt felemelő, mert ugyanolyan jogú tagja vagyok egy nemzettestnek, mint azok a kevesek, akik nem szólhatnak szomszédjaikhoz anyanyelvükön, akiket csúfoltak, csak megtűrtek vagy kitelepítettek, aljanéppel elvegyítettek, akiknek saját kezükkel termelt és dagasztott kenyerük a harapáskor mégis orosszá, szlovákká, románná keseredett. Szeretnék lelki közösséget vállalni azokkal az elhagyott, megtört, de reményt őrző emberekkel, akiket szórványmagyaroknak neveznek. Az az igazolvány jóleső melegséget lop a szívükbe, és az idei népszámláláskor újból megvallják: magyarok ők. Talán Toma helyett Péternek merik keresztelni a következő kisgyereket. Talán én is kérést írok, hogy megkaphassam igazolványomat.

Sokan sose fogják átlépni a határt, hogy kézbe vegyék ezt az igazolványt és élvezzék a kedvezményeket. Jó lenne, ha egy címeres boríték érkezne nevükre, megrövidítendő a Pestig tartó utat. Az információ századában ezt meg lehetne oldani.

Bennem rág a gondolat, mint féreg a fában: nekem is igazolnom kell valamiképpen, ki és mi vagyok. Tanúkat vinni arra, hogy e nyelven beszélek, írok és álmodom? Félek, nehogy az ép szemek között sok legyen az ocsú. Félek, nehogy a magyarigazolvány sokakból igazolványmagyart tegyen, nehogy kitűzőként kezdjék majd viselni. És egyáltalán nem vagyok büszke arra, hogy e torz szót én írtam le elsőnek…

P. Buzogány Árpád

Funar megbírságolását kérik

A kolozsvári RMDSZ vezetői vádat nyújtottak be Gheorghe Funar polgármester ellen, aki nem engedélyezte a kétnyelvű, román és magyar táblák elhelyezését a város bejáratánál.

Bitay Levente RMDSZ-vezető Markó Bélát kérte fel, hogy járjon közbe a kormánynál a kolozsvári helyzet tisztázása végett, ugyanis Funar hozzáállása törvényellenes visszaélésnek tekinthető. "Helyi szinten mi nem tehetünk mást, minthogy felhívjuk a prefektus figyelmét, és kérjük, alkalmazza a törvény előírásait, melyek szerint 25 és 50 millió lej közötti büntetésben kell részesítse a polgármestert"– nyilatkozta a sajtónak Bitay Levente. Az RMDSZ intézkedése a HG. 1206/ 2001.11. 27. törvény kibocsátását követő 90 napos határidő lejártát követte. E törvény ugyanis előírja, hogy azokban a helységekben, amelyekben a lakosság összességének több mint 20%-a kisebbségi, kétnyelvű táblák elhelyezését kéri a 2001. december 7-i Hivatalos Közlöny.

E törvénynek megfelelően Kolozs megyében 84 helységben szükséges kétnyelvű táblát elhelyezni. A Kolozs Megyei RMDSZ azonban a Román Akadémia által kibocsátott helységnevek közül 11esetben a nevek helyesbítését kérte. Ezekben az esetekben nyelvtani hibákat, vagy a nem teljes elnevezések kijavítását kérte érdekvédelmi szervezetünk. Gheorghe Funar szerint Kolozsváron a magyarság száma csupán 11%-ot tesz ki, ezért nem alkalmazta a törvény kiírását, s a népszámlálás újabb adatai meglétéig nem hajlandó a kétnyelvű helységnévtáblák ügyében intézkedni.

Pénteken Octav Cosmâncã, Kolozs megye prefektusa kijelentette, Funar tiltakozása ellenére ki fogják tenni a kétnyelvű helységnévtáblákat Kolozs megyében.

L. I.

Verestóy letette a hűségesküt

Dr. Verestóy Attila RMDSZ-szenátor csütörtökön letette az ország és nép iránti hűségesküt. A szenátor hiányzott a Szenátus plénuma által egy héttel korábban szervezett ünnepélyes ülésről. Az RMDSZ-es honatya az általa hozott bibliára tett kézzel esküdött. Eddig a 140 szenátor közül 138 tette le a hűségesküt. Ion Hîrsu SZDP-szenátor még nem esküdött fel, mivel külföldön tartózkodik, Ioan Belu NRP-szenátor pedig kórházban van. A Szenátus plénuma megszavazta a két szenátor eskületételének elhalasztását. Az eskületétel megtagadása a parlamenteri mandátum elvesztését vonja maga után – jelentette a Mediafax.

Tárgyalnak a NATO-tagjelöltek

A NATO-tagjelölt államok külügyminiszterei pénteken tanácskoznak Szkopjéban, jelenti az AFP macedón hivatalos forrásokra hivatkozva. Albánia, Bulgária, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Románia, Szlovákia és Szlovénia külügyminiszterei közös nyilatkozatot fogadnak el az értekezleten, tájékoztat közleményében a macedón külügyi tárca. A külügyminiszteri értekezleten meghívottként jelen lesz Görögország, Törökország, Lengyelország, Magyarország és Csehország külügyminisztere, valamint az Egyesült Államok és a NATO képviselői.

Stipe Mesics tanúskodik

Stipe Mesics horvát elnök megerősítette, hogy kész tanúskodni Szlobodán Milosevics volt jugoszláv elnök perében, ha a Nemzetközi Törvényszék felkéri rá. Mesiccsel az újvidéki tévé sugárzott interjút pénteken. "Milosevics háborút akart, készült rá. Minden vágya Nagy Szerbia volt" – mondta Mesics, aki az 1991-ben széthullott Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság elnökségének utolsó elnöke volt.

Ismét bombáztak Afganisztánban

Ismét bombázták szombaton a kelet-afganisztáni Arma-hegyet, ahol az amerikaiak vezette nemzetközi terrorellenes koalíció erői bekerítették, és március 2. óta szoros ostromgyűrűben tartják az al-Kaida fegyveres terrorszervezet és a tálib hadsereg egy 200 fősre becsült maradványcsoportját. Nem derül ki a jelentésből, hogy melyik ország gépei hajtották végre a támadást, de az előző napokban az amerikai légierő bombázta a tálibok és az al-Kaida-tagok e kelet-afganisztáni ellenállási gócát. Az újabb légitámadást az tette lehetővé, hogy kezd kitisztulni az égbolt a harcok térsége fölött. Az előző napon a sűrű köd, a vastag felhőréteg és a havazás akadályozta a nemzetközi koalíció Anakonda hadműveletében részt vevő repülőgépek tevékenységét.

MTI

Közélet

A nemzetállam fogalma még mindig tabutéma

Ion Iliescu elnök a parlamenti pártok képviselőivel folytatott időközönkénti tanácskozásai keretében csütörtök délután fogadta az RMDSZ Markó Béla vezette küldöttségét. A szövetségi elnök a találkozó után az MTI-nek úgy nyilatkozott: az államfő két fő témáról kérte ki a romániai magyar szervezet véleményét. Egyrészt arra volt kíváncsi, miként ítéli meg az RMDSZ az ország pillanatnyi politikai, gazdasági és szociális helyzetét, s az ezzel kapcsolatos tennivalókat. Másrészt pedig az RMDSZ alkotmánymódosítási indítványairól érdeklődött.

Markó szerint az RMDSZ-küldöttség kifejtette a román államfőnek: mindaddig, amíg nem született döntés arról, hogy a NATO-tagjelölt államok közül melyeket kérik fel a csatlakozásra, Romániának is van esélye, hogy bekerüljön a meghívottak sorába. Ezt az esélyt maximálisan ki kell használni, úgy kell dolgozni, hogy rászolgáljunk a meghívásra, ami az RMDSZ, s a romániai magyar közösség számára is nagyon fontos – mondta Markó. Mint rámutatott: kifejtették az államfőnek, hogy a NATO-csatlakozási feltételek teljesítése sorában a többi között megnyugtatóan rendezni kell Romániában is a tulajdonviszonyokat, ami a gazdasági stabilitásnak is feltétele.

Az RMDSZ képviselői elmondták Ion Iliescu elnöknek: aggasztó jelzéseik vannak a lakosság szociális helyzetéről, nagyon nagy a szegénység az országban, a nincstelenség széles rétegeket sújt, ezen sürgős intézkedésekkel változtatni kell.

Az alkotmánymódosítással kapcsolatban a szövetség képviselői kifejtették: az RMDSZ véleménye szerint alkotmányreformra van szükség. Olyan korszerű alaptörvényt kell megalkotni, amely megfelel az ország euroatlanti integrációs törekvéseinek, a korszerű jogállami követelményeknek. A megreformált alkotmányban pontosabban kell kodifikálni a hatalmi ágak szétválasztását, tisztázni és rendezni kell a kétkamarás parlament alsó- és felsőházának hatáskörét, a törvényhozás és a végrehajtó hatalom hatásköreit, tökéletesíteni és korszerűsíteni kell az állami intézményrendszert, decentralizálni kell a közigazgatást, növelni kell a helyi közigazgatás önállóságát és megfelelően rögzíteni kell a nemzeti kisebbségek jogegyenlőségének érvényesülését.

Markó elmondta: kifejtették az államfőnek, hogy az RMDSZ szerint a kisebbségekre nézve jogkorlátozási veszélyeket rejt magában az, hogy a jelenlegi alkotmány nemzetállamként határozza meg Romániát. "Szerintünk a nemzetállam fogalma elavult, meghaladta az idő, ezért nem tudjuk elfogadni, hogy Romániát továbbra is nemzetállamként határozza meg a megreformált alkotmány" – mondta Markó.

Az RMDSZ elvi álláspontjának kifejtése után a küldöttség konkrét ügyek megoldásában kérte az államfő segítségét. Ezek között szerepelt a kézdivásárhelyi Agache-perben elítélt Héjja Dezső megkegyelmezésének a kérdése is – mutatott rá Markó Béla. Ion Iliescu elnök az RMDSZ álláspontját meghallgatva a többi között nagyra értékelte az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt közötti együttműködést.

Csütörtök esti tévéinterjújában az államfő kérdésre kifejtette: az RMDSZ-nek Románia nemzetállamiságára vonatkozóan tett javaslatai tárgytalanok, hiszen kizárt, hogy más pártok is támogassák ezt a javaslatot. Az államfő szerint ennek az indítványnak az értelmetlenségére maga az RMDSZ is rájött már. Iliescu ugyanakkor elmondta: lekerül a napirendről az a módosító indítvány is, amelynek értelmében a parlament választaná meg az elnököt. Mint ismeretes, ezt a javaslatot korábban maga a kormánypárt is támogatta, Iliescu szerint a Szociáldemokrata Párt végül lemondott erről, ez a javaslat már nem szerepel alkotmánymódosítási tervei között. Megjegyezte: a pártok közt konszenzus van abban, hogy csökkenjen a szenátorok és képviselők száma, illetve hogy a parlament két házának

külön hatásköre legyen, és szintén egyetértés alakult ki a kormány–parlament viszonyának újragondolásával kapcsolatban.

A "szociális" lakások négyzetmétere: hatszáz dollár

A volt területrendezési minisztérium (MLPAT) hatvanmillió dollárral terhelte meg az állami költségvetést, hogy 1820 panellakást építsen az otthon nélküli fiataloknak. Olyan panellakásokat, melyeknek négyzetmétere 500–600 dollárba, vagyis 15–18 millió lejbe kerül! Mindezt, amikor országos szinten egy új lakás felépítése négyzetméterenként átlagban 160–220 dollárba kerül.

Nem csoda, ha az árak a csillagos égig szöknek, hisz a fehér csempét Olaszországból importálták, a cementet ki tudja honnan, talán az Óperenciás tengeren is túlról. A lakásépítési szerződéseket Nicolae Noica akkori miniszter a Mivan Kier JV-vel kötötte meg, ugyanazzal az izraeli céggel, amelynek a falvak vízellátását kellett kiépítenie. A munkálatok versenytárgyalásán nem vehettek részt román cégek, mint ahogyan román banknak sem volt elég nagy pénzügyi háttere a kivitelezéshez. Annál inkább a Deutch Banknak. Éppen ezért a kormány 120 millió dolláros külföldi hitelt garantált 1997-ben: felét lakásépítésre, felét vízellátásra. A szerződések szerint a hitelből 88 millió dollár értékben (75%) hoztak külföldről építőanyagot, 15 százalékban használtak belföldi nyersanyagot, míg tíz százalék a biztosítást képezte, képezi.

Így kerül egy új panellakás négyzetmétere hatszáz dollárba a modern Romániában. Az összegbe azonban nem számolták bele az épületek bekötését a víz-, a gáz-, a csatornahálózatba stb., és a telkek megerősítését a szeizmológiai előírásoknak megfelelően. Mindezt a helyi költségvetésből kell állniuk azoknak a helységeknek, amelyek hivatalosan "ingyen" kapnak lakásokat az államtól. Ugyanakkor a szintén nagyon drága külföldi építőanyagok miatt a tervezett falvaknak mintegy felét láthatták csak el vízzel.

Ráadásul a MLPAT és a Mivan Kier JV drasztikus büntetéseket foglalt a szerződésekbe, hogy a mostani illetékes tárca, a szállítási és lakásminisztérium ne csökkenthesse az építkezések árát. Sőt – az okmányok értelmében – bármilyen nézeteltérést csak a genfi bíróságon lehet tisztázni. A szakminisztérium egy jelenlegi felmérése kimutatta, hogy kevesebb pénzbe kerül az építkezések folytatása, mint felfüggesztése.

D. L.

Széljegyzet

Érdemes? Érdemes!

Veszett kutyák, kisinyoviak, diszkók, kocsmák, szemét – a pillanatnyi felállás szerint kissé sarkítva ugyan, de ezekből áll Székelyudvarhely alpolgármesterének feladatköre.

Minden akkor kezdődött, amikor Péter Pál élt törvény adta lehetőségével, és kinevezése után sebtiben feladatköreinek megnevezését kérte a polgármestertől. Teltek-múltak a napok, hetek, aztán a múlt hét derekán futár kopogott az egykori esketőterem rozoga ajtóján, az alpolgármester pedig hellyel kínálta őt a násznépnek valamikor fenntartott egyik összecsukható kempingszékkel. (Csak emlékeztetőül: Dósa Barna hivatali adminisztrátor hajszálpontos kimutatása szerint éppen tizenhat található ebből a típusból a teremben.) Az átirat sem faxon sem pedig elektronikus postán nem érkezhetett, mivel az "irodában" az alpolgármester szolgálati célokra használt saját maroktelefonja után az infrastruktúra képzeletbeli dobogójának második fokán a vonalas füzet és a ceruza áll.

Az ominózus dokumentum szerint a városvezető négy feladatkört osztott ki az alpolgármesterre: a kereskedelmi egységek felügyeletét, az állatok által okozott károk megelőzését, kezelését, a piacok, szórakozóhelyek felügyeletét, valamint hulladékgazdálkodást. Ezenkívül Szász Jenő az alpolgármester hatáskörébe utalta három udvarhelyi személy (sic!) problémájának a megoldását. Róluk azt kell tudni, hogy ügyes-bajos földügyeik évek óta húzódnak, az érintettek naponta kopogtatnak a különböző irodák ajtóin.

Elképzelem magamban, amint Péter Pál ott ül az asztalra könyökölve abban a teremben, amelyben évtizedeken át oly sokan mondtak örök érvényűnek hitt boldogító igent, és elmereng az olvasottakon.

"A fenébe is! Hogyan tegyek rendet piacnapon a Zöld Békában? Még szerencse, hogy a Stop bár már bezárt… A kocsma annyiban jó, hogy ha néhanapján lemegyek a haverekkel egy kisfröccsre vagy egy sörre, akkor legalább teletöltik a poharamat, nem háromnegyedig, mint másnak. Az üzlet, az jöhet. Amúgy is megnézem mindig, hogy lejárt-e az általam vásárolt termék szavatossági ideje, így legalább összekötöm a kellemeset a hasznossal. Azért furcsa lesz viszontlátni magam az Udvarhelyi Híradóban, amint akkurátusan tanulmányozom a kínai húskonzerv gyártási évét. Kár, hogy a tévé kamerái előtt nem tudom telefonon közölni az illetékesekkel, hogy kérem szépen, újabb óriási fogás Székelyudvarhelyen, a kosztica délután kettőig volt fogyasztható, a délelőtti váltást gyomormérgezéssel kezelik az elfekvő osztályon. De Tamás Sanyi bácsi biztosan megengedi, hogy az irodájában használhassam egy-két sajtófotó erejéig a telefont.

Legjobb lesz, ha most hazamegyek, előveszem az elődök által oly nagyon gyűlölt magyar–orosz szótárt. A falusi nénikékkel és bácsikákkal nincs baj, de ezek a Pruton túliak! Nem árt kicsit ráncbaszedni őket. Utálni fognak, mint mindenkit, aki nem az ők nyelvüket beszéli, de Isten segítse. Talán majd megpróbálnak lekenyerezni mondjuk egy félcólos hollander alátéttel vagy egy láncfűrészélezővel, ezzel-azzal. A piacot járván legalább kapásból megmondom majd a magyarországi testvértelepülések képviselőinek (ha a polgármester közel enged hozzájuk), hogy mennyiben megy nálunkfele a forint, és a magamfajta legényembernek – ugye – bármikor jól jöhet egy marék posztinor... Amivel aztán este irány a diszkó!

A kutya az ember legjobb barátja, de mintha egy kicsit sok hányódna már a város utcáin. Hogy ebben is miért kell Bukarestet utánozzuk? Nem volt elég az adóemelés? Sebaj, majd elaltatjuk szegény párákat. Csak legyen kedvezményes injekció a patikában. Jut eszembe. A jövő héten ki kell látogassak Oroszhegyre, nem árt egy kis tapasztalatcsere a veszett rókákkal kapcsolatban. Állítólag a városba nem jönnek be, de elég nekünk az a sok veszett "nagykutya''.

Nem értem, hogy miért hirdetik úton-útfélen a szelektív hulladéktárolást, amikor a szemétdombon úgyis összekeveredik a szezon a fazonnal. A városban szükség lenne néhány korszerű járműre, úgy hallottam, a polgármesternek ezen a téren van valami barcsi kapcsolata. Sokat segítene, ha az anyaországiak is beszállnának, nem hiszem, hogy a városvezető elriasztja őket azzal, hogy részvényes akar majd lenni. Annyi mindent susmognak Udvarhelyen.

Kíváncsi vagyok, hogyan reagált az a három személy, amikor megtudták, hogy ezentúl kizárólag nálam kopogtathatnak. Mert hogy minden hivatalnok, a legkisebbiktől a legnagyobbig hozzám küldi majd őket, az tuti. Én legfeljebb átküldöm a polgármesterhez, elvégre ő a helyi földosztó bizottság elnöke. Azt mondja Szász Jenő, Székelyudvarhelyért biztosan érdemes. És azért a három idős asszonyért nem érdemes? Nekik nem polgármesterük? Csak az ismerősök, barátok, üzletemberek polgármestere?

Ha jól belegondolok, azért minden rosszban van valami jó is. Már ami a feladatköreimet illeti. Hisz azért szinte minden területről származik valami hasznom is.

Áhá! Szóval innen származik a választási szlogen!''

Jakab Árpád

A gyermekotthonból kikerült, 18 évesnél idősebb fiatalok támogatója

A gyermekotthonokra érvényes szabályzat szerint a 18 évet betöltött növendékek, ha nem tanultak tovább el kellett hagyják az intézetet. Sajnos, ez a szabályzat még ma is érvényben van. 1989 előtt az RKP utasítására még elehelyezték a gyermekotthonban nevelkedett, 18. évüket betöltött ifjakat, de a 89-es változások után egyre nehezebben kapnak állás az árvák.

E fiatalok egy része gyakran kilátástalan helyzetbe került, munkanélküliség, kiszolgáltatottság, nincstelenség, éhezés és nyomor volt osztályrészük. A gyermekotthonokban nem tanulták meg életüket önállóan alakítani, azt sem, hogy hogyan kell a pénzzel bánni, hogy kell háztartást vezetni, barátságot kötni és ápolni, kitartóan dolgozni. Ebben a kilátástalanságban számukra gyakran a kiút a törvénytelen kivándorlás, a szolgaság, vagy legrosszabb esetben a lopás volt.

Ezt látva 1992-ben 21 alapító taggal Székelykeresztúron megalakították a Domus Egyesületet, amelynek legfőbb célja: segítségadás a 18. évet betöltött gyermekotthoni fiataloknak az önálló élet megalapozásában és kialakításában, valamint a társadalomba való beilleszkedésbe.

1993-ban a németországi Flöhában megalakult a Domus Maenienhilfe E. V., amelynek célja a székelykeresztúri Domus Egyesület anyagi segítése. Mindkét civil szerveződés eredeti céljait betartotta, és ma sikeres tevékenységről számolhat be.

Ezt igazolja a székelykeresztúri Domus február végén megtartott évi beszámolója és választási közgyűlése, amelyet jelenlétével megtisztelt a németországi testvérszervezet Folker Bliscuke elnök vezette 7 tagú küldöttsége, valamint Angliából David Tayler, aki a Domus alapító tagja.

Szőcs Pál – aki megalakulásától a Domus elnöke – beszámolójából megtudtuk, hogy megalakulásuktól jelen pillanatig 175 nagykorúsított gyermekotthoni fiatal igényelte segítségüket. Ezek többségének van munkahelye, de nagyobb részük alig keres annyit, hogy megéljen belőle. Harmincöt fiatal már külföldön talált munkát, sőt, már van olyan is, aki megkapta a magyar állampolgárságot. Sajnos, még mindig elég sok az olyan eset, amikor ezeket a fiatalokat elküldik a munkahelyről.

Az elnök eredményként könyvelte el, hogy a nyilvántartásukban szereplő fiatalok közül 7 a Rollotec üzemnél szervezett tanfolyamot elvégezte és 17 a továbbtanulást választotta.

A Domus tevékenységében az elmúlt évben is jelentős szerepet játszott a vallásos nevelés, ami főleg az újszékelyi háznál valósult meg.

A beszámolóban megállapítást nyert az is, hogy a pártfogolt fiatalok szociális ismerete gyenge. Újszékelyen e téren is próbálták oktatni őket, de itt lehetőségük van tapasztalatok szerzésére is. Saját ügyeik intézésekor nagyfokú tapasztalatlanság észlelhető. Sajnos olyan fiatalok is vannak, akik a lopást, a törvénytelen pénzszerzést is megpróbálják.

2001-ben a Domus tulajdonában lévő lakásokban 45 volt a lakók száma: 15 fiatal Újszékelyen, 22 Székelykeresztúron és 8 az udvarhelyi lakásokban lakott. A fiatalok többsége fizeti a közköltséget, de van olyan is, aki jelentős összeggel tartozik. A hosszabb munkanélküliség bizony nehéz helyzetbe sodort több fiatalt.

A múlt évben sikerült egy házat vásárolni Újszékelyen és egy lakást Marosvásárhelyen. Az egyesület nyert egy pályázatot is, amely összegét a régi házak felújítására használták fel. A 2001-es évben a Domus Egyesület egymilliárd- nyolcszáhatvanmillió lejből gazdálkodott. Ez az összeg a németek segítségéből, adományokból, pályázatokból és szponzorálásokból stb. gyűlt össze. A szervezet nem tudott volna működni a németországi testvérszervezet anyagi támogatása nélkül. Az elnök felsorolta mindazok nevét, akik az elmúlt évben segítették és a tagság nevében köszönetét fejezte ki a támogatásért. Kihangsúlyozódott az is, hogy jó a kapcsolatuk a város vezetőségével és az egyházakkal.

A 2002-es évre szóló terv egyik legfontosabb feladata a tízéves évforduló megünneplésének megfelelő előkészítése lenne. Továbbra is az állandó feladatok között szerepel a segítségadás a munkahelyszerzésben, s ígérik, hogy a jövőben is lehetőségük szerint erkölcsi és anyagi támogatásban részesítik a fiatalokat. A jövőben még több lakást szeretnének vásárolni, pályázni, szoros kapcsolatot tartani más ifjúsági keresztyén szervezetekkel.

Továbbra is gondot fordítanak a Domus nyilvántartásában szereplő fiatalok nevelésére, nyári kirándulások, táborozások, sport és más rendezvények megszervezésére. Részt vállalnak a kistérség szociális gondjainak megoldásában. A németországi testvérszervezet küldöttei és a jelen lévő angol barátok további anyagi támogatást ígértek a székelykeresztúri Domus Egyesületnek.

A gyűlésen megválasztották a Domus új vezetőségét is, amit nem lehet éppen újnak nevezni, mert továbbra is bizalmat szavaztak Szőcs Pál elnöknek és a régi vezetőség több tagjának.

László Miklós

Elkészült Varság térképe

Székelyvarságról az a szóbeszéd járja, hogy majdnem akkora területen fekszik, mint Bukarest. Az bizonyos viszont, hogy a tanyavilágával együtt 7669 hektáros összterületű község a megye és Székelyföld egyik legjellegzetesebb települése.

Erről és egyéb érdekes tudnivalókról olvashatunk a közelmúltban megjelent, A2-es formátumban kivitelezett, összehajtható, színes térkép hátlapján. A helyi tanács megbízásából a székelyudvarhelyi GEOCART cég, dr. Vofkori László és fia készítette el a turisztikai térképet, amely az épületek, műemlékek, patakok, határrészek betájolásán kívül sok hasznos információt tartalmaz.

A hátlapon a Varságért Egyesület névsora is olvasható. A térkép a község legfontosabb intézményeinek telefonszámát, e-mail címét is közli.

F. D. D.

MIÉRT alakuló ülés Szovátán

A Magyar Ifjúsági Értekezlet alakuló ülésére került sor a hét végén Szovátafürdőn, a Teleki Oktatási Központban. A MIÉRT a romániai magyar nemzeti ifjúsági közösség szervezeteinek és helyi képviseleti testületeinek önálló és független érdekvédelmi, közképviseleti és érdekegyeztető társulásaként kíván működni. A Szovátai Ajánlás értelmében a Magyar Ifjúsági Értekezlet a romániai magyar ifjúsági szféra különböző rétegszervezeteinek egyeztető fórumává kíván válni, amely lehetőséget nyújt az egyes ifjúsági problémák feltárására, megvitatására, illetve közéleti és politikai képviseletére.

Helyesbít az elnök

Besenyei András, a Gábor Áron–Tehnoutilaj Rt. szakszervezeti elnöke helyesbíteni szándékozik korábbi kijelentését, miszerint a cég eladósodása miatt le kellene váltani a vezetőtanácsot és a vezérigazgatót. Amint mondta, a vezetőtanács nem minden tagja felelős a kialakult helyzet miatt, ezért megköveti azokat, akiket esetleg megsértett. Amikor a leváltást emlegette, nem rájuk, hanem a vagyonkezelési tanácsra gondolt, nyilatkozta legutóbb a szakszervezeti elnök, aki azt is közölte, hogy a múlt hétfőn elkezdett sztrájk szerdán délelőtt fél tízkor fejeződött be, miután az alkalmazottaknak kifizették teljes egészében a januárra járó havi bérüket.

F. D. D.

Farkaslakán hamarosan adják a birtokleveleket

Farkaslakán múlt hónap utolsó napjára esett a soros havi tanácsülés. A községi elöljárók a tavaszi nagytakarítás megszervezését, az 1991/18-as és a 2000/1-es törvény által előírt föld- és erdővisszaosztás felgyorsítását és a kóbor kutyák okozta problémákat vitatták meg.

A községhez tartozó nyolc település tavaszi nagytakarítása már megkezdődött. Elhangzott, hogy első rendű feladat a sáncok kitakarítása, az úttestek megtisztítása, a kerítések felújítása, a Nyikó-patak medrének és partjának takarítása, a fűzfasor megmetszése, valamint a közterületek rendbetétele. A munkába bevonják a lakosságot, az iskolásokat, valamint a szociális segélyre jogosult személyeket.

Demény Gábor polgármester ismertette, hol állnak a földvisszaosztással 12 év után: Farkaslaka 375, Szentlélek 577, Bogárfalva 267, Malomfalva 163, Pálfalva 135, Firtosváralja 95, Lengyelfalva 105 hektár erdőt kapott vissza magántulajdonba. A közbirtokossági erdőket Farkaslakán visszaadták, a többi településen is legkésőbb júliusig meg fog történni ez. A birtokleveleket a tulajdonosok március végén, április elején kell megkapják. A községben lassú ütemben folyik az 1991/18-as törvény gyakorlatban történő alkalmazása. Hogy ez felgyorsuljon, felújították a szakbizottságokat, a falufelelősöket kinevezték ezek elnökeinek. Munkáikat a mezőgazdasági felelős, az alpolgármester, valamint a mezőgazdasági igazgatóság részéről Molnár Béla mérnök ellenőrzi. "A legnagyobb gondot tíz éven keresztül a topográfus hiánya jelentette. A kormány megszabta, hogy idén a mérések 90 százalékát el kell végezni, de pénzt erre a célra nem biztosít, ezért ezt saját költségvetésből próbáljuk finanszírozni. A román törvényhozásnak az a nagy hibája, hogy a föld visszaszolgáltatásának a megoldását az amúgy is túlterhelt hivatalokra bízza a szakvállalatok helyett. Ezt a Mezőgazdasági Minisztérium kellett volna lebonyolítsa már kezdettől" – mondta a polgármester. A harmadik napirendi pontban megvitatták az elszaporodott kóbor kutyák helyzetét, az ülésen jelen volt mindkét állatorvos. A beszámolóból kiderült: a község falvaiban mintegy 125 kóbor kutya van. A helyi kábeltévében felhívják a lakosság figyelmét, hogy a kóbor kutyák befogására két sintért alkalmaznak, egypár napig tartják ezeket, s ha nem jelentkezik értük senki, három napon belül elaltatják őket. Akik az udvarukon szabadon tartják a házőrzőt, ezután kötelesek kitenni a kapura "Harapós kutya!"-feliratú figyelmeztető táblát.

Fekete B. Zoltán

Sokat javítottak, de vannak még bajok

– Amikor 1996-ban polgármester lettem, Szentegyháza úthálózata nagyon siralmas állapotban volt, de főleg a 131-es megyei út, amely átszeli a város központját – mondta Rus Sándor polgármester.

– Javításra a Hargita Megyei Tanács 1997-ben 400 millió lejt, 1998-ban 600 milliót, egy évvel később 800 millió lejt adott, az aszfaltozás 200-300 méterenként haladt előre. 2000-ben sikerült a Megyei Tanács költségvetésén kívül minisztériumi támogatást is kapnunk, ez az összeg 2,25 milliárd lej volt, aminek köszönhetően az utat sikerült a nemzeti útig megjavítanunk. Az útjavító vállalat egymilliárd lej értékű munkálattal segített be, amit azóta sem tudtunk visszafizetni. Ellenben még ez idáig sem fejeztük be a nemzeti úttól a vasüzem kapujáig tartó, 2,2 km hosszú útszakaszt. A múlt évben a város egy lejt sem kapott javításra. Az idei költségvetésből, előreláthatólag, kb. egymilliárd lejre számíthatunk. Gondolom, még ezen az összegen felül kapunk 500-600 millió lejt. Remélem, idén sikerül megjavítani a kórházig terjedő szakaszt, mert mindjárt gyalogszerrel sem lehet rajta közlekedni, nemhogy mentőautókkal, amelyek emberek életét mentheti meg – fogalmazott Rus Sándor polgármester.

F. B. Z.

Honi hangya és a multik

A székelyföldi munkavállaló (hogy legalább olyan hivatalosan mondjuk, mint egy nyilatkozó köztisztviselő a budapesti munkaügy akárhányadik irodájában) nincs hogyan állást foglaljon a multik és a kis- meg közepes vállalkozók időről időre fölporzó vitájában. Ő egyébként sem állást foglal, ő csak dolgozik. Még azt is megkockáztatom, hogy soha nem hallot a multinacionális cégekről, amelyek az eléggé hétfejű sárkányosra sikerült metafóra szerint Távol-Keletről, Nyugat-Európából, az Amerikai Egyesült Államokból nyomulnak be Kelet-Európa gazdaságaiba, és közben lángot fújnak a kis- és közepes vállalkozásokra. Ez utóbbiak hivatottak megjeleníteni a nemzeti tőke- és vállalkozói érdekeltséget.

Székelyföldi munkavállalónk ("a státustörvény kezdeményezettje") minden magyarigazolvány előtt már ismerős volt a Moszkva téren, a bármilyen fantázianévre keresztelt munkaerőpiacon. Tudta, hova érdemes állni reggelente, azt is megtanulta, honnan érdemes eljönni esténként. Ha a hazafelé surranó villamos szemközti ülésén felejtették készakarva a kiolvasott újságot – a legnagyobb kormánypárti vagy a legnagyobb ellenzéki lapot – , akkor ebből az elkallódott napi sajtóból esetleg megtudhatta, hogy még a multik sem mindenhatók, s a középtávra időzített szerkezetváltás gyakorlati modellje Magyarországon helyesnek bizonyult, már csak azért is, mert működik. Igaz, hogy a gazdasági modell nem olyasmi, mint a vekker, amit levert a késő éjszaka sötétjében, amikor kelt, s az órás azt mondta, elég, ha egy kerék elgörbül, hogy az egész blokáljon… Érti, kérem?

Hogyne értené, viszont az is százas, hogy neki semmi köze az ázsiai multikhoz, ázsiait a nagyhíd alatt berendezett nagypiacon látott, a feketepiacon, ami miért, miért nem, teljesen szabályosan működik, és ahol a kínai, vietnami, koreai férfiak meg nők számlálatlan serege olcsó, de legalább rossz holmival látja el egész Pestet, a bejáró vidék kisember-társadalmát is ideértve. Ott csak úgy hemzsegnek a multik, mondja az újságot nem faló, csak rágicsáló földink, és meg se fordul a fejében, hogy a multi esetleg mást is jelenthet, nem feltétlenül multimilliomost. Ami pedig a multinacionális társaságot illeti, s hogy vagyona több országban található, erre meg azt mondja: ha engem kérdeznének, biza tudnám, melyik utca s melyik házszám szerepeljen e vagyon címzettjeként…

Mindebből csak annyi az igazság, hogy azon a villamoson és azon a közelítő szinten, ahol honfitársunk éppen most, ámde annál tartósabban található, igazából a gazdasági törvényszerűségek is humorba fúlnak, pedig a multik és a magyar kis- és közepes vállalkozások közötti érzékeny, mindamellett viszonylagos egyensúly beállt – a bejelentés szerint utóbbiak foglalkoztatják a munkaerő felét, és ebben a kompartimentumban állítják elő a bruttó nemzeti termék több mint felét. Ezt azért is jó tudni, mert a globalizáció hajnalán szinte csak kizárólagosságokban fogalmaztak a folyamatelemzők, az előrejelzők, és pontosan száznyolcvan fokos szögeltéréssel. Jó tudni, hogy a Kelet-Európába válogatott csatornákon beömlő multik körül azért még nő a fű, konkrétan: a honinak, nemzetinek stb. mondott vállalkozás.

Nem utolsósorban a székelyföldi jószomszéd azért sem érzékeli a témát, mert neki kötött munkahelye van már jó ideje. Őneki a gazdája Józsi bácsi, aztán hogy Józsi bácsinak ki a gazdája, és így tovább, egyre fennebb, mert biz még az sem kizárt, hogy a fővállalkozó egy igazi multi, egy holland, vagy japán óriás… . A hangya, amint a villamossal a kovártélya felé kattog éppen, nincs hogyan s nincs miért érzékelje ezeket a szinte földön túli méreteket, világnagy összefüggéseket.

Oláh István

Hitel a kis- és közepes farmok megerősödésére és hatékony fejlődésére

A kis- és közepes farmok, mezőgazdasági családi vállalkozások megerősödésére és hatékony fejlődésére nyújt visszatérítendő hitelt a LAM Alapítvány illyefalvi és csernátoni irodáin keresztül.

Az a személy igényelhet támogatást, aki aktív mezőgazdász, legalább ötéves eredményes múltra tekint vissza, bizonyítottan saját vagy bérelt földterülettel, alapfelszereltséggel vagy állatállománnyal rendelkezik, új beruházást tervez tevékenységének bővítésére, fejlesztésére (mezőgazdasági gépek, háziállatok vásárlása, épületek létesítése, bővítése), megfelelő költségvetési terve van, mely szerint a vállalkozás jövedelmezősége megnyugtatóan biztosítja a támogatás visszafizetését, rendelkezik a tervezett beruházás értékének harminc százalékával, jogilag érvényes garanciát tud állítani a hitel biztosítékául.

A kölcsön felső határa 35.000 dollár, de ezt az összeget csak kivételes esetekben, jól működő mezőgazdasági vállalkozások igényelhetik második vagy harmadik hitelként. Első alkalommal legfeljebb ötezer dollár kérhető, amit lejben folyósítanak, illetve törlesztenek a Román Nemzeti Bank napi árfolyamán. A hitel futamideje az igényelt összeg nagyságától függ, de maximum négy év, legfeljebb hat hónap türelmi idővel, a tervezett beruházástól függően. A törlesztés közös megállapodás alapján történik havonta vagy negyedévente. A tizenkét százalékos kamaton kívül semmilyen más illeték vagy kezelési költség nem terheli a hitelfelvevőt. Az alapítvány kedvezményt is biztosít: 7%-os kamatot maximum háromezer dolláros hitel esetében olyan családi gazdaságok számára, ahol nem dolgoznak idegen munkaerővel, 9%-os kamatot 3000–8000 dolláros hitel esetén olyan mezőgazdasági farmoknak, ahol idegen munkaerőt alkalmaznak.

A támogatás biztosítékául a kérelmezőnek szerződéses garanciákat kell nyújtania: a vállalkozók vagy kezesek magánvagyonát képező ingatlan jelzálogos bejegyzését a hitel összegének 150 százalékos értékében, de kétezer dollárig terjedő kölcsönkor kizárólag mezőgazdasági gépekre bejegyzett zálogjogot is elfogadnak. A garancia tárgyát képező ingó vagy ingatlan tárgyakra biztosítást kell kötni a futam idejére.

Dávid László

Az állatállomány kiviteléről

A Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdőügyi Minisztérium 2002/46-os számú rendeletében előírja az idénre exportra szánt háziállatok minimális élősúlyát. A levágásra szánt szarvasmarhák élősúlya 380–400 kilogramm kell hogy legyen, a lóféléké 150, ill. 400 kg, a juhoké 15–45 kg közötti, a sertéseké legalább száz kiló. A nevelésre szánt növendék bika súlya nem lehet kevesebb 250, ill. 300, a bárányé 15, ill. 20, a malacé 15 kilónál. A lóféléknél az alsó határnak 150–400, ökröknél 550 kilogrammnak kell lennie.

D. L.

Villamosműveket vennének tőlünk

A világviszonylatban is piacvezetőnek számító németországi E.on villamosművek megvásárolná az Electrica bánsági és erdélyi részvénycsomagját. Az E.on vezetősége bejelentette, hogy több tízmillió dollárt is adnának a részvénycsomagért. Jelenleg a két Electrica-egység piaci ára 200 millió dollár körüli. Az E.on 187.000 munkást foglalkoztat, és 2000-ben a bevételei mintegy 93 milliárd eurót tettek ki.

Mediafax

Megyei küldöttség Larissában

A Hargita Megyei Tanács négytagú küldöttsége március 7–8-án a görögországi Larissában egy nemzetközi projektszerződést kötött. A küldöttség tagjai voltak: Zsombori Vilmos elnök, Bunta Levente alelnök, Mátéffy Mária fejlesztési aligazgató és Vitalis- Mants Zsuzsanna nemzetközi kapcsolatokért felelős előadó.

2001 januárjában az Európai Bizottság elindította a Leonardo da Vinci Program keretében a Környezetbarát mezőgazdaság – alternatív jövedelemforrás, a tartós fejlesztés és közegészségügy alapja elnevezésű projektet. Erre pályázott a AEGEAS CVT Szakmai Képzési Központ és az Európai Bizottság jóváhagyta Hargita megye partnerségét is a projekt kivitelezésében.

A további partnerek az említett szervezet mellett görögországi, olasz, spanyol szervezetek és intézmények. Hargita megye a kivitelezés során a képzési rendszer kidolgozásában, gyakorlati tevékenységben, a projekt megvalósításának ismertetésében kapott szerepet. A projekt összköltsége 416.772 euró, amiből 312.579 euró a Leonardo da Vinci Program alapjából származik. A Hargita megyei önkormányzat hozzájárulása 40.340 euró, amiből 30.255 eurót a Leonardo da Vinci Program keretében biztosítanak és a saját költséghozzájárulás értéke 10.085 euró – tájékoztatott a megyei önkormányzat sajtóirodája.

Teendők a mezőgazdaságban

A szántóföldi növénytermesztés keretében előkészítjük a területeket a vetésre, majd elvetjük a tavaszi gabonákat.

Zöldségtermesztésnél előkészítjük a talajt a vetésre, ültetésre. Biomódszerrel csávázzuk a zöldségmagokat: a babot, a retket és a borsót 10–15 percig áztatjuk kamillateában; a hagymát, a paradicsomot és a zellert macskagyökér-kivonatba (egy liter vízhez 10 csepp) tesszük. Elültetjük a dughagymát és a fokhagymát. Elvetjük a borsót, a sárgarépát, a petrezselymet, a spenótot és a retket. Borsóvetés után bükkfahamut szórunk a földre a kártevők és a kórokozók ellen. Betartjuk a vetésváltás és a vetéstársítás szabályait (pl. földibolhák ellen a retekmagot a salátáéval összekeverve vetjük el). Drótféreg és fonálféreg ellen büdöskét ültetünk a zöldségek közé.

Trágyázunk, majd előkészítjük a melegágyat. Belevetjük a paprikát, a paradicsomot és a padlizsánt. Vigyázunk, hogy a palántákat ne csípje meg a hideg. Kiültethetjük a magnak való növényeket.

A gyümölcsösben befejezzük a téli permetezést és a metszést. Koronajavítást végzünk a fiatal gyümölcsfákon. Szalmás trágyarakásokat helyezünk a sorok közé a késői fagyok ellen.

A szőlősben javítjuk a támasztórendszert, elvégezzük a termőre metszést – mondta Cseke-Árkosi Katalin agrármérnök.

D. L.

Kinek üzent Kossuth?

Kossuth Lajos esztendeje az idei, emlékév a magyar politikai újkor naptára szerint. Soha annyi Kossuth-nótát nem hallottam, mint akkor – mondja valahol Krúdy Gyula múlt század eleji írófejedelem, és meglehet, nagyapjáról szólván, aki nagy Kossuth-párti volt.

Mint minden 48-as honvéd, akinek Kossuth Lajos azt üzente: elfogyott a regimentje… Akkoriban még az időjárás is valahol Kossuth kalapja körül mozgott teljes valójában. Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára… Egy Kossuth-nótára magam is jól emlékszem, az előadásra. Valamelyik udvarhelyszéki falu kórusa, az is lehet, a most már több mint százhuszonöt éves Székely Dalegylet járt vendégségben a Küküllő mentén. Ne sírj, ne sírj, Kossuth Lajos, énekelte a társaság, s hogy jobban odafigyelek, látom, az egyik öreg férfi szeméből folyik a könny. Kossuthot sokan siratták, amikor az 1848–49-es magyarországi forradalom és szabadságharc, s benne a hatalmas erdélyi hadjárat leverését siratták. Amire többek között a bujdosás következett. Az Udvarhelyi Híradó legeslegelső lapszámának egyik híre róla szól, a bujdosóról, aki hazájától távol, Turinban – Torinóban – remetéskedett, és akihez a magyar politika és a magyar művészet kiválóságai állandó zarándokúton voltak, mert ő nem jött haza. Nincs miért rajongjon a kiegyezésért, még a kiegyezés után sem, amikor pedig Magyarország polgári fejlődésének nemhogy útját állná valami is, de segíti, még ha történetesen Ausztriának hívják is azt a valamit… Azt írja a legelső lapszámban a hírszerkesztő: Cegléd város Kossuth Lajost képviselőnek választotta. Kezd a remény ébredezni az iránt, hogy az öreg bujdosó, megelégelvén a hontalanság keserveit, ezúttal talán haza fog jőni.

Sajnos nem találta el, mert Kossuth ott halt meg idegenben, 1894-ben, anélkül, hogy akármi képviselőségért percig is fontolgatta volna a hazatérést.

Néhány hónappal ezelőtt több lapban is olvastam, hogy Gyergyócsomafalván felállították a nagyközségből a nagyvilágba elszármazott Köllő Miklós műalkotását. A Kossuth-szobor eredetije Marosvásárhely főterén állt, míg állt. Felavatták 1899-ben, és lerombolták a románok bevonulásakor. A bevonulást követő hónapokban-esztendőben Erdélyt szobortalanították, és Köllő Miklós szobra, a marosvásárhelyi Kossuth-szobor sem kerülhette el sorsát. Helyére aztán, és Bodor Péter zenélő kútjának helyére (a kutat korábban elvitték Pestre), felépült a hegymagas görögkeleti bazilika.

Hopp, nekem megvan annak a régi, annak az 1899-es eredeti Kossuth-szobornak a korabeli képeslapja, mégpedig színesben. Hova is tettem? Végre előkerül az egyik fiók legmélyéről. A szobor a beszédet tartó államférfit ábrázolja, amint jobbjával épp körbemutat. Mögötte kezdődik a Szent György utca, egyik sarkán a takarékpénztár épülete, a Görög-ház, amelynek bejáróját gyönyörű freskók díszítik, ez ugyan nem látszik a képen, de én pontosan emlékszem; az átellenes sarkon Borhegyi Gyula s tán Henning Károly kereskedése. De nem is ez a lényeg. A szobor előtt negyvennyolcas hadfi álldogál piros-fehér-zöld karszalagosan, kezében összecsukott esernyő. Úgy látszik, jó ötven év teltén is még mindig esik eső karikára, csakazértis. Jó alaposan átnézem a nagyítóval a képeslapot. A szobor talapzatán nemzeti szalagos koszorúk, a hadfi mögött fehérre festett székek, a székeken túl, a kereskedő sarkán valakik beszélgetnek, valószínű, egy konflisbeállót takarnak a lombok. Ha nem csal a nagyító – márpedig a nagyító soha nem csal, csak nagyít – akkor a negyvennyolcas hadfi jobb lába hiányzik. Bokából, vagy térdből, nem tudni, mert a pantalló szára takarja.

Ilyen volt Marosvásárhely akkoriban. Még a tizenkilencedik század végi ezüst korban, az új század békéjében és konszolidációjában sem feledte, hogy mit üzent Kossuth Lajos. Mert azt üzente.

Oláh István

Gálffy Annuska egy vidéki főszolgabíró lánya volt

Mint a város régi lakója érdeklődéssel olvastam az UH február 27-ei számában megjelent, Gálffy Annáról szóló cikkét. Gálffy Annát látásból ismertem. Ahogy visszaemlékszem a harmincas évekre, mint kisdiák csodálkoztam azon, hogy Udvarhely egykori legszebb lánya így megráncosodott, ennyire megváltozott... Sokszor sajnálattal néztem őt, amikor botjára támaszkodva megjelent a Kossuth utcában, illetve első emeleti lakásának erkélyéről nézte a járókelőket.

Érdekesnek találom Szabó Dezső Életeim című könyvének II. kötetét, ennek 282–283. oldalain olvasható írását. Innen sok érdekes dolgot tudhatunk meg Gálffy Annáról.

Amint tudjuk, Szabó Dezső 1909–1913 között a helybéli Állami Főreáliskola nyelv szakos tanára volt. Egy ideig a Kossuth utcában, a Florián-féle sarokház egyik részében lakott, amely szemben volt Gálffy Anna erkélyével!

Bán Péter érdekes írásának záró mondatai lelkesítettek-bátorítottak a fentiek leírására.

Tisztelettel Péter Attila nyugalmazott tanár

* * *

A vármegye fiatal alispánja, S. Jankó kedvelt társasági ember, jó mulatópajtás, népszerű polgár és megértő hivatalfőnök volt. Nagyszerűen tudott minden életformának megfelelő életforma lenni anélkül, hogy nagyon megerőltetné magát. És ezt az ügyes, saját életüzletét okosan intéző férfit egyszer mégis forgatagába kerítette a szenvedély tornádója. Volt a Fő utcán egy erkélyes ház, ahol a város fiataljainak és nem fiataljainak, civiljeinek és egyenruhásainak szíve összedobogott. Mert ennek a háznak az erkélyén engedte magát látni G. Annuska, a város híres szépsége. Tényleg szép volt, de azzal a szépséggel, amit "odaliszk" szépségnek lehetne nevezni, s akiknek képét a keleti dohányjövedékek skatulyáin lehet látni. Kékesfekete haj, mély tüzű, sötét szemek, tökéletes formák. De szépség: minden távlat nélkül, néma hegedű, melynek húrjain nem vibrálnak egy sajátos lélek dallamai. Szépség, melyet a csók előtt halálosan kíván az ember, de egypár csók után már unt teher. Minden életnyilvánulása a bámultatás, a férfi meglasszózása volt, s ezenkívül nem volt semmilyen lelke. Ebben az időben a húsz év körül járt, s nagyon sok diák és felnőtt férfi életében jelentett zavaró repülést. Vőlegénye is volt, egy budapesti tapasztalatlan miniszteri hivatalnok. Annuska, aki egy vidéki főszolgabíró lánya volt, itt a nagynénjénél, egy özvegy tanárnénál nevelkedett, aki szigorúan fogta, amennyire szigorúan lehet fogni a levegőt. Egyszercsak sugdosni kezdték, hogy az alispánt mindegyre együtt lehet látni Annuskával. Én akkor már vagy két éjjel mulatságon találkoztam az alispánnal, az egyiken együtt csináltuk végig mindazt a bolondságot, amit ilyenkor végig szoktak csinálni. Egy délután úgy három óra tájt csak beállít hozzám. Mondja: – Dezső, ígéred, hogy kérdésemre őszintén, minden tekintet nélkül fogsz felelni?

– Ígérem és fogadom – mondtam tréfás ünnepélyességgel.

– Elvennél-e feleségül olyan lányt, mint G. Annuska?

Nyeltem egyet, a kérdés igen váratlan volt. Aztán beszéltem a két nőtípusról: a feleség és a szerető típusáról, és hogy milyen végzetes következményei lehetnek, ha összetévesztjük őket. Erre ő erősen a szemembe néz és kérdi:

– És ha valaki az Annuska teljes ismeretével venné el őt, azzal a tudattal, hogy bármi történjék azután, egyetlen éjszaka is megéri ezt az áldozatot?

Vállat vontam: – Ha az illetőnek megéri, egy harmadiknak nem lehet szava a dologhoz.

Másnap délután arra a hírre léptem be a Sükösd-kávéházba, hogy az alispán megszöktette Annuskát. Budapestre mentek, egybekeltek. A dolog hamar, úgyszólván napok alatt csúnyán fordult, egyhamar elváltak. Az alispán korrekt és néma közömbösséget mutatott. De néha, borozás közben meglátszott rajta, hogy gyógyíthatatlan benne a bántás, a legnagyobb, amit férfi érhet.

A lány aztán országos hírességgé lett. Egypár gyors viszony után mint néma szépség lépett fel egynéhányszor a Magyar Színház színpadán. Aztán onnan is továbbállt. Én később a kommün alatt találkoztam vele Budapesten. De bizony a szilván akkor már nem volt hamv.

Kivonat: Szabó Dezső Életeim
(Második kötet: 282–283. oldalak, Kriterion, 1982)

Csinszka és Ady

– Részletek Boncza Berta kiadatlan önéletrajzából 17. –

Nagymama meleg, azóta elnémult hangja, ölelése, fáradhatatlan temperamentuma, teremtő munkabírása, az ezüsthajú Malvina néni szelíd gőgű, jóságos bája körülfogtak, elbűvöltek. Varázsban éltem, s hogy teljes legyen a mese, csodálatos, különös meglepetésként Csucsán várt rám Adynak egy, már Csucsára címzett levele.

Honnan tudta meg, hogy otthon vagyok?

"Kedves kis Húgom!

Képzelje: én június 1-jén Zilahról jövet, hol az Országos Református Tanárgyűlés alkalmából mint véndiák fölolvastam, Csucsára jöttem, s elfáradtan itt is pihentem egy éjszakán, hogy június 2-án mehessek Pestre. Pesten – őrült szép véletlenség – Keresztszeghy Zoltán édes kis barátom húga révén értesülök, hogy Maga Pesten van, s megy haza Csucsára. Rengeteg bajom és gondom van (főképpen a Nyugat-afférok), de nagyon tudtam örülni az én kis ismeretlenül is olyan ismerős húgocskám közelvalóságának. Csucsán biztosan kénytelen lesz, de tegye is: olvasson sokat, tanuljon, de pihenjen is. Remélem, hogy nem titok, nem lehet az, hogy Magának van egy fogadott bátyja, akinek jól esik írni egy szennyes környezetből az ő ismeretlen fehér húgocskájának.

És ha netalán véletlenül a nyáron látom Magát?
Üdvözli szeretettel a Maga hű bátyja
Ady Endre."

Apámnak nem szóltam a barátságunkról. Céltalan, legdrágább kincsem volt ez az áldott barátság – nem lett volna erőm lemondani róla. És nem is voltunk ilyen természetű dolgokban soha elég belső közelségben egymáshoz. Ő nem kérdezett, s én nem feleltem. Ez történt. De titkolózni, hazudni nem tudtam, s ezért egy megnyílt órámban közvetlen környezetemnek, Nagymamának s talán Malvina néninek is elmondottam levelezésünk történetét, s nekem mindennél kedvesebb, céltalan jelentőségét.

Kicsit elkomolyodtak, aztán meleg, mosolyos jósággal csillant meg a szemük. Talán Petőfire gondoltak. Kisfaludyra, elporladt, kedves, gáláns leventékre, kik Himfy szerelmein keresztül tolmácsolták szívük óhaját, és nem vették szigorúan a dolgot.

Én pedig megadóan, boldog alázattal vállaltam sorsom kiszámíthatatlanságát.

Vendégesen, zajosan, sok apró-cseprő izgalommal telt el 1912-ben első csucsai nyaram, a hosszú távollét után. Egyetlen komolyabb és sokszor felismétlő izgalma a nyárnak Károly nagybátyám szerelmi fellobbanása volt a kis pesti leánypajtás iránt. Nagymama ellenszegülése fokozta az érzelmeket, amik – minden részről való ütközőpontként – nálam és rajtam keresztül vezetődtek le. Nem volt kellemes szerep, s eléggé megviselt. Kínosan kiélezte ezt a kis ártatlan játékot, hogy bátyám, Károly tanulási és pályaválasztási nehézségek miatt Apámtól ki volt tiltva a csucsai házból, s a közeli Bánffyhunyadon várta be mindég az alkalmas időt, mikor Apám Pestre utazta után Csucsára jöhetett. Így hát folyton titkolt s elhazudott dolgok történtek a házban, ami sokszor nagyon elkeserített.

Ezeket a zavarokat leszámítva történtek kellemes dolgok is. Kaptam egy, már szokásos, fehér bútorú leányszobát, díszes kalitkájú kanárival s egy sokfiókos, sablonos kis fehér íróasztallal. Nem a magam jó kivitelt, sima formákat szerető ízlésére készült, de kedves volt, önállóságomat fokozta, s az én szépséges fiatal Anyám portréjával a falon, néhány hozzámnőtt könyvvel, a pár szál kerti virággal meleg, intim otthonommá lett a "lányszoba". itt látogatott meg, beszélt néha hosszú délutánokon lázas, boldog, fiatal terveiről egy-két komoly, tanuló, érdeklődő fiúpajtásom Váradról, Kolozsvárról. Most már én is vehettem néha könyveket, s előfizettem a Nyugatra is, mert Édesapámtól évi önálló ruhapénzt sikerült biztosítanom.

Ősz elején megszabadultam a kis pesti vendéglánytól, kivel nem tudtam összeszokni.

Okos és jó élet kezdődött volna a nyirkos, magányos csucsai őszben, ha az én "Endre bátyám" mindennél jobban várt levelei minden ok és magyarázat nélkül hirtelen el nem maradnak.

Apám kívánságára tantervszerű napi beosztást dolgoztam ki magamnak, mit – ha közbe nem jött semmi akadály – igyekeztem betartani, s így reggel nyolc órától este hatig majdnem iskolás munkaprogramom volt: franciából, németből, apróbb házi elfoglaltságokból, rajzból, sportokból. Ezzel az útmutatóval s lényem veleszületett játékos gyerekségével semmiképp sem várt rám a vidéki úrikisasszonyok egyoldalúan elfoglalt vagy unatkozón elvágyódó élete. Nem vágytam sehová, s harmonikusan nyugodt napjaim lettek volna, ha Ady levelei el nem maradnak, s ösztönszerűleg meg nem érzem a levelek szándékos beszüntetését.

Meleg hangú – Csucsára írott – júniusi levele óta nem jött válasz leveleimre, s később, szeptember vége felé, mikor már nyugtalanított a hallgatása, még egyszer írtam neki. Nem kaptam többet semmi üzenetet. Most már tisztán láttam, hogy nem akar rólam többet tudni. Okot nem adtam rá, s végtelenül elszomorított indokolatlan megvonása nekem mindennél drágább barátságának.

De én is büszke voltam, s nem írtam többet, bár egyszerre elviselhetetlen lett bennem s körülöttem minden. Ideges lettem.

(Folytatjuk)

"Megnyomtam a hasamat, és felgyúlt a villany..."

A miniszterelnök is vásárolt a játékaiból

Rakétakilövő kocsi, parancsot teljesítő asztal, fotocellás függöny, fénypuska, kábel nélküli mikrofon (huszonöt évvel ezelőtt!), újabban pedig fából és zsinegből készült játékok – egy városunkban, élő 49 éves fizikatanár, Bedő Zoltán találmányai. Furcsa szerkezeteit szórakoztató, illetve alkalmazott fizikának mondja, és bevallott célja a gyerekek szórakoztatása, valamint a fizika megszerettetése. A Tanulók Házában rakéta- és repülőmodellezést oktató tanár fából és zsinegből készített már olyan játékokat is, amelyeket egy bukaresti kiállításon meglátva Adrian Nãstase miniszterelnök azonnal megvásárolt, majd ajándékba vitt a brit miniszterelnök Tony Blair fiának.

Bedő tanár úr 1975-ben végzett tanulmányaival Marosvásárhelyen, de már a főiskolai évek alatt rengeteg szórakoztató dolgot fabrikált, akkor még főleg az elektronika területén. Később a munka mezejére kerülve kamatoztatta szaktudását. Különböző dolgokkal foglalkozott, ezermesterként megtanulta a szabók, szűcsök, lakatosok munkáját is, például irhabundát is készített magának. Ugyanakkor az állatok is mindig érdekelték: tartott galambokat, nutriákat, akváriumi halakat, méhészkedett is. A nutriás korszak emléke ma is megvan: egy általa kitömött és elektronikai műszerekkel kibélelt nutria áram vagy akkumulátor hatására képes menni, és még a szemei is villognak. Ha nem is él, de mozog – vigasztalja magát a tanár úr. Lakásában – ahol a beszélgetés készült – ma is megvannak a több évvel ezelőtt készült szerkenytűk (fényorgona, sztroboszkóp, parancsra mozgó asztal), de mostanában inkább fajátékokat készít: kis emelődarukat, markológépeket, mozgó mikulást, bicikliző nyuszit stb. Egyszerűek, a fizika törvényeinek engedelmeskednek. Vonzódása az alkalmazott fizikához akkor kezdődött, amikor gyerekkorában szülőfalujába, Homoródszentmártonba bevezették a villanyáramot.

– Még öt-hatodik osztályos koromban kezdődött, amikor Szentmártonba vezették be a villanyt – emlékszik vissza Bedő úr. – Addig csak petróleumlámpa volt, s az áram bevezetésekor egy barátommal cölöpöket állítottunk az udvarra, s mi is vezettük tovább. Égett... Pár hónap múlva átvezettük a szomszéd sütőjébe. Elemekkel, égőkkel – felkapcsolták, működött.

– A főiskolai évek alatt, majd utána fiatal tanár korában már komolyabb szerkezeteket is készített?

– Abban az időben inkább szakmai téren fejlődtem, illetve rengeteg nyersanyagot szereztem be, amit később felhasználtam. Jártunk autótemetőbe, ahová kidobták a leégett trafókat, a drótot is onnan vettük. Mentünk ócskapiacra alkatrészt vásárolni. El voltunk foglalva, hiszen kurzusokra kellett járni, kísérletezni, de amikor elkerültem tanítani Oroszhegybe, igazából akkor kezdődtek ezek. A gyerekeknek elektronika kört tartottam, s akkor csináltam a legelső drót nélküli mikrofont egy elemlámpából. Akkor olyan nem volt a kereskedelemben, kábeles is kevés.

– Mi az, ami arra ösztönzi, hogy újabb és újabb dolgokat találjon ki? Tulajdonképpen létező, már feltalált szerkezeteket, elveket egyesít, sűrít egy-egy szerkezetbe.

– Az iskolában a tananyaggal kapcsolatos dolgokat – elektromágneses indukció, elektromágneses hullámok, oszcillátorok, fotocella, relé – próbáltam megcsinálni. A tananyag csak egyszerű dolgokra korlátozódik, az alkalmazásokra nem tér ki. Pl. vegyük az elektromágneses relét: én ezzel irányítom a mozgó asztalt, a távirányítású autót, ezzel működik a fotocella is. A relé működésbe hozhat, bekapcsolhat égőt, rádiót. Lehetne máshol is használni, az iparban is, mert a személygépkocsik fényszóróinál a nagy teljesítményű halogénégőket is relékkel kapcsolják, akárcsak a nagy teljesítményű motrokat. A gyereknek pedig nincs lehetősége ezeket meglátni, s ezért amit meg lehetett csinálni a fizikával, elektronikával ezzel kapcsolatban, mindent elkészítettem. Például csináltam ún. fénypuskát, ami szintén az elektromágneses relének és a fotocellának az alkalmazása: golyó helyett fókuszált fénysugarat bocsátott ki. Rá volt szerelve alul, s amikor a gyerek meghúzta a ravaszt, akkor a fénysugár ment a megfelelő irányba: amikor a gyerek pontosan célzott a keresztbe, akkor kb. öt centivel alább volt az égő, s az pontosan a fotocellára ment. Viszont a fény két másodperc alatt ki is aludt, mert a gyerek rájöhetett, hogy hol van a sugár, kereste a fotocellát. Újra kellett "tölteni" és újra célozni. Amikor célba talált, akkor egy kis fémszerkezet megmozdult, leesett, mert a relé lehúzta: volt egy mechanikai rendszer, a relé végére volt kötve egy csavar derékszögben. A relé behúzta, a csavar kijött és a súlyánál fogva leesett.

– A mozgó kisasztal is egy ilyen találmány. (Többek között ezt a szerkezetet lehetett látni nemrég az RTL Klub Fókusz Plusz műsorában: Bedő úr "ráparancsolt" asztalára, hogy "Asztal, gyere ide!", mire a kis, kerekes bútordarab odament gazdájához, amikor pedig azt mondta, "Állj!", az megállt – szerk. megj.). Hogyan működik?

– Van benne egy egyenáramú motor, a tápegység itt hátul van az ágy mellett, a tápegységnek pedig van egy elektronikus vezérlése. Ezt egy hangfelfogó vezérli, amely a könyvespolcon van. Mély hangra van állítva, erőteljesen kell mondani, hogy "Gyere ide!". A hangjelet a szerkezet felveszi, behúzza az elektromágneses relét, ez vezérli a tilisztort, az pedig a motrot. A következő, ugyanilyen impulzusra pedig megáll, így van beállítva. Ha azt mondom, hogy "Állj!". Ez minden fokozatra mást csinál, az elindulás után mondhatnám azt is, hogy "Menj tovább!", de úgyis megáll erre, nyilván nem tudja érzékelni, hogy mit jelent.

– A diákokat úgy szórakoztatja néha, mintha varázsolna...

– Volt olyan eset, hogy a nyolcadikosokat a Bethlen Gábor iskolában szintén ezekkel a készülékekkel – fotocella, kapacitív relé – szórakoztattam. A kapacitív relé tulajdonképpen jelenlét-érzékelő, pl. hogy a lámpa egy bizonyos hatásra felgyúl.

– Vagy a fotocellás ajtó...

– Igen, az elve tulajdonképpen egy fénysugár, ennek az útját kell megérinteni, megszakítani s ekkor valami bekapcsol vagy kikapcsol. Kézmozdulattal villanyégőt kapcsoltam be, rádiót, miközben a kezemet a sugár útjába helyeztem, persze előadtam magam a gyerekeknek: a hasamat megnyomtam, és felgyúlt a villany... A fülemet meghúztam, s megszólalt a rádió. A gyerekek természetesen csodálkoztak, mire elmagyaráztam, hogy mindez fizika, technika – így rájöttek, hogy ilyen felszereléssel, tudással mit lehet csinálni.

– Három évvel ezelőtt készített el egy távirányítós rakétakilövő kocsit, most egy nagyobbon dolgozik. Annak mi lesz a funkciója?

– A réginek csak 12 voltos akkumulátora volt, a nagyobb gyereket nem bírta meg. Amit most készítek, azzal a gyerekek már az autóvezetés technikáját is elsajátítják. Egy Mobra motorbicikli motorjával fog működni, a hátsó kerekei is a Mobrából vannak, elöl pedig kisebb, vetőgépkerekek vannak. A beleülő gyerek tudja kormányozni, hátul megmarad a rakétakilövő. A körön a gyerek elkészíti a rakétát és fel is lövi: ő is fellőheti, de akinél van a rádiós távirányító, az is. Azt a megoldást is tervezem, hogy teljesen távirányítással működjön az indítása, kormányzása, minden – ez egy kicsit nehézkes feladat lesz.

– A munka során milyen nehézségei vannak?

– Nem szoktam tervezni, talán ez. Mert ha megtervezem és nem sikerül megfelelő alkatrészt szerezni, probléma adódhat, mert amikből dolgozom, a kereskedelemben nem kapható. Minden menet közben alakul ki, azokkal a dolgokkal kell elkészítsem, amim van. Az új kocsinál is: elvileg tudom, hogy kellenek léptető motrok, amelyek a kuplungot, a gázt, a féket szabályozzák, mindezt elektronikus úton kell majd összhangba hozni, ezt még konkrétan nem tudom. Kisebb teljesítményű motorral is meg lehet oldani nagyobb erőátvitelt erőkarok segítségével, csak attól függ, hogy mekkora lesz a kisautó térfogata.

– Újabbnál újabb találmányaival mi a célja? Hogy megszerettessen valamit a gyerekekkel?

– Mint fizika szakos tanár, az egyik célom az, hogy megszerettessem a fizikát. Játékosan is fel lehet ébreszteni a tudásszomjat a kisgyerekben. Egyszer meg kell szeresse a fizikát, utána fejleszti magát – s ezekkel a játékos dolgokkal tudja az ember megszerettetni. Én ebben az ezermesterkedésben mindig a csúcson akartam lenni. Az elektronikát azért is hagytam most félbe, mert nem tudom tartani a lépést, bejött a számítógép, rengeteg modern technológia. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt, amikor például távirányítós kocsit csináltam, itt még hordozható mikrofon sem volt. Most már van...

– A fából készült és mozgó, működő játékok?

– Most ilyen dolgok nincsenek, amelyekkel jelenleg foglalkozom: a fából készült mozgó játékok. Fajáték van sok, de olyan, amelyik funkcionál is, kevés van. Ezen is gondolkoztam, hogy az elektronikát kombináljam a játékaimmal, beléjük szerelni olyan szerkezeteket, hogy elemmel, kis villanymotorral működjön.

– A fajátékaival mondhatni óriási szakmai sikert aratott...

– Erkölcsi siker inkább: voltam egy kiállításon Bukarestben, aztán a téli ünnepekkor telefonáltak az ottani múzeumból, hogy Adrian Nãstase miniszterelnök egy lejtőről lépegető famikulást és egy kis markológépet vitt Tony Blair gyerekének karácsonyra. Gratulált az igazgatónő nekem, s mikor bementem, elmondták, hogy mekkora sikere volt a játékaimnak.

Katona Zoltán

Széchely István: "A rádió valamivel spontánabb, mint a többi..."

Gitárok és könyvek között

"Hölgyeim és uraim..." – így köszön be egy mélyebb, férfiasabb hang a Sztár Rádióban: ez a hang a Széchely Istváné. Zenei szerkesztő, lemezlovas, DJ – kinek ahogy tetszik. Bal fülében három fülbevalóval, hosszú fekete hajjal, általában bőrnadrágban vagy szűk farmerben. Nyugodt, csendes, "laza fazon", ritkán viszont "benyom" egy-egy szócsavarást, furcsa szójátékos mondatot, amivel kevés embert nagyon meg tud nevettetni (pl. "az ABBA abbahagyta"). Szakmája szerint rádió-tévészerelő (1996-ban végzett a Bányaiban), ez kissé kapcsolódik munkájához is, hiszen indulástól – 1999 októberétől – a Sztár Rádiónál dolgozik, benne volt az ún. startcsapatban. Kapcsolgat, matat, irányít a keverőpulton, belebeszél a mikrofonba.

István 13 éves kora óta gitározik: az Orbán Balázs Általános Iskolában sulistársaival, Molnár Endrével (Monyó) és Katona Lászlóval 1992 elején alapító tagja volt az azóta megszűnt, de jó hírű Kopó Blues Band rockzenekarnak. Hét év muzsikálás, főleg ritmusgitárosként Udvarhely akkori legnépszerűbb zenekarában – bevallása szerint ez nagyon szép időszak volt. Vonzódása a blues, illetve rockzenéhez ennél korábban kezdődött, s a csapat 1999. évi megszűnése után is állandóan gitározik. Szobájában ma is három, ágyon heverő gitár van (ebből egyik egy nemrég vásárolt elektromos hangszer, Gibson Les Paul-utánzat), a könyvespolc alatti ágyon ülve ezt pengeti, miközben beszélgetünk.

– Milyen gyerekkorod volt? Te is a betonházak között nőttél fel, mint annyian...

– Ha magamat idézhetem: az önéletrajzomban írtam egy ilyent – ami nemsokára megjelenik a Sztár Rádió honlapján – , hogy a velem egykorú blokkos gyerekekéhez hasonló szürke gyerekkorom volt. Időnként egy indiános film a moziban, ötévenként egy farmer Nyugatról, Délről gyümölcs, Északról a Télapó, Keletről meg az úttörőelvek...

– Ebbe a körbe mikor jött a zene?

– Elég korán, hiszen az ember életébe már egész gyerekkorában bejön. Igazából annyira nem szerettem a zenét, gyerekkoromban sose jutott volna eszembe, hogy zenész legyek, vagy hangszeren tanuljak játszani, bár akkor már az első gitáromat édesapámtól örököltem. Hosszú éveken át porosodott a szekrény tetején. Aztán egyszer levettem, de igazából sosem volt olyan sok ambícióm, hogy bírjak játszani, elsőre még a Kicsi kutya tarka se ment, hát letettem. Aztán az elemi iskola végén, nyolcadikban lázszerűen mindenki zenekart alapított. Mi valahogy kimaradtunk az összesből, bosszúból alapítottuk meg az első, egyetlen zenakart, ami az első és utolsó volt nekem.

– A Kopó Blues Band zenekart...

– Igen. Annak idején még nem ez volt a neve, valami süket neve volt, már nem emlékszem... Molid, vagy valami ilyesmi, az értelmén sohasem gondolkodtunk.

– Ez egy blues-rock zenekar volt, hét évig állt fenn. Milyen időszaka volt az életednek?

– Nagyon kedves. Pont akkor jött, amikor kellett, és talán akkor is ért véget, amikor kellett. Vagy talán egy picit később. Nekem nagyon kedvesek azok az évek, elsősorban azért, mert jó szórakozás volt: koncertek, bulik, utazások... És nem utolsósorban a siker, népszerűség.

– Mivel foglalkoztál akkor, amikor véget ért a Kopó BB-korszak, s még nem volt meg a Sztár Rádió?

– Gyakorlatilag semmivel. Naplopással, télen hóhányással, de azt sem tekintem elfecsérelt időnek.

– Milyen volt, amikor a rádiónál először ültél a mikrofon elé?

– Valószínűleg nagyon izgultam. Az első napra emlékszem, akkor egész rövid megszólalásom volt, mint mindenkinek. Sorra mindenki bemutatkozott reggel hétkor, amikor az első műsor útjára indult.

– Milyenek a mindennapjaid a rádiónál?

– A beosztástól függ: egyik héten reggel öttől dolgozom tízig, másik héten délután háromtól nyolcig vagy tizenkettőig.

– Mi az, amit szeretsz benne?

– Ezt elég nehéz megfogalmazni. Azt hiszem, hogy a médiából ez tetszett meg a legjobban, mivel valamivel spontánabb, mint a többi, izgalmasabb. Itt valószínűleg nincs meg annyira az a rendszeresség, mint egy újságnál vagy egy tévénél. Valamivel spontánabb – talán ez. Meg persze a zene.

– Hogyan szoktad zeneileg felépíteni azt az időt, amíg te ülsz a keverőpult mellett?

– Most sehogy... Azért nem, mert gyakorlatilag a gép válogatja össze a zenéket, nekem jogom van belenyúlni, rendezgethetem, de végül is a gép dolgozik.

– Milyen a betelefonálókkal beszélgetni élőben?

– Időnként érdekes... Néha összeakad az ember fura telefonálókkal. De általában ez korlátok közé van szorítva, nincsen olyan nagyon szabad beszélgetés. Nem locsoghatunk hosszú perceken keresztül, mert valószínűleg senkit nem érdekelne. A másik, hogy a telefonálókkal általában egy játék keretén belül beszélgetünk, vagy pedig a Sztár Kívánságban is keretek közé van szorítva.

– Amikor nem dolgozol, mivel töltöd a napot itthon vagy másutt?

– Mindenfélével. Nagyon sok mindent szeretek, talán fel sem tudnám sorolni. Olvasok, mostanában tévét nem nézek, de rádiót hallgatok.

– Sztár Rádiót?

– Nem, azt ritkán. A Petőfit hallgatom. Ha lehet így fogalmazni, nekem sem a kereskedelmi rádió, sem a közszolgálati nem tetszik – a kereskedelmi túl üres, a közszolgálati meg túl lassú. Szerintem a Petőfi egészen jó keveréke a kettőnek és a Sztár is hasonló, ezért szeretem.

– Milyen terveid, céljaid vannak szakmai téren?

– Nem tudom, nem szoktam tervezni. Olyan nagy céljaim nincsenek. De sok mindent szeretnék csinálni... Szeretnék egy önálló műsort, egy egészen mást, amire meg is van a lehetőség, csak kicsit ilyen halogatós is vagyok. Másrészt meg nem szeretném javasolni addig, amíg nincsen az utolsó másodpercig megtervezve.

– Szeretnél még játszani zenekarban?

– Persze. Gyakorlatilag ez az egyetlen nagy hobbim, ha kell választani a sok közül. Meg hát annyira a szívemhez nőtt, a gitár... Hivatásszerűen most már nem zenélnék, de volt egy időszak, amikor feltettem volna rá az életem. Így kívülállóként, a másik oldalról nézve azt látom, hogy nagyon nehéz a zenészek élete: itt még nincs kialakulva sem a piac, sem a menedzsment, hogy a zenész meg tudjon élni abból, amit csinál. A programozók, a zenei sminkesek jól megélnek belőle, gyakorlatilag a számítógépes zenének van igazán piaca. Én nem szeretném azt hinni, hogy ez az emberek igénytelenségének köszönhető, de... Nem tudom.

– Milyen zenekar lenne az, amelyben szívesen játszanál?

– Ezen még nem gondolkodtam. Nem éppen bármilyenben: mindenképpen a rock, a blues vagy a dzsessz kategórián belül, de a dzesszhez még gyerek vagyok, úgy érzem.

Katona Zoltán

Díjazott hölgykoszorú

A köszöntő a város összes hölgyének szólt

Elismerésük jeléül díszoklevelet és egy-egy virágcsokrot nyújtott át a Digital 3 Televízió, a Sztár Rádió és az Udvarhelyi Híradó szerkesztősége annak a tíz hölgynek, akik az elmúlt esztendőben valamilyen módon hozzájárultak Székelyudvarhely közéletének fellendítéséhez. Az apró ajándékokkal az ő tevékenységüket jutalmazták ugyan, de a nőnapi köszöntő a város teljes hölgytársadalmának szólt.

Második alkalommal tartotta meg közös nőnapi akcióját a három szerkesztőség, a szűk körű, de annál bensőségesebb hangulatú összejövetelt a Fényes vendéglő protokolltermében ejtették meg. Különböző szakterületek jeles képviselői részesültek figyelmességben; remélhetőleg nem adódott ok sértődésre, mert bár a jutalmazás szubjektív megítélés alapján történt, de a kiválasztottakon keresztül a köszöntőt tulajdonképpen Udvarhely valamennyi női lakosához intézték, a résztvevők csupán képviselték azokat, akiknek ezt a gesztust szánták – fogalmazott Baloga Sándor főszervező, a rádió és a televízió igazgatója, miután megindító hangvételű köszöntőt intézett az egybegyűltekhez.

A mosoly, az örök nő díja – Bíró Enikőnek, a Sztár Rádió főszerkesztőjének szavaival élve – átadásán Pethő Nóra, a Tomcsa Sándor-társulat színművésze Reiner Maria Rilke: Női arckép a nyolcvanas évekből című versét olvasta fel, majd Jakab Katalin népszerű szerkesztő-műsorvezető pár mondatos laudációi közepette átvehették díjaikat a méltatottak: Ambrus Ágnes gyógypedagógus az oklándi kisegítő iskola udvarhelyi csoportjának vezetője; Bãcescu Piroska, a bethlenfalvi Frieske Pan pékség vezetője, aki termékeikkel készségesen támogat különböző rendezvényeket; Búzás Georgeta, a Marin Preda Líceum tanára, a Pro Europa Liga helyi képviselője a román–magyar kapcsolatok erősítéséért, a toleranciát, a másság elfogadását a gyerekekbe már kisiskolás koruktól nevelő munkájáért kapott elismerést; Elekes Emőke, a Juvenalis régizene-együttes vezetője; Fincziski Andrea, a Tomcsa Sándor Színház színművésze; Kacsó Éva, a Harmopan Rt. udvarhelyi kirendeltségének a vezetője, akinek jóvoltából a Sztár Rádió telefonos játékán naponta több vásárlási utalvány nyerhető; az Akarat női tekecsapatának két tagja, a válogatott kerettag Stefucz Rozália és az edzői szakképesítésért folyamodott Szabó Gyöngyvér; dr. Weisenbacher Ildikó nőgyógyász; Vladu Márta gyógyszerész hivatali elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, de a szervezők eljuttatják neki ajándékát.

Ki-ki vérmérsékletétől függő elérzékenyültséggel köszönte meg a figyelmességet, mialatt az Udvarhelyi Híradó, valamint a városi RMDSZ tiszteletét kifejező virágokat Pintér D. István főszerkesztő, illetve Péter Pál alpolgármester adta át.

Pataky Lehel Zsolt

Megjelent a Mandala

Eddig jobbára rejtvényfüzetekkel és gyermekkiadványokkal szórakoztatta célközönségét a dévai Corvin Kiadó, ezúttal azonban az asztrológia, az okkultizmus iránt érdeklődőket, a földönkívüliséghez megmagyarázhatatlan módon vonzódókat szólította meg: megjelent a Mandala című ezoterikus folyóirat első száma.

A Nagyváradon szerkesztett, országos terjesztésű havilapot valamennyi korosztály kézbe veheti, s bár manapság egyre szaporodnak az ezoterikával foglalkozó kiadványok, a sajátos szerkesztésű, közvetlen hangvételű Mandala hiánypótló lap a nem túl színes honi magyar sajtóberkekben. A szerkesztők magyarázattal is szolgálnak a folyóirat címéről, e szerint: a mandala szanszkrit szó, kört jelent, ami a tökéletesség, az egész szimbóluma. Jelképek alkotta oltárkör, a Mindenség és a személyiség ábrája, a beavatás eszköze, lényegében a külső és belső Világmindenség sűrített mása, modellje. Egész Keleten elterjedt, de kivált a buddhista vallásban, Kínában és Tibetben foglal el központi szerepet.

A nyomdából színes borítóval és hátlappal, A5-ös formátumban, 68 oldalon forgalomba került lap könnyen forgatható, megtalálják benne rovataikat a humor- és rejtvénykedvelők is, az első szám tartalmából a kínai horoszkópban szereplő jelképekről, az indiai szent helyekről szóló, illetve az Ezoterikus fogalomtár, A telepátia, A Kabbala című írásokat emelnénk ki.

P. L. Zs.

2002-ben a Mars kegyeibe kell férkőzzünk

2002-ben Mars kegyeibe kell férkőznünk, ha jót akarunk magunknak. A Mars a női horoszkópokban a férfit jelöli, akinek a legnagyobb valószínűséggel lehetősége nyílik elnyerni a hölgy kegyeit, férfi horoszkópokban az illető erejével, agresszivitásával kapcsolatos. Az alábbiakban kiderül majd, hogy mire számíthatunk a Marstól 2002-ben. Egy biztos, félelemre nincs okunk, hiszen az erő velünk van. Segít kilépni a hétköznapok unalmas megszokottságából, bátrabbak, merészebbek, ötletesebbek leszünk.

Bátorság a Marstól

Vége a sírdogálásnak, a megalázottságnak. Nem nyeldessük tovább sem a könnyeinket, sem a szavainkat. Megmondjuk a magunkét a főnöknek, és családtagjaink sem ússzák meg a megérdemelt hegyibeszédet. Tavaly még nem tudtuk volna rávenni magunkat: idén segít a Mars. Önbizalmat ad, testben és lélekben megerősít.

Erő a Marstól

Kihívások, új helyzetek sokaságával találjuk szemben magunkat a Mars évében mind a munkában, mind a magánéletben. Kedvenc rokonunk munkanélkülivé lesz, barátaink betegsége terheket ró ránk. Gyermekeinknek meggyűlhet a bajuk az iskolában, a legnagyobbik talán abba is hagyja a tanulást. Eddig talán összeomlottunk volna ennyi baj súlya alatt, ezúttal viszont ezeket is kihívásként értékeljük. A sors most esélyként jelentkezik életünkben.

Kreativitás a Marstól

A legférfiasabb bolygó vérvörös fénye: az erő. Régebben az emberek háborútól rettegve néztek a vörösödő Marsra. Hadúr vérben forgó szemének látták, nagyon rossz jelnek tartották. A harmadik évezred embere másként látja. Mars tüzes energiája számunkra a kreativitás forrása. Idén csak úgy buzognak majd jobbnál jobb ötleteink. Akár fel is mondhatunk a munkahelyünkön, mert azonnal új kapuk nyílnak előttünk, új lehetőségek mutatkoznak.

Érzelmek a Marstól

A Mars az évet a szelíd Halak jegyében kezdte, ez a helyzet ideális az érzelmek iránti érzékenység erősítésére. A jang–jin, férfi–nő energiaforrásokhoz hasonlóan a Mars ereje is hat érzékenységünkre. A vörös bolygó próbára tesz bennünket, majd belénk oltja tapasztalatát. Erősíti összetartozásunk érzését, a partnerkapcsolatban. A kölcsönös tisztelet, megbecsülés magától értetődő, hiszen hirtelen megnő bennünk a megértés képessége. Ha megnyitjuk szívünket, égi boldogságban lesz részünk.

Erotika a Marstól

De nem csupán a szívünk táján érzünk bizsergést a Mars hatására. Felizzanak a kialvó félben lévő tüzek, új életre kelnek a kihűlő félben lévő kapcsolatok. Mars aspektusa új fuvallatot hoz nemi életünkbe. Az egyedülállóknak ez rengeteg érdekes és kellemes flörtöt jelenthet. Mars megfiatalít bennünket 2002-ben, s még fizetnünk sem kell érte. Hiszen semmi sem fiatalít és szépít jobban, kellemesebb módon, mint a szerelem.

Szenvedély a Marstól

Szenvedélyről nem csak a szeretettel kapcsolatosan beszélhetünk. A fogalom ennél jóval tágabb: arról van szó, hogy megfelelő partnerre találjunk, aki valóban illik hozzánk. Mars most összehoz bennünket, kivéve, ha már egymásra leltünk. 2002-ben minden nő képes kivetíteni Mars ideálképét. A férfiak örülhetnek, hiszen a nők mindenképpen vonzónak fogják látni őket.

Versenyre szólít a Mars

A harcias Mars megkeményíti a nőket a munkahelyekért, elhelyezkedésért folyó harcban. Megmászhatják a szamárlétrát, s megvethetik lábukat a cégvezetésben, ahol eddig csak férfiak dolgoztak. Bátorság, hölgyeim! A kollégák közül most senki sem fogja fúrni Önöket, egyik sem fogja játszani a főnököt. A legtöbb, ami megtörténhet, hogy a gyengék méregtől zöldülnek az Önök karrierjének felívelése láttán.

E jelben győzni fogsz

Amint láttuk, nem lehet Marsot kihagyni a számításokból. Ő az, aki idén minden alvó erőt felébreszt. Használjuk ki ezt az időszakot a "feltámadásra". Új bizalmunk saját erőnkben a legjobb tőke, amelyre sikeres karriert alapozhatunk.

(Mandala)

Csicsói csecsemő

A március 4-ről 5-re virradó éjjel egy nő a Nagybányáról Bukarestbe tartó gyorsvonaton hozta világra gyermekét. A "sietős" újszülött kevéssel a Csíkcsicsói vasúti csomópontra érkezés előtt sírt fel először. Az örömanya kilétét nem hozták nyilvánosságra, hivatali források a sajtóval mindössze annyit közöltek, hogy a fővárosba utazott, s mivel csak a hetedik hónapban volt, bátorkodott vonatra ülni. Csicsó előtt rátörtek a szülési fájdalmak, ám szerencséjére a szerelvényen tartózkodott egy szolgálaton kívüli katonaorvos, ő bábáskodott a gyermek világra jötténél. A jegykezelők rádiótelefonon azonnal értesítették az állomásfőnököt, amaz a vasúti rendőröket, akik mentőautót küldtek a csíkszeredai állomásra, onnan szállították a szülészetre fiatalasszonyt és a 2,8 kg-os csecsemőt. A nem mindennapi kaland szereplői jól vannak.

Bepillantás a nem is oly titokzatos 69-es sporttörvénybe

Nem vesznek el – csak átalakulnak

Ez a március eleje különbözik a korábbiaktól. Szinte valamennyi sportágban most is ez az időszak jelenti a tavaszi idény kezdetét, viszont a rajt ezúttal kiemelt fontosságú, tekintettel a honi sportéletet szabályozó hiánypótló törvény előírásaira. A 2000/69-es sporttörvény és a 2000/240-es sürgősségi kormányhatározat alapján az egyesületek át vagy újjá kell(ett) alakuljanak. Mindenki kivülről fújja a vonatkozó jogszabályok elnevezését, de sokan nincsenek tisztában azzal, mit is írnak elő a rendelkezések.

A téli holtszezonban a kluboknak, egyesületeknek nemcsak az alapozás, az edzőtáborok megszervezése jelentette terhekkel, hanem némi papírmunkával is meg kellett birkózniuk. Csiki András, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője szerint a klubvezetőket időben tájékoztatták kötelezettségeikről – s ezek elmulasztásának velejáróiról –, ennek ellenére nem adták egymásnak a kilincset a hivatal csíkszeredai székhelyén. Ottjártunkig tucatnyinál alig többen tették le a szükséges dokumentumokat.

Kezdetnek következmények

Mielőtt az előírásokra tért volna, az igazgató néhány számadat és dátum ismertetését tartotta fontosnak – hátha valaki a legapróbb részletekig szeretne belemélyedni a jogszabályba. A 69-es testnevelési és sporttörvény 2000. május 9-én jelent meg, és december 31-ig szabott határidőt az egyesületeknek, valamint a kluboknak az át-, illetve újjáalakulásra; ám a hazai jogalkotás nem hazudtolta meg önmagát, az alkalmazási rendelkezéseket csak szeptember 14-re hozták meg (ezek áttanulmányozhatók a 2000/578-as számú Hivatalos Közlönyben). Mivel már szorított az idő, a kormány a 2000. november 24-i sürgősségi rendelettel módosította a határidőt 2001. december 31-ig.

– Azok az egyesületek, amelyek a múlt év végéig megtették ezt, ingyen csatlakozhattak a szövetségekhez, ez volt a serkentő erő – magyarázta Csiki András. – Viszont amelyek idén hozzák vagy hozták be a lemaradást, kötelesek fizetni. A törvény ugyanis azt is előírja: ha egy klubnak több szakosztálya van, mindegyiknek újból csatlakoznia kell az illető szakszövetséghez.

Ennél súlyosabb következménye is lehet a mulasztásnak: ha egy egyesület nem alakult át, a szövetség kizárja a bajnokságból. Vagy a helyzet mérlegelése után megengedik, hogy a már "futó" pontvadászatot befejezze, de ha nem jegyezetetik be újból, a következő idényben biztosan nem állhat rajthoz. Így történt például a labdarúgó-bajnokságban. A másod- és harmodosztály mezőnyének egyharmada fittyet hányt a törvényre – de nincs köztük a Budvár FC, ugyanis a székelyudvarhelyi együttes jó példával járt elöl –, s mivel ennyi csapat kizárása kétségbe vonta volna a pontvadászatok komolyságát, előbb a rajt kezdetének elodázását tervezték, majd az illetékesek az újjáalakulási határidőt "nyújtották" még egyet: értesüléseink szerint április végéig....

Miről is van szó?

A testnevelési és sporttörvény lényege: minden egyesületnél, klubnál új alakuló gyűlést kellett tartani, megejteni a tisztújítást – nem feltétlenül vezetőségváltást! –, új alapszabályzatot kellett alkotni, újból be kellett jegyeztetni, ezáltal rendezni valamennyinek a státusát, hiszen a rendelkezés értelmében csak azok szerepelhetnek az országos vetélkedőkön, amelyek kiváltották a sportbizonylatot (románul: Certificat de Identitate Sportivã).

– Nem volt kötelező minden egyesületet sportklubbá alakítani – mondta a sportigazgató. – Egyesületet három magánszemély is létrehozhat, társasági szerződéssel, háromszázezer lejes alaptőkével, bejegyezve a törvényszéken és a területi sportigazgatóságon. Viszont ez csak megyei szintű bajnokságban szerepelhet, és ha valamikor feljebb kíván lépni valamelyik divíziós szintre, akkor már feltétlenül státust kell változtatni. Így jobb már most sportklubbá átalakulni, hiszen minek kétszer fáradni. De figyelem: a sportklubok vezetői a fővárosban, a sportminisztériumnál szerezhetik be a sportbizonylatot és a névhasználói jogot.

Csiki András is belátta, hogy a késlekedést az érintettek részéről az is okozta, hogy nagyon sok vidéki, egyik napról a másikra tengődő egyesületnek mindez nagy terhet rótt a nyakába, itt-ott nem akadt, aki kézbe vegye a formaságok elintézését, vagy éppen hiányoztak az egykor valamilyen gyári szakszervezeti csapatként létrehozott egyesületek alapító iratai. Utóbbi helyzetben találták magukat például a dicső múltú, de szomorú jelenű udvarhelyi Tehnoutilaj férfi kézilabdázói.

Mindenképpen előnyös

Az új törvény határt húz az amatőr, a nonamatőr (foglalkoztatás szerződéses alapon) és a profi sport között, rendelkezik a katonai és iskolai testnevelésről, és áttekinthetőséget nyújt a sportstruktúrákról. E szerint az alsó lépcsőfokon a sportegyesületek állnak, utánuk következnek a sportklubok (állami pénzen működtetett köz-, privát, valamint kereskedelmi társaságként működő profi klubok), majd a megyei sportági szövetségek, a profi ligák, az országos szakszövetségek, a hierarchia felső fokát pedig a Román Olimpiai Bizottság foglalja el. Tovább a törvény rendelkezik a szakképzésről, a klubok finanszírozási lehetőségeiről, sőt egy olyan kitétel is szerepel benne, hogy a 2000/215-ös helyhatósági törvény alapján a helyi tanácsok adhatnak célirányos támogatást a csapatoknak. Sportvezetők erre még hivatkozhatnak az ódzkodó elöljárókkal folytatott tárgyalásaik során...

– De nem minden esetben alkalmazható a 69-es törvény. Mert például minden sportágban létre kell hoznunk a megyei szintű szövetségeket, de például gyeplabda, asztalitenisz, torna vagy cselgáncs szakosztályból nincs meg a minimális három a megyében, így most néhány iskolát, egyesületet győzködünk, hogy hozzanak létre ezekből egyet-kettőt, hogy eleget tehessünk az előírásoknak – ismerte el Csiki András, de azért hozzátette: mindenekelőtt erényei vannak a jogszabálynak. – Az a jó, hogy megpróbál végre rendet teremteni a sportban. Az Ifjúsági és Sportminisztérium tavalyelőtt nyolcezer egyesületet tartott nyilván, de ebből alig több mint ötszáznak volt tevékenysége. Nagyon sokan azért alapítottak klubot, hogy kihasználják a gazdasági előnyüket, s vámmentesen behoztak egy-két külföldi autót. Igaz, egyes nagy múltú sportkörök a már csak papíron létező szakosztályaikra kapott költségvetési támogatást futball-, kézi- vagy vízilabdacsapataikba pumpálták. Ezek a bocsánatos esetek... de ezután nem lesz ilyen, kötelezővé válik a versenynaptár betartása is, nem történhet többé meg, hogy például egy időben három-négy országos karatebajnokság zajlik majd.

Természetesen elhamarkodottság lenne máról holnapra magasabb színvonalat, nagyobb eredményességet, gondtalan sporttevékenységet várni e rendelkezéstől, de annyit mindenképp remélhetünk: az átalakítás változásokkal is fog járni.

Pataky Lehel Zsolt

A díjkiosztás alatt ütemesen zúgott a "Ria, ria, Hungária!"

Győzött a tapasztalat, bajnok a Steaua

Újra – immár harminchetedszer, más források szerint harmincnyolcadszor, a vélemények megoszlanak – bajnok lett a Bukaresti Steaua felnőtt jégkorongcsapata. Marius Gliga fővárosi edző a lényegre tapintott a találkozó után, amikor sajtótájékoztatóján kijelentette: a tapasztalat győzött a fiatal gyergyói hokisok lelkesedése felett.

A tréner által említett tapasztalatnak volt köszönhető többek között az is, amikor a három győzelemig tartó döntő első, bukaresti felvonásán a harmadik harmadban kénye-kedve szerint ütötte a gólokat a címvédő az addigra kifulladó gyergyóiak kapujába. A szombati, immár Gyergyószentmiklóson megrendezett összecsapás előtt nagy volt a fogadkozás mindkét táborban, a házigazdák elsősorban a rémálomszerű bukaresti harmadik harmadot szerették volna feledtetni szurkolóikkal, s természetesen szerettek volna még kétszer meccselni a fővárosban. Nem sikerült.

A bajnok ugyanis nem bízott semmit a véletlenre, bár a szombati első találkozón majdnem kiengedte kezéből a vezetést. Az első harmadot Keresztes góljával egy–nullra hozták a házigazdák, a második játékrész viszont kísértetiesen hasonlított az egy héttel korábbi ominózus harmadik harmadra: a Steaua Corduban, Nutu, Daia és Timaru góljaival 4–1-re fordított. A zárófelvonásban jó húzásnak bizonyult a sok ziccert megfogó, de egy óriási potyagólt kapó Molnár lecserélése Máthéval, a lelátókon a közönség, a pályán pedig a házigazdák kezdtek egyre jobban magukra találni. A remekül játszó Góga és főleg György vezényletével a Progym kiegyenlített, előbbi egy, utóbbi két gólt vágott a hisztériás rohamokkal küszködő Radu Viorel hálójába. A román válogatott kapusát a közönség egyébként a "Viorel, ha-ha-ha!'' kiáltással kergette az őrületbe, a hálóőrt a találkozó végén nem győzték vigasztalni társai. A végén mégis a vendégek nevettek: a tízpercesre tervezett hosszabbítás csak négypercesre sikeredett, Cazacu közeli góljával 5–4-re nyert a Steaua.

Tegnap sokkal iramosabb mérkőzést láthatott a családias hangulatú jégpályára bezsúfolódott mintegy kétezer drukker. Az előző nap sokat gúnyolt Radu Viorel alaposan felszívta magát, rengeteg ziccert megfogott, a gyergyóiak nyakra-főre puskázták el a legnagyobb lehetőségeket. Az első harmadban a gyergyószentmiklósi születésű Basilides László góljával vezetett a Steaua, a másodikban szintén ő növelte az előnyt, erre Nutu tett rá egy lapáttal. A végén Lupascu is betalált, a címvédő aránylag könynyedén győzött 4–0-ra. A találkozón két bunyó is borzolta a kedélyeket: előbb Góga vágta a földhöz Cazacut, majd Daia hagyta helyben Farkast. Itt sem sikerült győzni... Érdekesség, hogy a mérkőzés két legjobb játékosának a már említett Basilides Lászlót, valamint testvérét, a házigazdákat erősítő Basilides Tibort választották. Az ünnepélyes díjkiosztáson a bukarestiek örömét némiképp beárnyékolhatta a gyergyói közönség ütemes "Ria, ria, Hungária!'' kiáltása...

Jakab Árpád

Tekebajnokság

Élen áll az Infopress

Március 4-én és 7-én rendezték a Székelyudvarhelyi Városi Férfi Tekebajnokság második és harmadik fordulóját. Az ötcsapatos mezőny élén az Infopress áll.

A második játéknapon született eredmények: Petrom–Veteránok 1871–1869, Infopress–Roseal 1856– 1826. A harmadik fordulóban: Roseal–Posta 1777–1761, Infopress– Petrom 1848– 1818. A sorrend: 1. Infopress, 2. Roseal, 3. Posta, 4. Veteránok, 5. Petrom.

Az éllovas egyébként március 17-én, vasárnap rendezi meg az V. Infopress-kupát. A nevezéseket naponta 8.30 órától fogadják az Akarat tekepályáján.

B. J.

KEK-döntős a Vasas

Döntőt játszhat a férfi klubcsapatok Európa-kupájában a Budapesti Vasas vízilabda csapata, miután az otthon aratott 10–8-as győzelem után idegenben 7–7 (1–0, 2–3, 2–2, 2–2) arányú döntetlent ért el a görög Vuliagmenivel. A magyar csapat döntőbeli ellenfele a horvát Mladost Zágráb lesz, az első összecsapást március 22–23-án, a visszavágót április 6–7-én rendezik. Nem sikerült a bravúr a BVSC-nek, a vasutasok az idegenben elszenvedett 9–6-os vereség után hazai környezetben sem bírtak az olasz Bresciával: BVSC–Leonessa Brescia 10–10 (2–3, 2–1, 4–3, 2–3). A Brescia egy másik olasz csapattal, a Pro Recco gárdájával játszhatja a LEN-kupa fináléját.

Magyar arany párbajtőrben

A Király Hajnalka, Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka összeállítású magyar válogatott nyerte meg a németországi Tauberbischofsheimben rendezett női párbajtőr-vk-versenyt. A versenyen húsz csapat indult. A magyarok eredményei: Magyarország–Nagy-Britannia 45–29, Magyarország–Spanyolország 45–16, Magyarország–Németország 21–16, a döntőben: Magyarország– Oroszország 39–36. A végeredmény: 1. Magyarország, 2. Oroszország, 3. Olaszország, 4. Németország.

Jól sikerült főpróba

A Fotex-Veszprém 28–27 arányban győzött a magyar férfi kézilabda NB I. 20. fordulójának rangadóján a Pick-Szeged ellen, és ezzel a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül megnyerte az alapszakaszt. Zlatko Zdrovko edző csapatának tehát jól sikerült a főpróba a Portland San Antonio elleni BL elődöntő előtt.

Megyei derbivel kezdődött a futballtavasz

Budvár FC: jól sikerült tavaszi vetés

Fogjuk az idényeleji formába lendülés nehézségeire a Budvár futballistáinak első félidei, felejthető teljesítményét. A szombat délelőtti álmosító napsütésben igencsak szükségszerű volt a könnyen számba vehető udvarhelyi drukkerek "ultráinak" Ébresztő! Ébresztő!-buzdítása, ám mégis a hazai csapatra hatott hideg zuhanyként, hogy bő negyedóra elteltével saját hálóőrüknek kellett közbeavatkoznia a zavartalanul kapura törő Damian akciójánál...

Pedig minden adott volt egy sikeres szezonnyitóhoz: ragyogó idő, kiváló – igaz, kissé mély talajú – pálya, önbizalom-növelő képességű ellenfél. Csakhát az ősszel jobbára a gólzsák szerepét betöltő újonc gyergyóiak úgy játszottak, mintha ők szerepeltek volna hazai környezetben, fegyelmezetten védekeztek, uralták a középpályát, a vendéglátók térfelén tartották a labdát, s rendszerint fejtörést is okoztak amazok védelmének. A házigazdákban ekkor csak Chiratcu tartotta a lelket, sőt kétszer veszélyeztetett is, de a magára hagyott csatártól egyelőre nem tellett többre. Már azon morfondíroztunk, hogy a két szomszédvár együttese megelégszik a békés pontosztozkodással, amikor az első félidő hajrájában az addig magabiztos gyergyói védelem a meccs – és a C-liga – színvonalához illő gólt hozott össze. Ursache lányos zavarában hátrapasszolta a labdát, Zaibert és a kapus Saitoc addig lesték, hogy valamelyikük csak tisztáz már a tizenhatoson belül, hogyha a köztük kiugró Chiratcu cipőheggyel nem is ért volna bele, a játékszer amúgy is a gólvonalon túlra pattogott volna (1–0).

Ha lúd, legyen kövér! – gondolhatták a piros-fehér-zöld szerelésű házigazdák, mert a szünetet követő középkezdés után megszületett az első, futballra emlékeztető jelenet: Nagy Attila tört harciasan előre, beadását Modoranu az ötösön levette, azonban közelről a gyergyói kapusba rúgta a labdát. Nagyobb sebességre kapcsolt a Budvár, Chiratcu vezényletével helyzet helyzetet követett, miután Maftei negatív perceit jegyezhettük. Röviddel egy sárga lapot érdemlő szabálytalanság után, a saját tizenhatosán belül, mintha elfeledkezett volna a térfélcseréről, Sion elé tálalt, de a vendégek előretörő hátvédje meglepődhetett a váratlan előzékenységtől, mert nemcsak a már vert helyzetben lévő Harnagea, hanem a kapu mellett is elgurította a labdát... Azonban – dicséretére legyen mondva – Mafteitől indult a második gól: saját térfeléről indította Panãt, majd Modoranu– Chiratcu volt a labda útja, utóbbi baloldali beadását Nagy Attila kisodródott helyzetből, látványos mozdulattal, estében, a kapus hasa alatt továbbította a hálóba (2–0). Ezután a látogatók gondolatai mintha már a mecscsel egyidőben zajló Gyergyó–Steaua hokidöntőn jártak volna, mert védelmük szétzilálódott. A közönség megelégedésére lecserélt Maftei – Kis Lajos edző-játékos lehívta a magáról néha megfeledkező apró termetű irányítót, nehogy kiállíttassa magát – helyére beállt Csíki Dénes első labdaérintésével majdnem gólt szerzett, majd a 78. percben Chiratcut ugratta ki egy álompasszal; a veterán csatár lövését bravúrral védte Saitoc, ám a felpattanó labdát Csíki szorongatott helyzetben az üres kapuba fejelte, s ezzel a Budvár – úgymond – visszavágot a tavaly őszi 1–4-ért.

Persze, a neheze még hátra van, de így, kora tavasszal "jól vetett" a Budvár. Majd meglátjuk, miként arat?

A 7. csoport további eredményei: Nagyszebeni AMSO– Dicsőszentmártoni Chimica 0–1, Sepsiszentgyörgyi Olt FC–Brassó Metrom 0–3, Fogarasi Nitramonia–Földvári Energia 0–0, Viktóriavárosi Viromet–Marosvásárhelyi Gaz Metan 1–0, Brassói Romradiatoare–Nyárádtői Unirea 0–1, Szecselevárosi Precizia–Berbesti-i Minerul 3–1, a Bucegi-i Predeal állt.

Következik a 17. forduló (március 16.): NYÁRÁDTŐ–BUDVÁR, Gyergyószentmiklós–Szecseleváros, Bucegi–Fogaras, Földvár–Viktóriaváros, Marosvásárhely–Nagyszeben, Dicsőszentmárton– Romradiatoare, Berbesti–Sepsiszentgyörgy, a Metrom szabadnapos. n

Budvár FC–Gyergyói FC 3–0 (1–0).

Városi stadion, 150 néző.
Gólszerzők: Chiratcu (43. p.), Nagy A. (59. p.), Csíki D. (78. p.).
Sárga lapok: Maftei, Modoranu, illetve Damian, Tódor.
Játékvezető: Dragos Urdaru, partjelzők: Sorin Vinca, Sebastian Perju (mind jászvásári). Szövetségi megfigyelő: Ion Ursache (Bákó).
Budvár FC: Harnagea – Popusoi, Szőcs, Panã, Gâtu – Nagy A., Albert (52. p. Dusinszki), Maftei (73. p. Csíki D.), Modoranu – Chiratcu (85. p. Fodor), Demény.
Gyergyószentmiklósi FC: Saitoc – Ursache – Sion, Zaibert, Bliort – Moisa, Ambrus, Tódor (75. p. Nagy D.), Bolfã – Damian (90. p. Tamás), Tãtaru.

A rangsor:

1. Dicsőszentm.

15

10

3

2

27–9

33

2. Metrom

15

10

2

3

30–10

32

3. Viktóriaváros

15

8

4

3

20–11

28

4. Fogaras

15

8

2

5

23–13

26

5. Szecsel*

15

10

2

3

30–11

25

6. BUDVÁR

15

7

2

6

26–15

23

7. Szentgyörgy

15

6

4

5

21–20

22

8. Földvár

15

5

4

6

16–14

19

9. Bucegi

14

5

3

6

11–15

18

10 . Szeben

15

5

3

7

13–21

18

11. Romradiat.

15

5

2

8

11–16

17

12. Berbesti

15

4

2

9

15–22

14

13. Vásárhely

15

3

4

8

8–21

13

14. Nyárádtő

15

4

0

11

10–30

12

15. Gyergyó

15

3

1

11

9–32

10

Pataky Lehel Zsolt

Garami csapata már harmadik

Hengerelt a Ferencváros

A magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában folytatta jó szereplését és már harmadik a Ferencváros, bravúros döntetlent ért el a második helyezett Zalaegerszeg otthonában a Vasas.

A forduló eredményei: Kispest-Honvéd–Ferencváros 0–4 (0–2), gólszerzők: Gera (7. és 47. p.), Penksa (40. p.), Pinte (87. p.). Debrecen–Videoton 0–0. Zalaegerszeg– Vasas 2–2 (1–1), g.: Kenesei (31. p.), Egressy (90. p.), illetve Gyánó (16. p.), Simek (62. p.). MTK–Győr 2–1 (1–1), g.: Zavadszky (30. p.), Lambulic (79. p.), illetve Szanyó (45. p.). Sopron–Dunaferr 2–0 (1–0), g.: Horváth (1. p.), Tóth (59. p.). Az Újpest–Haladás mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Következik a 25. forduló (március 15–17.): Győr–Zalaegerszeg, Vasas–Kispest-Honvéd, Ferencváros–Újpest, Haladás–Sopron, Dunaferr–Videoton, Debrecen–MTK.

A rangsor:

1. MTK

24

18

3

3

48–16

57

2. Zalaegerszeg

24

13

5

6

46–30

44

3. Ferencváros

24

12

4

8

40–30

40

4. Videoton

24

10

8

6

29–26

38

5. Dunaferr

24

10

7

7

44–27

37

6. Újpest

23

9

5

9

41–41

32

7. Sopron

24

7

6

11

35–42

27

8. Debrecen

24

5

11

8

27–33

26

9. Kispest

24

7

5

12

32–48

26

10. Győr

24

5

9

10

30–41

24

11. Haladás

23

5

7

11

26–46

22

12. Vasas

24

5

4

15

28–46

19

Meggyengült, de mégis első az Aradi UT

A második vonal I. csoportjában a Bragadirui Fulgerul helyét átvevő Bukaresti AEK "görögtűzzel" ünnepelhet, hiszen őrzi vezető pozícióját, de a nyugati széria éllovasa, a télen igencsak meggyengült Aradi UT sem adja lejjebb.

A 16. forduló eredményei, I. csoport: Plopeni-i Metalul–Bukaresti Inter Gaz 0–0. Focsani-i Diplomatic–Suceavai Foresta 1–1, Bukaresti AEK– Câmpulung Muscel-i ARO 2–0 , Nãvodari-i Midia– Brassói Tractorul 1–0, Fieni-i Cimentul–Onesti-i FC 2–0, Romani Laminorul–Bukaresti Rapid-Magnetica 2–1, Câmpinai Poiana–Brãilai Dacia Unirea 0–0, Bukaresti Rocar–Moinesti-i Petrolul 0–3 – játék nélkül, mivel a Rocar visszalépett. Az élen: 1. AEK 32, 2. Fieni 27, 3. Nãvodari 26.

II. csoport: Nagyváradi Bihar FC–Kolozsvári Universitatea 2–0 (1–0), g.: Csehi (4. és 85. p.). Aradi UT–Zalatnai Minaur 1–0 (0–0), g.: Ciubãncan (72. p.). Târgu Jiu-i Pandurii–Petrozsényi Jiul 1–0 (1–0), g.: Arcanu (23. p.). Marosvásárhelyi ASA– Medgyesi Gaz Metan 1–0 (0–0), g.: Porav (63. p.). Nagybányai FC–Pitesti-i Iinternational 3–1 (1–1), g.: Negrean (41. p.), Cînu (54. p.), Cornea (75. p.), illetve Stoica (16. p.). Resicabányai CSM– Szatmárnémeti Olimpia 2–1 (1–1), g.: Bratu (10. p.), Ciocoi (50. p.), illetve Gorga (31. p.). Gyulafehérvári Apulum–Aranyosgyéresi IS 1–0 (0–0), g.: Gideon (58. p.). Craiovai Extensiv–Temesvári Politehnica 5–0 (3–0), g.: Neagoe (5. és 22. p.), Cotora (31. p.), Rãdoi (47. p.), Badea (50. p.).

A 17. fordulóban: Kolozsvár–Arad, Zalatna–Târgu Jiu, Patrozsény–Vásárhely, Medgyes–Nagybánya, Pitesti–Resicabánya, Szatmárnémeti–Gyulafehérvár, Gyéres–Craiova, Temesvár–Várad.

Az állás:1. Arad

16

12

1

3

27–13

37

2. Nagybánya

16

11

2

3

35–13

35

3. Craiova

16

10

4

2

29–10

34

4. Resica

16

8

4

4

18–17

28

5. Nagyvárad

16

7

6

3

23–12

27

6. Gy.fehérvár

16

6

6

4

25–21

24

7. Tg. Jiu

16

6

6

4

11–11

24

8. Medgyes*

16

8

4

4

26–12

21

9. Gyéres

16

6

3

7

21–19

21

10. Pitesti

16

5

4

7

22–24

19

11. Kolozsvár

16

4

5

7

22–19

17

12. Vásárhely

16

5

2

9

15–28

17

13. Zalatna

16

4

4

8

14–24

16

14. Szatmár

16

4

1

11

22–34

13

15. Petrozsény

16

2

3

11

12–34

9

16. Temesvár**

16

1

3

12

11–42

1

*7 ponttal büntetett csapat.

**5 ponttal büntetett csapat.

Győzelemmel kezdett az éllovas Dinamo

A román első osztályú labdarúgó-bajnokság tavaszi nyitófordulójában a címvédő Steaua felzárkózott a második helyre. A craiovaiak először nyertek bajnoki meccset Besztercén, s ezzel jelenleg őrzik a "vidék legjobbja" címét.

A 16. forduló eredményei: Ploiesti-i Petrolul–Bukaresti Sportul Studentesc 1–1 (0–1), gólszerzők: Costescu (75. p.), illetve Bucur (6. p.). Pitesti-i Arges–Ploiesti-i Astra 2–0 (1–0), g.: Dicã (27. p.), Vlãdoiu (84. p., tizenegyesből). Brassói FC–Konstancai Farul 0–0. Galaci Otelul–Bukaresti National 2–0 (1–0), g.: Guritã (36. p.), B. Andone (56. p. tizenegyesből).

Bukaresti Steaua–Bukaresti FCM 2–1 (1–1), g.: Rãducanu (43. p.), Lincar (83. p.), illetve Pitu (39. p.). Besztercei Gloria–Craiovai Universitatea 1–2 (1–2), g.: Turcu (29. p.), illetve D. Rednic (11. p.), Danciu (24. p.). Piatra Neamt-i Ceahlãul–Bukaresti Dinamo 1–2 (0–0), g.: Solomon 76. p.), illetve Kiritã (56. p.), Munteanu (58. p.). A Bukaresti Rapid–Temesvári UM találkozó lapzártánk után ért véget. Következik a 17. forduló (március 16–17.): National–Beszterce, Craiova–Steaua, Bákó–Pitesti, Astra–Petrolul, Sportul Studentesc–Brassó, Konstanca–Piatra Neamt, Dinamo–Rapid, Temesvár–Galac.1. Dinamo

16

10

5

1

38–17

35

2. Steaua

16

10

1

5

29–18

31

3. National

16

8

6

2

28–13

30

4. Rapid*

15

8

3

4

23–16

26

5. Craiova

16

7

5

4

25–20

26

6. Galac

16

6

5

5

16–11

23

7. Konstanca

16

6

5

5

20–21

23

8. Beszterce

16

7

1

8

17–21

22

9. P. Neamt

16

6

3

7

22–21

21

10. Brassó

16

5

5

6

17–17

20

11. Bákó

16

6

2

8

20–25

20

12. Pitesti

16

5

3

8

16–23

18

13. Astra

16

3

6

7

15–18

15

14. Petrolul

16

3

5

8

15–29

14

15. Sportul

16

4

2

10

19–34

14

16. Temesvár

15

3

3

9

14–30

12

* A Rapidot 1 ponttal büntették.

Copyright © Udvarhelyi Híradó - 2002