Veszélybe került a kisebbségi helységnévlista

Bumm.sk, 2011. október 20.

Iveta Radičová kormányának kétes jövője miatt könnyen a kukában végezheti az a két kormányrendelet, amelyet Rudolf Chmel (Híd) kisebbségi miniszterelnök-helyettes hivatala a kisebbségi nyelvhasználati törvény alkalmazásához dolgozott ki – írta csütörtökön az Új Szó. Read More »

Amerikai képviselő a határon túli magyarok sérelmeinek orvoslásáról

Bumm.sk, 2011. október 20.

Méltó tisztelgés lenne 1956 hősei előtt, ha a Magyarországgal szomszédos államokban orvosolnák a magyar kisebbségeknek a kommunizmus idején okozott sérelmeket – jelentette ki Andy Harris, az amerikai képviselőház egyetlen magyar származású tagja.
A politikus törvényhozásban elmondott beszéde helyi idő szerint szerdán jelent meg a kongresszusi jegyzőkönyvben. Read More »

Feltüntetnék, melyik hivatalnok beszél magyarul

Új Szó, 2011. október 20.

Pozsony|Kormányrendeletet dolgoz ki a kétnyelvű hivatali érintkezés szabályairól a kisebbségi miniszterelnök-helyettes hivatala.

„Egyrészt egységesíteni szeretnénk a hivatalok által kibocsátandó kétnyelvű űrlapok és határozatok formáját, másrészt pedig könnyíteni és gyorsítani akarjuk a hivatali ügyvitelt” – mondta lapunknak Juhász László, a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának vezetője. Read More »

A kétnyelvű táblát állító aktivisták válasza az állami önkényre

Felvidék Ma, 2011. október 19.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái ma videóüzenetben reagáltak arra, hogy a közútkezelő vállalat eltávolította a Dunaszerdahely közelében felállított közlekedési táblát. Read More »

Fontos vagy! – matricával a kétnyelvűségért

Bumm.sk, 2011. október 19.

Már közel 20 komáromi vállalkozás, intézmény csatlakozott a Fontos vagy! mozgalomhoz, melynek célja, hogy a magyarlakta településeken mindenhol kétnyelvűek legyenek a feliratok. Ha fontos a pénzünk, legyen fontos a nyelvünk is – hirdetik a civilek.
A Fontos vagy! mozgalom ötlete idén tavasszal született meg, azt követően, hogy civil aktivisták – az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás tagjai – sikeresen követelték, hogy újra kétnyelvűsítsék a komáromi kórház üdvözlőtábláját – mondta el a Bummnak Boldoghy Olivér, aki az akkori tiltakozásban is részt vett. Az akció sikerén, valamint az egyre terjedő, kétnyelvűséget követelő matricakmpányokon felbuzdulva fogtak bele az új kezdeményezésbe. Read More »

Indulhatnak a választáson a magyar állampolgárságot kérvényezők?

Bumm.sk, 2011. október 18.

Amíg a külföldi állampolgárság megszerzése az állami szervek számára hitelt érdemlően be nem bizonyosodik, addig az adott személy szlovák állampolgár, aki választhat és választható a szlovákiai parlamenti választás során – jelentette ki a Kerekasztal Jogsegélyszolgálatának szakértője.
A hatályos törvények értelmében csak szlovák állampolgárok indulhatnak a parlamenti választásokon, s vehetnek rajta részt – azaz az aktív és a passzív választójog állampolgársághoz kötött. A szlovák állampolgársági ellentörvény értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát, aki egy másikat szerez. Read More »

Eltávolították a kétnyelvű útjelző táblát

Bumm.sk, 2011. október 18.

Három napig állhatott az a kétnyelvű útjelző tábla Dunaszerdahely mellett, melyet a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport aktivistái helyeztek ki.
A tábla szombaton került ki a 63-as út mellé. Szerepelt rajta Bős, Pozsony, és Dunaszerdahely magyar neve is. Eltávolítása várható volt, hiszen az aktivisták nem kértek engedélyt felállítására. A táblát kedden reggel a pozsonyi közútkezelő vállalat távolíttatta el. Read More »

Kétnyelvű közlekedési tábla jelent meg Dunaszerdahely mellett

Bumm.sk, 2011. október 16.

Kétnyelvű, a helységneveket szlovákul és magyarul feltüntető közlekedési tábla jelent meg szombaton Dunaszerdahely mellett. Szerepel rajta Pozsony, Dunaszerdahely és Bős magyar neve is.
Az esetre olvasónk hívta fel a figyelmünket. A nagyméretű táblát néhány méterrel az eredeti, csak szlovák nyelvű tábla mögött állították fel. Betűtípusa és stílusa hasonlít a szlovák útkarbantartó vállalat tábláihoz. Read More »

Trnka: Malina Hedvig ügye október végéig lezárulhat

Bumm.sk, 2011. október 13.

Interjút adott a Népszabadságnak Dobroslav Trnka volt szlovák főügyész. Elmondása szerint október végéig lezárulhat Malina Hedvig ügyének vizsgálata. Úgy véli, az ügyet a sajtó és a politikusok fújták fel. Read More »

Magyar nyelvhasználat az egyes minisztériumoknál

Bumm.sk – 2011. 10. 10.

környezetvédelmi minisztérium honlapja júliustól már magyarul is elérhető, holott ezt korábban nem tudták megígérni. Az agrártárca viszont januárban 2 hónapon belül ígért magyar nyelvű weboldalt, ám még most sincs se híre, se hamva.Idén januárban megkérdeztük a Híd politikusai által vezetett minisztériumokat, mekkora teret kap náluk a magyar nyelvű tájékoztatás, tervezik-e a hivatalos honlapok magyar verziójának elkészítését, milyen mértékben kommunikálnak, tájékoztatnak magyarul is.

Eltelt közel háromnegyed év, s most szembesítettük a minisztériumokat korábbi ígéreteikkel.

Kormányalelnöki hivatal – továbbra is élen a kisebbségi nyelvhasználat terén

Rudolf Chmel emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős kormányalelnök hivatalának magyar nyelvű honlapja már Chmel hivatalba lépése után nem sokkal megszületett, s azonnal megkezdték a magyar nyelvű sajtóanyagok készítését is – ez azóta is így működik. A magyar nyelvű szervezetekkel magyar nyelven kommunikálnak, s a kormányalelnök nem egyszer hangsúlyozta, támogatnak minden kisebbségi nyelvhasználati kezdeményezést.

„Annak érdekében, hogy a kisebbségek által lakott települések önkormányzatai megfelelő információkkal rendelkezzenek a kétnyelvűsítéssel kapcsolatban, hamarosan cikkeket jelentetünk meg a kisebbségi jogokról – beleértve a kisebbségi nyelvhasználati rendelkezéseket is – az önkormányzatoknak szóló periodikumokban“ – jelentette ki Sidó Árpád, a kormányalelnök tanácsadója.

Hozzátette, folytatódnak a tárgyalások a központi államigazgatási szervekkel a kisebbségi nyelvhasználati törvény végerhajtásáról is, tekintettel arra, hogy 2012. június 30-át követően kétnyelvű okmányok (anyakönyvi kivonatok, igazolások, bizonylatok) állíthatók ki a kisebbségi nyelvhasználatra jogosult településeken.

Megjegyezte, nem mondtak le arról a tervről sem, hogy ruszin, ukrán és roma nyelven is elérhetővé tegyék a hivatal honlapját, jelenleg ez folymatban van.

Kérdésünkre elmondta, semmiféle gond nincs azzal, ha valaki magyar nyelven fordul Chmel hivatalához. „Érdemben válaszolunk rá, akár magyar nyelven is, mint például Keszegh Bélának is, aki a nyáron nyílt levélben fordult Rudolf Chmelhez éppen a kétnyelvűsítés ügyében. Az is igaz, hogy ritkán kapunk magyarul írt hivatalos levelet, talán ha kéthavonta. Sokkal gyakrabban informális jellegű levelek, meghívók érkeznek magyar nyelven“ – válaszolta a Bumm kérdésére.

Hozzáfűzte, a kormányalelnök maga sem zárkózik el a magyar nyelv használata elől, ahogy ezt a Selye János Egyetem ünnepi megnyitóján is megmutatta, sőt, a minap magyar nyelven adott interjút az egyik magyarországi rádiónak.

Sidó megemlítette még, jelenleg két kormányrendelet készül a miniszterelnök-helyettes hivatalában. Az egyik a kisebbségi nyelv használatát pontosítja a hivatali kommunikáció terén, s szabályozná a kétnyelvű dokumentumok konkrét formáját, a kétnyelvű ügyintézéssel kapcsolatos határidőket, a szakterminológia használatát, a kisebbségi nyelvhasználati lehetőségekről szóló információk tartalmát és formáját. A másik rendelet a települések magyar, s más kisebbségi nyelvű nevét tartalmazza majd.
Read More »