03.12.20.
Gáti István

Parnasszus az alagsorban

A folyóirat téli számának bemutatója
a Műcsarnokban, 2003.dec.19.

A jó ádventi hangulat receptje a következő:

Végy néhány maroknyi verset
Négy jó szinészt
Egy fuvolást
Egy hárfást
Egy talpraesett szerkesztő-műsorvezetőt.
A fenti összetevőket helyezd el a Műcsarnok bemutatóternébe, és a közönséged majd két óra hosszat elfelejti a karácsonyi készülődés minden stresszét, rohanását.

Egy kis késéssel kezdődött a műsor, de Turczi István ezt a kis bakit is kihasználta, hogy biztatgassa a jelenlévőket a folyóirat friss téli számának kézbevételére, lapozgatására. A közelgő ünnep ellenére nagyon sokan voltak kiváncsiak a kiadványra - no és a műsorra.

Polonyi Ágnes (hárfa) és Oross Veronika (fuvola) segítettek bennünket a ránk váró élmény hangulatának megteremtésében.

Először Ráckevei Anna mesélte el, milyen a kapcsolata a jelenkor verseivel. Néha sokáig nem tudja megtalálni egy-egy költeménynek a nyitját. Mindjárt idézett is néhányat pl. Tóth Krisztinától, Gergely Ágnestől és Tandori Dezsőtől.

Ezután Vallai Péter következett, aki szinte észrevétlenül siklott át saját szövegéből Petri György világába. Úgy érzem, az egész este legmegkapóbb pillanatai ezek voltak. Minden pátosz és „szavalás” nélkül ott a szemünk előtt születtek meg a szavak.

Lázár Balázs - aki nemcsak szinész, hanem maga is verselő fiatalember - Bertók László verseit mondta.

És ezután Papp János adott elő egy részletet önálló műsorából, melyben a két muzsikus hölgy is komoly szerepet kapott. Érdekes kezdeményezés, kezdetben úgy éreztem, hogy egyszerre nem lehet kétfelé figyelni, de végül olyan természetességgel fonódott egybe zene és szinészi előadás, hogy méltán arattak nagy sikert.

Turczi István külföldi szerzők két tolmácsolóját is bemutatta, jelesül Jávorszky Bélát és Szopori Nagy Lajost.

Jólesett „lelátogatni” a Műcsarnok alagsori bemutatótermébe ezen a péntek estén.

Köszönet a közreműködőknek.


A szerző felvételein: Turczi István, a Parnasszus főszerkesztője (fent); Turczi István és Ráckevei Anna; Lázár Balázs, Vallai Péter; Vallai Péter, Papp János; Polonyi Ágnes és Oross Verinika - no és a Műcsarnok előtt az esti Hősök tere.