03.11.28.
Gáti István
hozzászólás

Könyvbemutató, Írók Boltja, 2003. november 27.

Láng Zsolt: A szomszéd nő

 

Már szinte törzstagként üdvözöltek a könyv és a kultúra rajongói. Persze még van mit behoznom, mert pédául az egyik idősebb úr már vagy harminc éve látogatja a hasonló eseményeket...

Visky András a Koinónia (am. beszélgetés) kiadó nevében beszélt először. Elmondta, milyen a profiljuk. Nem mindig volt ez így, de mostanában kortárs szerzők műveit is kiadják. Ezen kívül fontosnak tartják a román szerzők megjelentetését. Újabban meg a magyar költészet felé is tesznek lépéseket. Nem sok könyvük jelenik meg, évente kb 20 darab, de a könyvek további sorsa is foglalkoztatja őket.

Dérczy Péter elmesélte, hogy kapcsolata a szerzővel több, mint a szokásos kritikus-író viszony. Láng írásaiban sok-sok nő szerepel. És általában férfiak beszélnek róluk.

Műveinek java része nem tekinthető romantikusnak, inkább az élet rejtélyes, titokzatos megközelítése jellemző rá. Írásai felett Kosztolányi, Goethe szelleme lebeg. Igazából a tér és az idő nem konkrét, megfogható, hanem univerzalizálódik mindkettő.

Olvasása nem egyszerű, nem adja magát könnyen a szöveg, de - ahogy Dérczy fogalmazott - megéri a befektetést.A szerző felvételein: Dérczy, Láng, Visky