03.11.21.
Gáti István

György Péter: Az eltörölt hely - a Múzeum (Magvető, 2003)

Könyvbemutató a Műcsarnokban
2003. nov. 20

Ahogy mondani szokás, zsúfolásig megtelt a Műcsarnok előadóterme ezen a tavasziasra transzponálódott novemberi napon. Morcsányi Géza igazgató (Magvető) üdvözölte a szerzőt, beszélgetőtársait és a közönséget.

Először Geskó Judit művészettörténész olvasta fel tartalmas mondandóját Györgyről és a könyvéről. Valóban csak néhány gondolatot tudok kiragadni a veretes szövegből. Felvázolta a múzeumok eddigi működését, majd az internetes korszak elemeit boncolgatta. Eddig a tárgyak egymáshoz és a szemlélőhöz kapcsolódtak, így alakult ki az az egység, amit eddig megszoktunk. És most az internet segítségével olyan mérhetetlen számban lehet megtalálni a tárgyak másolatát (és ez fontos, hogy az eredetihez nincs köze a szemlélőnek), hogy az ember elveszti a tájékozódását.

Wessely Anna szociológus, mint műsorvezető ezután György Péterhez fordult. Főleg az érdekelte, hogy a tárgyak aurája hogyan jeleníthető meg (ha egyáltalán ez lehetséges) a komputer segítségével.

György a beszélgetés során főleg a kétségeinek adott hangot, az igazat megvallva több kérdést hagyott megválaszolatlanul, mint amennyire választ talált. Azt mondta: ő "kettős ügynök". Aki védi is ezt az új kifejezési módot, de a hiányosságokat is látja.

Szerencsére az EU-ban is van már számos program a múzeumok új helyének megtalálására. A világháló nagy kihívás mindenki számára, aki ezzel foglalkozik. Ezzel egyidőben archiválási láz is kitört. Úgy fejezte ki magát, hogy tanuja szeretne lenni az eseményeknek. Hova, merre tovább most, amikor az eddigi kultúrális önazonosságunknak vége.

Elgondolkodtatónak tartja, hogy az utolsó két irodalmi Nobel díjat olyan szerzők kapták, akik két világ között élnek.

A valamivel hosszabb, mint egy órás beszélgetés végén a közönségből is néhányan hozzáfűzték a gondolataikat. A végső „poén” valahogy így hangzott: Száz évvel ezelőtt azon ment a vita, hogy az emberi szervezet kibír-e 40-50 kilométernél nagyobb sebességet. És most hol tartunk?

Szerintem előbb-utóbb minden a helyére kerül és akkor majd kérdőjellel lehet feltenni a könyv címét.

A Szerzőnek ezen nyolcadik kötete után további hasonlóan érdekes témákat kivánunk. Az obligát jókivánságok mellett...


A szerző felvételein a Műcsarnok és a bemutató résztvevői

A könyv borítója és fülszövege