A VERSMETRÓ

A Média a Jövőért! Alapítvány, a Café Bábel folyóirat és a Szépírók Társasága arra szövetkezett, hogy Magyarország eddigi legnagyobb szabású költészet-népszerűsítő akcióját indítsa be: a budapesti METRÓ napi szinten közel másfél millió utasát céloztuk meg. 110 mai magyar verset választottunk ki pályázat útján, amelyeket kortárs képzőművészek és fotóművészek illusztrációival együtt a metrókocsik belső terében, reklámmentes környezetben függesztünk ki. A VERSMETRÓ szerelvényeire 2003. december 8. és 2004. január vége között lehet felszállni a 2-es metró vonalán.

A Versmetró támogatói:

Promix-Plus Rt., Média a Jövőért! Alapítvány

Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány, Informatikai és Hírközlési Minisztérium, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Magyar Iparművészeti Egyetem.

 

A Versmetró céljai

 

1.      A mai magyar költészet ismertségének növelése

A jelenkori magyar költészet meglepően kevés olvasóhoz jut el. A Versmetró projekt ezen az áldatlan helyzeten segít egyrészt a helyszín jellegéből adódóan, másrészt az újszerűség a média segítségével a tágabb nyilvánosság figyelmét is a versekre irányíthatja. Ezáltal lehetőségük nyílik kortárs magyar költőknek, hogy szélesebb körben megmutatkozzanak.

 

2.      A metró bekapcsolása a kulturális vérkeringésbe

A Budapesti Metrót, miközben a kereskedelmi szféra régóta számon tartja mint koncentrált népességelérő helyszínt, a kultúra hagyományos szereplői mindeddig elkerülték. Megjelenésüket segíti a Versmetró, reményeink szerint példát mutatva más művészetek számára a metró újfajta kulturális helyszínként való értelmezésére.

 

3.      Public art: Közösségi térré alakítani a metrót

A főváros nyilvános tereinek új típusú használata a „public art” koncepciónak megfelelően a tömeghelyszíneken lehetőséget nyújt a kulturális tartalom okán közösségek megszerveződésére, a civil társadalom kialakulásának megfelelő környezet biztosítására.

 

A VERSMETRÓ RENDEZŐI

 

METRÓ GALÉRIA

 

A Média a Jövőért! Alapítvány és a Promix-Plus Rt. Média Üzletágának összefogásával létrejött egy minden eddiginél különlegesebb, rendhagyó kiállítási forma a METRÓ GALÉRIA.

A kiállítóhely világviszonylatban is példa nélküli, hiszen a napi 1,5 millió utast számláló metró rendkívüli publicitást eredményez, ugyanakkor automatikus látogatottságot biztosít.

A Média a Jövőért! Alapítvány 1994-ben jött létre azzal a szándékkal, hogy minden társadalmat érintő kérdés nyilvánosságot kapjon. Az Alapítvány feladata az ingyenes, vagy részfinanszírozású reklámhelyek felkutatásán túl a szakmai szervezetekkel, illetve médiumokkal való kapcsolattartás, a társadalmi célú kampányok generálása, programok szervezése, koordinálása, lebonyolítása.

A METRÓ GALÉRIÁHOZ a metró 2-es és 3-as vonalán közlekedő szerelvények belső felületeit a Promix-Plus Rt. - mint médiatulajdonos- biztosítja.

 

CAFÉ BÁBEL FOLYÓIRAT

 

A Café Bábel negyedévente megjelenő lap, amely kizárólag tematikus számokat ad ki 1991 óta. A tematikus számok olyan fogalmakat állítanak középpontba, amelyek a kortárs társadalom-és kultúraelméleti viták aktuális és örökzöld témáit kötik össze.

 

SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA

 

Az 1997-ben alakult Szépírók Társasága az írók, költők, irodalmárok harmadik legnagyobb szervezete Magyarországon.

A Társaság közel 160 tagja a kortárs magyar irodalmi élet legizgalmasabb részét képviseli.

Rendezvényeink a különböző művészeti ágak képviselőinek beszélgetését, együttműködését, és a minél szélesebb közönség meghódítását célozzák meg.