Pompéry Judit

Pompéry Judit vagyok. A Bp-i Közg. Egyetem elvégzése után némi rövid szoc. külker. gyakorlattal a hátam mögött kerültem 27 éve az akkori Nyugatberlinbe. Sikerként elkönyvelhetem, hogy vilmoscsászárbajszos igazi germán Apolló férjem szerelmi indíttatásból megtanult magyarul - elég jól, mert gyakran régen külföldreszakadt hazánkfiának nézik.

Először nagy cégek export aria managereként dolgoztam, majd orosztudásomnak köszönhetően 1988-tól tíz évig önálló vállalkozóként képviseleti irodát tartottam fenn Moszkvában több munkatárssal. Ezt a korszakot tartom szakmai karrierem legsikeresebb éveinek. Sajnos a Szovjetunió és a gazdaság szétesése nem kedvezett az üzletnek. Ma már csak családi kapcsolataim vannak: egyetlen keresztlányomat az orosz ortodox egyház szertartása szerint keresztelték/tem.

Elektromérnök férjemmel jelenleg szintén több alkalmazottat foglalkoztató közös vállalkozásunk fütéselszámolási szolgáltatást végez Berlinben és környékén.

Lányunk Zsófia háromnyelvű: "apanyelve" német, anyanyelve magyar és a berlini Francia Gimnázium diákjaként munkanyelve 8 évig francia volt. Idén mindkét oktatási rendszerben kétszeres érettségi vizsgát tett. A BAC-nál második idegennyelvként a magyart választotta, amelyhez Bp-re utazott vizsgázni. Két hete a Berlin-Weissensee-i Képzőművészeti Főiskolán tanul szobrászatot.

1993-ban kelet-magyarországi nyaralásunk során beleszerettem a hegyaljai tájba és befektetőként egy helybeli partnerral turisztikai vállalkozásba kezdtem. Itt szerzett üzleti tapasztalataim hasonlóak voltak az oroszországiakhoz. Mai eszemmel ezt nem ismételném meg. A Bortó (Mád határában) persze ettől függetlenül gyönyörű hely.

Évek óta az EPMSZ (Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem) vezetőségi tagja vagyok. Ez a szervezet éves konferenciái során szellemiségében rengeteget nyújtott nekem. A Szabadegyetem helyi évközi tevékenységeként Balla Bálint atyai barátommal az EPMSz Berlini Szalonját működtetjük. Ennek keretében irodalmi, művészeti, társadalomtudományi, stb. előadásokat tartunk hol Bálintál, hol nálunk meghívott előadókkal.

A www.magyaronline.net Internetes honlap/fórum főmunkatársaként szoktam az élet apró-cseprő dolgaihoz hozzászólni. Ez a Web-magazin a Kárpát-medencén kívüli magyarságot fogja össze. Utóbbi időben egyéb kulturális és társadalompolitikai fórumok is felkértek írásra. Nem szakképzett publicistaként ezt megtisztelő és motiváló kihívásnak érzem.

Nem magyar vonatkozású kedvtelésem, hogy évente 1-2 alkalommal házihangversenyt szervezünk, mellyel fiatal muzsikusoknak nyújtunk fellépési lehetőséget. Ez a zenészek és a publikum különböző nemzetisége mellett inkább nemzetközi esemény.

További hobbym a porcelánfestés, amely megnyugtatóan hat rám rohanó tempójú életünkben és örömömet találom sajátkezű munkám immár felmutatható eredményeiben.(Zsófi, az ifjú képzőművész-titán szerint giccs, de vállalom.) Gyűjtök mindent, ami régi és szép, így elég jelentős gyűjteményem van régi viseletből, népi textíliákból.

Ha megkérdezik, minek tartom magam, akkor leginkább berlini magyarnak. Foglalkoztat a kettősség, amelyet nem identitáskrízisként, inkább gazdagodásként élek meg. Ez a két kultúra közötti hídhelyzet késztet arra, hogy néha tollat (billentyűzetet) ragadjak és megosszam másokkal is gondolataimat, megfigyeléseimet.

Jól érzem magam Berlinben, ahol szerintem minden zsák megtalálhatja a maga foltját.