csevej
H
o
z
z
á
s
z
ó
l
á
s

Április elseje Berlinben

A német főváros mai szenzációja, hogy a több hónapig renoválás végett felálványozott, majd végre régi díszében tündöklő Brandenburgi kaput ma kerekekre állították. Ez lehetővé teszi, hogy az épület forogjon saját tengelye körül. Mindezt pedig azért, hogy a turistáknak ne kelljen átmenni a kapun, hogy azt a mindkét oldaláról megtekinthessék.

A Schröder-kormány a betegbiztosítás refomjának 26. változatát vetette el a mai napon. Ennek részleteit viszont a vitatkozó felek kiszivárogtatták a hétvégén, amely indiszkréció következtében a lakosság félelmében ma már a délelőtti órákban felvásárolta a gyógyszertárak Aszpirin készletét. A rémhír szerint nemcsak hogy nem térítenének a jövőben semmilyen gyógyszert, de beszüntetnék a leghatékonyabbak forgalmazásának engedélyét. A magánbetegbiztosítók mától féláron kínálják a privát betegbiztosítási csomagot, mert az ügyfelek félemükben tömegesen mondják fel a szerződéseket.

A gazdasági reformtervek félemet keltenek úgy a lakosságban, mint a szakszervezeti vezetőkben. Utóbbiak a kormány megdöntésével fenyegetnek, ha nem sikerülne a refom keretében elérni a heti 30 órás munkaidőt. Utolsó egyeztetési lehetőséget kínáltak az eEyesült Szakszervezetek vezetői a mai napon Schröder kancellárnak a fenti témában, mielött meghirdetnék azt a sztrájkot, amelyet Magyarországon már sikerrel gyakorolnak - lásd Petőcz András naplója.

Fordulni látszik a közvélemény egy része az iraki háború megítélésében. Amerikabarát diákok ma reggel 7.00-kor felhúzták az amerikai zászlót a Berlin-Weißensee-i Képzőművészeti Főiskola udvarán. Egy háborúval kapcsolatos amerikabarát kiállítás keretében a szobrászhallgatók saját szerény anyagi eszközeikkel kívánják támogatni a katonai akciót: 90 fehér gipsz tankot bocsát a művészcsoport sivatagi bevetéshez az USA haderők rendelkezésére.