2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Arrivederci, Itália!

Nemcsak a keserűség, a statisztika is azt mondatja: ez volt minden idők leggyengébb világbajnoki szereplése a címvédő olasz labdarúgó-válogatott részéről.

Olaszország nem várt búcsúja a keserűség mellett negatív rekordok sokaságát is magával hozta. A squadra azzurra 17 világbajnokságán sohasem szerepelt még ilyen rosszul: győztes mérkőzés nélkül, nyeretlenségi csúcsot felállítva utazik haza. Most szinte egész Itália az okokat keresi, az internetezők szerint a felelős egyértelműen Marcello Lippi kapitány.

A 0–0-ás döntetlennel végződött Paraguay–Új-Zéland mérkőzést követően az óceániai csapat boldogan ünneplő drukkerei összeverekedtek a dél-afrikai rohamrendőrökkel. Közben a gyepen a játékosok dulakodtak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) illetékeseivel – írja a Guardian című angol lap. A döntetlen azt jelentette, hogy Új-Zéland ugyan kiesett a csoportkör végeztével, de így is történelmi sikert elérve, veretlenül, a világbajnok olaszokat megelőzve 3 ponttal végzett a csoport harmadik helyén. A szurkolók a mérkőzés után ennek megfelelően viselkedtek: a lelátón ünnepelték kedvenceiket.

Húsz perccel a mérkőzés után a rendőrök felszólították a drukkereket, hogy hagyják el a stadiont, azonban azok nem mozdultak. Ekkor a rohamrendőrök berontottak a szektorba és rövid dulakodás után pajzsot és gumibotot használva kiszorították az új-zélandi szurkolókat. Miközben Új-Zélandon megütközéssel fogadták a rendőrség fellépését.

Az Egyesült Államok drámai körülmények között győzte le Algériát, és jutott be a dél-afrikai focivébé nyolcaddöntőjébe. Landon Donovan a 91. percben talált be M'Bolhi kapujába, és míg a játékosok a pályán kicsi a rakást játszottak, addig Amerika minden részén eufórikus ünneplés vette kezdetét. Tomboltak New Yorktól Kaliforniáig, Kansas Citytől a nevadai Lincolnon át egészen Las Vegasig.

A japán szövetségi kapitány, Okada Takesi a Dánia ellen aratott 3–1-es győzelem után úgy vélekedett, hogy megmutatták a világnak, hogy a futball csapatjáték. A dánokat irányító Morten Olsen szerint minden lehetséges fegyvert bevetettek, de ezúttal ez csak ennyire volt elég.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó