2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
MTV: a kábítószer ellen a Világnapon (is)

A Magyar Televízió a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából késő este vetíti a Mámor című amerikai filmet szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, esetleg érintett felnőtteknek – okulásul.

Mark David rendező Mámor című filmje torokszorítóan tanulságos. Egy szívsebész orvosról szól, aki itallal és droggal oldja a stresszt. Lopott gyógyszerészeti termékekkel is kereskedik, miközben karrierje rohamosan zuhan és az élete egyre inkább zsákutcába torkollik. Elveszítette édesapját, aki Alzheimer-kórban szenvedett, ráadásul beleszeretett partnere legjobb barátnőjébe...

Szinte naponta hallunk vagy olvasunk családi tragédiákról. Amikor sokszor már a gyermekek is kábítószerrel próbálják kilátástalan helyzetüket megoldani. Ezt az egyre fontosabb problémát ismerte fel 1987-ben az ENSZ, amikor egy konferenciáján június 26-át Kábítószer-ellenes Világnappá nyilvánította. Tette ezt azért, hogy a nemzetek összefogjanak. A kábítószerről nem lehet elégszer és eleget beszélni. A lakossághoz minél több információt el kell juttatni azért, hogy a fiatalok hamar felismerjék, fogyasztása rendkívül súlyos következményekkel jár-járhat. A drog a pszichét és a szervezetet egyaránt a hatalmába keríti. Ahogyan Dr. John Witherspoon megfogalmazta: "menstük ki népünket e hidrafejű szörny karmai közül, mely átgázol a civilizált világon, életeket és boldog családokat pusztít el, megtölti börtöneinket és elmegyógyintézeteinket és a szerencsétleneket az örök élet hiú ígéretével kápráztatja..."

Számos oka van, lehet a droghasználatnak. Mégis a legfontosabb a szeretetteljes családi háttér, a stabilitás, a biztonság hiánya. Nem véletlen, hogy a legtöbb drogfüggő embernél megállapították, a korai anya-gyermek kapcsolat zavarára vezethető vissza problémája. Sok tényező befolyásolhatja természetesen, de a stressz-kezelés az egyik leglényegesebb. Az iskolai és családi felvilágosító programok, a kábítószer-ellenes rendezvények, konferenciák sokat segíthetnek. Mint ahogyan a prevenció is. A világnap alkalmából az idén is rendez a Kábítószerügyi Koordinációért Felelős Tárca és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet konferenciát Jelenség és jelentés címmel, bemutatva a drogfogyasztást a művészet tükrén keresztül.

A film magyar hangjai: Crespo Rodrigo, Czvetkó Sándor, Kőszegi Ákos, Ullmann Mónika

m1, június 26., szombat, 22.50

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó