2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Tőkés: páratlan lehetőség

A jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség páratlan lehetőséget kínál arra, hogy a határon túli magyarok egy irányban haladjanak a magyar kormánnyal – jelentette ki Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. A romániai európai parlamenti képviselővel a Krónika című erdélyi napilapban közölt interjút, amelyben Tőkés kifejtette, hogy az egy irányban haladás lehetősége azért páratlan, mert – mint mondta – a Gyurcsány-érában két irányban húzták a szekeret. Tőkés szerint a mostani helyzetre konkrét kisebbségpolitikai terveket kell kidolgozni.

Rámutatott: olyan magyar összefogás körvonalazódik, amely az erdélyi magyar szervezetek összefogásától a magyarországi együttműködés rendszerén át az európai uniós magyar összefogásig terjed. Megjegyezte, ez utóbbi alatt a tizennégy magyarországi, két felvidéki és három erdélyi néppárti képviselő összefogását érti.

 EP-alelnökké választása kapcsán megállapította: nagyon kedvező üzenete van annak, hogy a volt kommunista Lengyelországból származik az európai törvényhozás elnöke, az ő alelnökké választása romániai kisebbségiként pedig azt mutatja, hogy az egységes Európában lassan-lassan az újonnan csatlakozott országok is a helyükre kerülnek, és tekintélyes tisztségeik által megnövekszik mozgásterük.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó