2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Soros rátenyerelt a vészcsengőre

Egyre élesebb vita zajlik arról, hogy a görcsös államadósságcsökkentési-megszorítási tervek megfojtják-e a törékeny gazdasági növekedést. Jean-Claude Trichet EKB-elnök szerint nincs ilyen összefüggés, míg Soros György állítja: a szükségtelen megszorítások újabb válságba döntik Európát.

– A gazdasági válság visszatérésével és elmélyülésével fenyeget az európai adósságválság rossz kezelése – állítja Soros György, aki szerint ebben kifejezetten negatív szerepet játszik a megszorításokra alapozó elhibázott német gazdaságpolitika. A magyar származású amerikai nagybefektető németországi előadás-sorozatát megelőzően adott sajtónyilatkozataiban a Merkel-kormány felelősségét feszegette, amely a jövő évtől meghirdetett 80 milliárd eurós megtakarítási programjával az egész uniót tartós recesszióba süllyesztheti.

Úgy véli, most a legkevésbé sem alkalmas az idő arra, hogy a takarékossági intézkedésekkel fojtsák meg a növekedésnek indult gazdaságot, szerinte sokkal inkább a bankrendszer, a hitelezési politika átalakításával kellene a tőkéhez és ezzel fejlődési lehetőséghez juttatni a vállalkozásokat. A bankválság gyors leküzdése tehát alapvető kérdés, amit a pénzintézetek feltőkésítésével lehet megoldani – hangoztatta, forrásként ehhez az európai válságalapot megjelölve, amelyet éppen az eladósodott államok megsegítésére hoztak létre.

Hozzátette: a másik neuralgikus pont, az adósságválság rendezése sem jó módszerekkel történik. Helytelennek nevezte, hogy az euróövezet vezető erejeként Németország a többi tagállamra is rákényszeríti akaratát, vagyis ragaszkodik az államadósságok gyors leépítéséhez. Ez a magatartás veszélyezteti az eurót – szögezte le Soros.

Kommentátorok szerint Soros György indulatait inkább európai befektetéseinek veszélyben forgása hozta most a felszínre, semmint az önzetlen segítő szándék. Ellenvéleményét fogalmazta meg Jean-Claude Trichet, aki Sorossal szemben úgy véli, az euróövezeti megszorító csomagok nem fenyegetik a gazdasági növekedést.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az olasz La Repubblicának adott interjújában elmondta: a bizalom megteremtése és megerősítése a legfontosabb, mert ha ez érezhetővé válik, az jó hatással lesz a gazdasági kilábalás megszilárdítására, a munkanélküliség csökkentésére. Bizalomerősítő lépésnek nevezte az államháztartási hiányok csökkentését, egyben méltatta a 80 milliárdos német takarékossági programot és az 1813 milliárd eurós olasz adóssághegy lebontására tett erőfeszítéseket.

Mint mondta, a stabilitási és növekedési paktum egyet kell jelentsen egy szövetségi költségvetéssel, abban az értelemben, hogy szilárd politikai alapot biztosít. "Ezért akarjuk, hogy a paktum erős, szilárd és teljes körűen elfogadott legyen."

Arra a kérdésre, hogy vár-e konkrét eredményeket a G20-csúcson, diplomatikusan csak annyit válaszolt: bizakodó abban a tekintetben, hogy az idei év végéig fontos döntések születnek – írja az MTI.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó