2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Állampolgárság kilencven nap alatt

Az év végéig elbírálhatják azoknak a határon túli, hosszabb ideje itt élő magyaroknak az állampolgársági kérelmét, akiknek az ügye elhúzódik – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

Répás Zsuzsanna hangsúlyozta: az állampolgársági törvény előkészítésekor érzékelték, hogy ezen a téren probléma van, ezért úgy szeretnék alakítani a fejlesztéseket, hogy azokat a kérelmeket, amelyeket eddig benyújtottak a hosszabb ideje Magyarországon élő, határon túli magyarok, az év végéig elbírálják.

Minderre azért van szükség, mert az Országgyűlés által elfogadott és az egyszerűsített honosításról szóló törvény csak a 2011. január 1-je után benyújtott kérelmekre vonatkozik majd.

Felgyorsítják az elbírálásokat – ígérte Répás Zsuzsanna, aki szerint azért húzódtak el ennyire az állampolgárságot elbíráló ügyek, mert az ügyintézés határideje eddig 12 hónap volt. Ezt most radikálisan csökkentették, így az állampolgárság igénylése mindössze 3 hónapot fog igénybe venni.

A magyar állampolgárságért folyamodók mintegy 80 százaléka határon túli magyar. A kérelmezők 60 százaléka román, 11 százaléka szerb, 14 százaléka pedig ukrán állampolgár.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó