2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Nem megy szabadságra a parlament?

Szinte bizonyos, hogy a nyár jelentős részét a képviselők a t. házban töltik. Az ok a helyhatósági választásokról szóló új törvény vitája és elfogadása – írja az Ukrajinszki Novini.

Volodimir Litvin arról tájékoztatott, hogy a kérdésben eddig már tizenöt tervezetet jegyeztek be. A házelnök ezért gondolja úgy, hogy a munkának folytatódnia kell. A politikus rámutatott: az Alkotmány csupán az ülésszakok kezdetéről rendelkezik, arról, hogy mennyi ideig tart, nem.

Az elnök szerint a tervezetek elemzése július kilencedikéig befejeződhet, s amennyibe a törvényt első olvasatban elfogadják, még legalább húsz nap kell annak a második szavazásra való előkészítésére.

Mint ismeretes, a Régiók Pártjának szakértői radikális változtatásokat javasolnak. Amennyiben az ő tervezetüket fogadják el, úgy nem csupán pártlistákra, hanem egyéni választókerületekben induló jelöltekre is lehet majd szavazni. A régiósok frakciója most azon munkálkodik, hogy minél több képviselőt állítsanak maguk mellé. A parlament elnöke azon a véleményen van, hogy Viktor Janukovics hívei képesek lesznek a megfelelő számú voks biztosítására.

Jurij Lucenko a kérdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy a kevert választási rendszer egyértelműen a régiósoknak kedvez, s amennyiben ezáltal sikert érnek el a helyhatósági választásokon, akkor kieszközlik, hogy a jövőben ily módon történjék a voksolás a parlamenti képviselőkre is. A Népi Önvédelem vezetője az előrehozott választás esélyét sem tartja kizártnak.

Ez utóbbiról Viktor Janukovics még nem nyilatkozott, viszont azt már jelezte, hogy az önkormányzatok megújításának legvalószínűbb dátuma október 31. lehet. Erre a felvetésre egyébként sem a Régiók Pártja, sem a házelnök nem reagált. Litvinnek egyébként is más problémája van. A politikus a Rada tv-csatorna egyik adásában azt fejtegette, hogy az Azarov-kormány megkísérli magához ragadni a hatalmat.

A miniszterelnök, elsősorban a gazdaságirányítás területén, koncentrációra törekszik, s megpróbálja a különféle hatalmi struktúrákat egy marokba fogni. Ez sérti a képviselőket és a törvényhozás egészét – vélekedett a parlament elnöke.

Úgy tűnik, mostanság a képviselők nem annyira érzékenyek – állapítja meg elemzésében a Podrobnosztyi. Minél több nasás és BJUT-os honatya csatlakozik a többségi koalícióhoz, annál inkább csökken a Litvin-blokk és a kommunisták befolyása, s válik egységessé a régiósok vezette csapat. A szócsaták a harkovi megállapodás (az ukrán és az orosz elnök megállapodása a két ország kapcsolatrendszeréről) ratifikálása és a költségvetés vitája után elhalkultak.

A parlament szorgosan teszi a dolgát – állapította meg a Podrobnosztyi elemzője.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó