2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
A tenger mindenhol sós

Az utazásszervezők akciós ajánlatokkal csábítják külföldi nyaralásra az utazni vágyókat. Tenger és pálmafa. Idén is sokan választják az olcsó, de jó szolgáltatásokat nyújtó országok tengerpartjait.

Továbbra is Egyiptom és Törökország a nagy sláger, de a gyengélkedő euró miatt sokan utaznak Görögország és Spanyolország tengerpartjaira. Az ungvári belvárosi Farvater Travel utazási iroda igazgatójánál, Tetyana Medvegyevánál aziránt érdeklődtünk, hogy a kárpátaljaiak mennyiért és hol töltik legszívesebben szabadságukat.

– A statisztikák szerint tavaly 15,3 millióan nyaraltak külföldön, ami 1,1 százalékkal, azaz több mint 160 ezerrel kevesebb 2008-hoz képest. A jelenlegi adatok alapján idén hogyan alakul az utazási kedv?

– A gazdasági válságot megelőzően a külföldön nyaralók száma évente 15–20%-kal nőtt. Sajnos, a válság ezt a tendenciát megszakította, sőt negatív mérleget zártak az utazási irodák. Ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy idén fellendülhet a külföldi turizmus.

– Mennyire tudatos és számító a kárpátaljai utazni vágyó, kész tervvel és költségvetéssel lép be az utazási iroda ajtaján, vagy a szakember tanácsaira hagyatkozik?

– A laikus számára útvesztő a turisztikai piac, csak nálunk több tízezer variációból választhat az ügyfél. Megpróbálunk segíteni a legjobb ajánlat kiválasztásában. Természetesen vannak elképzelések az úti céllal és a nyaralásra szánt összeggel kapcsolatban. Viszont azt tudom ajánlani, hogy minden esetben kérjék a szakember tanácsát.

– Az utazók milyen szempontokat tartanak szem előtt, a természeti és történelmi látványosságokat, a kulturális érdekességeket, vagy a szálloda kvalitását, a medencék számát, az extra szolgáltatásokat?

– A nyaralók többsége csak arra vágyik, hogy egy rövid időre kiszálljon a szürke hétköznapok "mókuskerekéből". Így túlnyomó többségben a szállodai szolgáltatások élveznek prioritást a látványosságokkal, kulturális programokkal szemben. Persze vannak olyanok is, egyre többen, akik nem simán nyaralni, hanem világot szeretnének látni. Hasonló tendenciáról árulkodnak az egyre szaporodó városlátogatások is.

A jelenség, miszerint a turisták egyre nagyobb hányada osztja meg a nyaralásra szánt időt a passzív pihenés és a szellemi kalandozások között, a legtöbb idegenforgalmi szakember szerint az idei szezon egyik legkellemesebb meglepetése.

– Mely országok, tengerpartok iránt van idén a legnagyobb kereslet?

– Továbbra is sláger a kárpátaljai turisták számára a török és az egyiptomi tengerpart. Ugyanakkor nagy a kereslet Spanyolország és Görögország iránt (7 éjszaka már 300–350 euró/fő áron kapható), ezek az ajánlatok a gyenge euró miatt a tavalyinál is olcsóbbak. Azok körében, akik világot szeretnének látni és nem ódzkodnak a többnapos buszozástól, igen keresett a nyolc-kilenc napos európai körút, 3 éjszakával Párizsban. Ez megközelítőleg 400 euróba kerül fejenként. A tehetősebbek az egzotikus országokat célozzák meg. Ezek között említeném Thaiföldet, Bali- vagy a Kanári-szigeteket. Ezek az utak már több ezer dollárba kerülnek. Az emberek vagy a nagyon olcsó, vagy pedig a nagyon drága utak iránt érdeklődnek. Az évek során jellemző trend idén is beigazolódott, az utasok elsősorban a négy- és ötcsillagos szállodákat keresik, all inlcusive ellátással. Félpanziót inkább elő- és utószezonban keresnek. Egyre többen foglalják le a klubhoteleket. Apartmanos, önellátó utazást szinte alig keresnek.

– Az utazók az ár-érték arányt mennyire tartják szem előtt?

– Legtöbben tudják, hogy mennyit szánnak a nyaralásra. A mi feladatunk, az összegen belül megtalálni a legjobb értékű utat. Olcsó húsnak híg a leve, ezzel a turisták is tisztába vannak, így hajlanak a kompromisszumokra.

– A kárpátaljaiak szemmel követik az előfoglalási akciókat és a last minute utakat?

– Mivel a válság arra késztet mindenkit, hogy gondosabban álljon hozzá a kiadásokhoz, valamint a nyaralás megtervezéséhez, ezért az előfoglalás egyre népszerűbb. Ez 25–30%-kal olcsóbb, mint főszezonban.

– Milyen lehetőségek kínálkoznak a családi utazásokat keresők számára?

– Sokan, ha családi nyaralásról beszélünk, azt gondolják, hogy a legjobb választás a Krím-félsziget, esetleg Horvátország. Viszont sokan nem tudják, hogy sok nyugat-európai tengerparti és törökországi szálloda infrastruktúrája ebben az irányban sokat fejlődött (gyermekklub, gyermekmenü, dajka stb.). Ugyancsak sokan nem veszik számításba azt, hogy a repülőút sokkal kényelmesebb akár a felnőttek, akar a gyerekek számára, mint az autóút.

– Sok rémhírt lehet hallani arról, hogy a prospektusban feltüntetett körülmények és szolgáltatások nem felelnek meg a valóságnak. Mire érdemes odafigyelni, a választásnál?

– Mielőtt betérnénk egy utazási irodába, érdemes egy kicsit tájékozódni annak szolgáltatásairól. Előfordul, hogy szakemberek csupán katalógusból ajánlanak utakat, anélkül, hogy megfordultak volna ott. Mi minden esetben olyan utakat ajánlunk, ahol már járt munkatársunk és tapasztalatainkat megosztjuk a turistákkal. Nincs annál rosszabb, mint egy elrontott nyaralás. Érdemes az interneten böngészni a szálloda honlapján, vagy a turisták leírásaiból. Ennek ellenére sajnos még mindig megtörténik, hogy a szolgáltatás eltér a kiválasztottól. Mi mindenkinek azt ajánljuk, a szállásfoglalást követően, probléma esetén hívjanak minket, megpróbálunk megoldást találni. Ha már hazatértek, forduljanak panasszal a regionális turisztikai adminisztrációhoz.

– Korábban sokan magyarországi utazási irodákban kerestek akciós ajánlatokat...

– Az elmúlt években Ukrajnában sokat fejlődött a turisztikai piac és egyre nagyobb a konkurencia, ennek köszönhetően az árak is alacsonyabbak lettek. Arra is van példa, hogy ukrajnai iroda magyarországi leányvállalata jóval drágábban kínálja lehetőségeit.

– Mi a helyzet a baleset- és utasbiztosítással?

– Természetesen minden ajánlatunk tartalmaz baleset- és utasbiztosítást. Ez bevett gyakorlat az ágazatban. Ezek többnyire minimálisak, így azt szoktuk ajánlani ügyfeleinknek, hogy ha tehetik, kössenek külön biztosítást.

Szabó Sándor

Mi kerüljön az utazótáskába?

A nyaralni készülők általában úgy tervezik, hogy a szabadság napjai kellemes percekkel, derűs élményekkel telnek majd. Váratlan események azonban mindig adódhatnak, nem árt ha néhány alapvető gyógyszert is viszünk magunkkal. Mihajlec Gréta családorvossal arra kerestük a választ, mi kerüljön a vakációzni indulók csomagjába?

– Az útitáskába feltétlenül tegyük be azokat a gyógyszereket, melyeket állandóan szednünk kell. Mindenki el tudja dönteni, melyek a gyenge pontjai, mik azok a komolynak nem nevezhető betegségek, amelyekkel nyaralása során esetleg számolnia kell. Ezért olyan gyógyszereket is be kell készíteni az útipoggyászba, melyek ezek kezelésére szolgálnak. Feltétlenül szerelkezzünk fel lázcsillapítóval, mely egyben fájdalomcsillapítóként is szolgálhat. Aki szorulásra hajlamos, annak hashajtót, aki a szokatlan ételeket, italokat nem bírja, annak hasmenés elleni tablettákat célszerű magával vinnie. Jó, ha van nálunk allergiaelleni kenőcs és a rovarokat testünktől távol tartó készítmény is, amely biztonságossá teheti a természetjárást. Bárhová visz is utunk, mindig csomagoljunk megfelelő, a bőrbe könnyen beszívódó, magas faktorszámú naptejet, valamint napozás utáni bőrnyugtató kenőcsöt. Ha nincs kéznél más, kefírrel, tejföllel kenegessük a megégett bőrfelületet. Kisebb sérülések mindig előfordulhatnak, főleg a gyerekek körében. Érdemes tehát kötszert, ragtapaszt és folyékony fertőtlenítőszert is csomagolni.

(magyar)

Tippek a buktatók elkerülésére

Elkeveredett a csomagja a repülőtéren? Netán elfelejtett utasbiztosítást kötni? Összeállításunkból megtudhatja, melyek a legfontosabb teendők, ha útnak indul.

Ha eltűnt a bőrönd

Leszállt a repülőről, és nem látja sehol a csomagját? Mihamarabb jelentse be a poggyászátvételi csarnokban, az Elveszett Poggyász (Lost and found) ügyfélszolgálatnál, az érkező tranzitban. Erről jegyzőkönyv készül. Ha előkerül, kérésére hazaküldik önnek. Ehhez azonban ne felejtse el megadni pontos címét! Az eltűnést az adott légitársaság ügyfélszolgálatánál is be kell jelenteni.

A sofőr is lehet ludas

S hogy mi a teendő akkor, ha a buszról vész el a csomag? Ha utasbiztosítást köt, akkor az általában vonatkozik az ellopott vagy megsérült poggyászra is, meghatározott összeghatárig. S hogy ki a felelős ilyen esetben, azt mindig az adott helyzet dönti el. Ha például a sofőr a pihenőhelyen őrizetlenül nyitva hagyja a járművet, akkor felmerül az őt alkalmazó cég vétkessége is, amelyik aztán kártérítési igénnyel léphet fel vele szemben.

Ne hagyja annyiban!

1000-ből 900 poggyász időben és épségben érkezik meg. Az úti csomagoknak csupán 1–2 százalékára vethet végleg keresztet a gazdája.

Mindig kell utas- és balesetbiztosítás?

Nem feltétlenül, de melegen ajánlott, mert közbejöhet baleset, ételmérgezés, sürgősségi fogászati kezelés, amellyel sokan nem számolnak. Mindig utazás előtt kell megkötni a biztosítást, külföldön erre már nem nyílik mód.

Jó tudni

Kössön olyan utasbiztosítást, amely már belföldön is védelmet nyújt, nem csupán akkor, amikor átlépi az országhatárt. Ilyen esetben akkor is fizet a biztosító, ha mondjuk a lembergi reptérre tartva félúton szenvedne balesetet.

Szebb a szállás a prospektusban

Ne vonuljon sértődötten haza, ha a valóságban mégsem annyira tökéletes a szálloda, mint ahogy azt otthon, a fotelben elképzelte. Ilyen esetben beszéljen az idegenvezetővel vagy a hotel, apartman munkatársaival. Kifogásairól vétessen fel jegyzőkönyvet! Nyelvi nehézség esetén hívja fel az itthoni irodát, nekik ugyanis kötelességük intézkedni!

Mit várhat el a légitársaságtól?

Utasok milliói rekedtek Európa repülőterein az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt elrendelt légtérzár következtében. Milyen költségeket térít meg ilyen esetben a társaság? A már kiűzetett jegyek árát és a felmerült költségeket (szállás, illetve ellátás). Ez utóbbiakat azonban csak az ésszerűség határain belül, azaz például luxuskörülmények költségeit nem kötelesek állni.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó