2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Nem balettintézet a zsaruság

A rendőrségen belüli hiányosságokról ejtett szót legutóbbi sajtótájékoztatóján Viktor Ruszin, megyénk rendőrfőkapitánya. Elmondta: a testületben rendkívül kevés a tapasztalt, jó munkatárs.

Nem lehet véletlen, hogy az idén hatszáz bűncselekménnyel többet követtek el, mint az előző év azonos időszakában. Csökkent ugyan az emberölések, a fegyveres rablások száma, de ezzel együtt is romlott a közbiztonság. Úgy próbálnak úrrá lenni a helyzeten, hogy sorra váltják le az alkalmatlannak bizonyult vezetőket. Eddig tizenegy járási és városi kapitányságon történt vezetőcsere. Öt helyettes parancsnokot is menesztettek. Ám, ha az élet úgy hozza, további változtatásokra is sor kerül, mondta el a megye főrendőre.

Viktor Ruszin szerint túl sok a zöldfülű. A jelenlegi rendőri állomány nyolcvanöt százaléka harminc éven aluli. Mindössze 0,4 százalékot tesznek ki a húsz vagy annál több évi munkaviszonnyal, szakmai gyakorlattal rendelkezők. Nincs tehát, aki tovább adhatná a szerzett tapasztalatokat.

Lényeges, negatív momentum, hogy sok rendőr véletlenszerűen kerül a pályára és nem ritka közöttük a bűnözésre hajlamos egyén. Pillanatnyilag tizenkét volt munkatársuk ellen folyik főleg korrupciós ügyek miatt büntetőjogi eljárás. Az idén 417 zsarut közigazgatási eljárás keretében vontak felelősségre. Elbocsátottak harminc közlekedési rendőrt, köztük öt volt vezetőt, mert fiktív dokumentációval próbálták jobb színben feltüntetni saját tevékenységüket.

Viktor Ruszin fokozottan ügyel a fegyelemre. A belső elhárítás három szakcsoportja figyeli folyamatosan a járási és városi kapitányságok munkáját. Ennek köszönhetően az elmúlt hetekben érezhetően csökkent a túlkapások száma.

A tavaszi eredmények között említette annak a hat fős bandának a lefülelését, melynek a megye határain túlról származó tagjai fényes nappal fegyveres rablótámadást követtek el egy telefonszaküzlet ellen. A bűntársulás mikrobusszal közlekedett. Számlájukon szerepel két csernovici rablótámadás is. A banda egy tagja szökésben van, a többieket rendőreink letartóztatták.

Közel vannak az utóbbi évek bérgyilkosságainak felderítéséhez, mondta el a főkapitány. A megyeszékhelyen az utóbbi hat évben több ilyen emberölést követtek el ugyanazzal a lőfegyverrel.

Ám hiába a hatékony rendőri munka, ha az igazságszolgáltatás meglepő ítéleteket hoz. Fura például, hogy eddig egyetlen vesztegetés vagy embercsempészési ügy vádlottja sem került börtönbe. Az pedig sokkoló hatással bírt, amikor az igazságszolgáltatás szabadlábra helyezte azt a volt rendőrt, akit erőszakos nemi közösülésért állítottak bíróság elé.

A rendőrség különben nem balettintézet, szögezte le arra a felvetésre, hogy gyanúsítottak őrizetbe vételekor, akció közben fizikai erőszakot, kényszerítő eszközöket alkalmaznak.

Viktor Ruszin elmondta, új technikai berendezéseket is alkalmaznak. Legutóbb egy korszerű közlekedési baleseti helyszínelő kocsit vásároltak. Eddig ilyen nem volt. A tervek szerint rövidesen a Felső-Tisza vidékén is csatasorba áll egy ilyen.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó