2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Magyarország a legvonzóbb

Megyénkben a népvándorlási adatok szerint tavaly tizenhatezer-kilencszázan hagyták el lakhelyüket, ami háromezer-kétszázzal kevesebb, mint az azt megelőző évben.

Míg korábban a férfiak, tavaly már többségében a nők – 67,5 százalék – voltak azok, akik máshová költöztek, 84,7 százalékuk munkaképes korú. Az elvándorlók zöme a régió határain túl cserélt lakhelyet, de Ukrajna más megyéibe, és külföldre is sokan távoztak. A határon túlra igyekvők elsősorban Magyarországot (48,8 %), Németországot (8,7 %), Csehországot (28,05 %), az Egyesült Államokat (5,7 %), ázsiai országokat (3,3 %) és Izraelt (3,1 %) célozzák meg.

Sajnos a lakosság más vidékre való áttelepülése negatívan befolyásolja a népesség életkorát és a munkaerőpiacot. A vándorlók legnagyobb része ugyanis munkaképes korú. A fiatalabb korosztályból a 15–28 évesek a "legmozgékonyabbak", ők teszik ki az áttelepülők több mint felét.

Ami az idei évet illeti, az első négy hónap során megyénkbe 782 személy érkezett, miközben 932-en elhagyták szülőhelyüket.

Olga Koltunova,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó