2010. június 26., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 93. (956.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Szempont
Mi motiválja a külföldön szülést?

Mostanában egyre több család utazik a szomszédos Magyarországra azzal a céllal, hogy ott hozza világra gyermekét. Sokan a nőgyógyászati szűréseket is ott ejtik meg. Vajon mi motiválja a kismamákat döntésükben?

– Nem egyfajta kritika ez az ukrajnai egészségügy felé, hogy mind többen keresik fel a külföldi szülészeteket?

– Meg lehet érteni azokat, akik inkább a határ túloldalán adnak életet gyermeküknek, ugyanis idehaza sajnos nem érzik kellő biztonságban magukat.

– Milyen értelemben?

– Azt nem hiszem, hogy egy külföldi szülés levezetése, járulékos költségei az azt megelőző rendszeres vizsgálatokkal, utazással, hálapénzzel stb. kevesebbe kerül. Viszont a befizetett összegért a páciens azt kapja és olyan színvonalon, amit szeretne. Míg a mi viszonyaink közepette ez nem mindig igaz. Például az Ungvári Városi Perinatális Központ hivatalosan ugyan csupán a megyeszékhely és az Ungvári járás hölgyeit látja el, a gyakorlatban azonban egész megyénk területéről fogadjuk a kismamákat, mely ellátásért például kénytelenek felajánlani egy bizonyos összeget a kórház javára, hisz a költségvetési támogatás nem fedezi az éves pluszkiadásokat. Ehhez jön még a szüléshez szükséges egészségügyi csomag, melyet mindenki egyedül kénytelen beszerezni, az egyéb váratlan kiadások stb. Ezenkívül sokat rontanak megítélésünkben a sajtóban megjelenő korrupcióról, botrányokról szóló írások is, a gyakori főorvos-cserék, melyek mind-mind akadályozzák a megfelelő színvonalú ellátást.

– Sokaknak az egészségügyi személyzet felkészültségével szemben is fenntartársai vannak.

– Szerintem elsősorban az anyagiak és a körülmények tekintetében van a legnagyobb különbség. Persze a páciensekkel való bánásmód terén is lenne javítani való, de ez személyfüggő. Az viszont tény, hogy a közeljövőben is számolnunk kell a legjobb orvosaink elvándorlásával. Őket Magyarország szippantja el folyamatosan.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó