2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Megjött a gólvágók étvágya

A csalódást keltő első kör után a csoportmérkőzések második fordulójában a nagyobb téttel párhuzamosan a színvonal és az eredményesség is jelentősen emelkedett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon: amíg az első 16 találkozón mindössze 25 gól esett, addig az újabb 16 összecsapáson már 42.

Ez azt jelenti, hogy az első forduló 1,56-os gólátlaga után a második körben már 2,62 volt a mutató. Az egész tornát tekintve jelenleg 2,1 az átlag, amely még elmarad a minden idők legalacsonyabb gólátlagát (2,21) hozó vb-től, az 1990-es olaszországi tornától.

Szintén beszédes adat, hogy az első fordulóban csak a németek voltak kettőnél többször eredményesek, míg a második körben már Uruguay, Argentína, Brazília és Portugália is legalább három találatot jegyzett.

További adalék, hogy a kétgólos együttesek listája sem volt hosszú az első 16 találkozó után: mindössze három gárda szerzett ennyi találatot, míg a hétfőn befejeződött újabb körben már hét együttes.

Az első mérkőzéseken a csapatok 40 százaléka, szám szerint 13 egyetlen gólra sem volt képes, a második találkozók után viszont már csak három együttes, Franciaország, Algéria és Honduras maradt eredménytelen. A franciák címvédőként estek ki rúgott gól nélkül 2002-ben, most ezüstérmesként, egyetlen találattal ismételte meg ezt a "bravúrt".

További érdekesség, hogy az első körben egyetlen mérkőzés sem volt, amelyen a vesztésre álló csapat fordítani tudott volna, míg az újabb fordulóban ez a fegyvertény Görögországnak és Dániának is sikerült.

Az első összecsapásokon nem akadt olyan játékos, aki legalább kétszer lett volna eredményes, viszont azóta az argentin Gonzalo Higuaín mesterhármast ért el, míg az uruguayi Diego Forlan, a brazil Luis Fabiano, a portugál Tiago és a spanyol David Villa is duplázott.

A gól nélküli mérkőzések száma is megfeleződött: a torna első szakaszában kétszer maradtak érintetlenek a hálók, míg a folytatásban már csak egyszer, az Anglia–Algéria összecsapáson nem született gól.

A vb-k történetében először fordul elő, hogy a házigazda már a csoportkörben elbúcsúzik a további küzdelmektől. A 2006-os, németországi vb-n döntős európai alakulat búcsúja nagy meglepetés: legutóbb 1974-ben fordult elő, hogy az előző vb finalistája már a csoportkör után kiessen, akkor az olaszok jártak így.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó