2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Csárdással nyert hinta

A 7. számú munkácsi óvoda idén méltatja fennállásának negyvenedik évfordulóját. Augusztus 15-én pedig tizenöt éve lesz, hogy magyar óvodaként tartják számon. A gyermekintézményben jelenleg hat csoportban (kettő bölcsőde) több mint 150 kisgyermek jár. Vezetőjével, Csepák Mariannával a minap beszélgettünk.

– 1994-ben hat ukrán óvodát bezártak, ezért rá egy évre a magyar óvoda azonnal hat csoporttal indított, hiszen volt rá igény bőven. Természetes, hogy a magyar gyerekek mellett orosz és ukrán apróságok is járnak hozzánk, így az oktatás három nyelven folyik. Ám ünnepeinket – a húsvétot, a karácsonyt, anyák napját, gyermeknapot és a többit – magyar szokások szerint ünnepeljük – mondta el az óvoda vezetője.

Tizenkét éve vált szokássá, hogy a munkácsi sportpályán gyermeknap alkalmával ünnepséget, olimpiákat szerveznek. A magyar ovisok minden évben részt vesznek a vidám megmérettetésen, és szinte mindig dobogós helyezést érnek el. Idén sem történt ez másként. A gyermekintézményt ezúttal a nagycsoportosok képviselték.

– Ahol csak lehet, igyekszünk képviseltetni magunkat. Nemrég egy nyíregyházi óvodával közös pályázaton nyertünk, aminek keretében lehetőségünk nyílik többek között a tapasztalatcserére. A napokban voltak nálunk a magyarországi vendégek, mi június végén viszonozzuk a látogatást – jegyezte meg Csepák Marianna.

A munkácsi magyar óvodának több támogatója is van, a szülők és a szponzorok is fontosnak tartják segíteni az intézményt, de a KAMOT Jótékonysági Alapítvány is ezt teszi.

– Boldog vagyok, hogy részt vehettünk az alapítvány által szervezett óvodások találkozóján. Nagyon készültünk a rendezvényre, nem is számítottunk rá, hogy a második helyen végzünk. Nagy élmény volt Beregszászban fellépni, hisz ez egyfajta tapasztalatcsere is volt számunkra. Olyan előadásokat láttunk, melyeket mi is szívesen megtanítunk majd gyermekeinknek. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tanítványaink ilyen szép helyezést értek el a nótacsokor, valamint a csárdás előadásával. Ajándékba egy hatalmas, több funkciós kerti játékot kaptunk. Nagyon nagy hasznát vesszük, eddig ugyanis nem volt se csúszdánk, se mászókánk, se hintánk.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó