2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Med+Info
A foci vébé növelheti a stressz-szintet

A sokak által kikapcsolódásnak hitt futball-világbajnokság mérkőzései egyeseknél nagyobb stresszt fejt ki, mint az egész napos munkahelyi feszültség.

Ezenkívül tovább rontja a stressz-szintünket úgy, hogy nem is tudunk róla. Több drukker vizsgálatából kiderült, hogy átlagosan 17 százalékkal nőtt az alanyok szorongási szintje a meccs előtti állapothoz képest. Becslések szerint az egyhónapos fociláz alatt – a tartós stressz miatt – akár 28 százalékkal is nőhet az átlagos szorongási szint. Rövid távon ez fokozott feszültséggel jár, ami kihat a társas kapcsolatokra, a szexuális életre, a családra, a munkahelyi teljesítményre, de még a vezetési szokásokra is.

A friss HIV-fertőzést is kimutatja

A standard HIV-tesztek nem mutatják ki a friss fertőződéseket, egy érzékenyebb teszt azonban képes erre is – számoltak be tanulmányukról amerikai kutatók.

A HIV-vel való fertőződést követő néhány napban a frissen fertőzött személy vérében kiugró számban van jelen a vírus, nagy a másoknak való átadás kockázata, ám a hagyományos, az ellenanyag kimutatásán alapuló tesztek ilyenkor még tévesen negatív eredményt mutatnak. A vírus genetikai anyagát vizsgáló nukleinsavteszt akár 12 nappal korábban kimutatja a fertőzöttséget, mint az ellenanyag mérésén alapuló módszer. Sheldon R. Morris, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa csoportjával 3100-nál több ember vérét vizsgálta meg mindkét típusú teszttel. Közülük 79 embert találtak fertőzöttnek a nukleinsavteszt segítségével, akik közül 15-nél az ellenanyagot kimutató gyorsteszt hamis negatív eredményt adott.

Mexikóban a legkövérebbek

Megelőzve a korábbi listavezető Egyesült Államokat, Mexikó vezeti a legtöbb túlsúlyos felnőttet és gyereket számláló országok listáját.

Hivatalos adatok szerint a mexikói felnőttek 70 százaléka küzd súlyfelesleggel. Az 5 és 11 év közötti gyerekeknél hasonló arányban jelentkezik a probléma. Az összesítésekből az is kiderült, hogy 1980-tól napjainkig megháromszorozódott a túlsúlyos vagy elhízott mexikóiak száma. Mint arra szakemberek felhívták a figyelmet, a súlyfelesleg a mexikóiak étkezési szokásainak, a sok szénsavas üdítő és alkohol, valamint a T-vitaminokként csúfolt taco, torták és tortillák fogyasztásának a számlájára írható.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó