2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Frontérzékeny? Íme néhány ellenszer

Frontérzékenységnek nevezzük az időjárási jelenségekkel szemben tanúsított túlérzékenységet. A tünetek jelentkezhetnek szeles időjárás, hőhullámok, váltakozó páratartalom vagy légnyomás-ingadozás következtében, amelyek hatással lehetnek az általános közérzetünkre, a hangulatunkra és a teljesítőképességünkre is. A nők ezen a téren háromszor annyira érintettek, mint a férfiak.

Mivel az időjáráson nem tudunk változtatni, nézzük, miként enyhíthetünk mi magunk a kellemetlen tüneteken.

1. Mozogjunk többet friss levegőn!

Próbálja meg beiktatni a mindennapjaiba a kerékpározást, a túrázást vagy a kocogást. Az úszás is jót tesz. Öltözködjön az adott sporttevékenységnek megfelelően úgy, hogy ne fázzon, de ne is legyen melege. Ez beindítja a vérkeringést és fokozza a teljesítőképességet – mindkettőre szüksége lesz, ha szeszélyes az időjárás.

2. Wellness a testnek

A változékony időjárásra érzékenyeknek jót tesz a heti egyszeri szaunázás, mivel felpezsdíti a vérkeringést. A hideg-meleg vizes váltózuhany erősíti az egész szervezetet, az immunrendszert és jótékony hatással van a vérkeringésre.

3. Kerüljük a légkondicionáló berendezések túlzott használatát és a huzatot!

Sok irodában egész nap működik a klímaberendezés, az autóban pedig a meleg nyári napokon mi is bekapcsoljuk. Aki minden nap a mesterséges hőmérséklet-kiegyenlítés "előnyeit" választja, ne csodálkozzon, ha érzékenyebben reagál az időjárás változásaira. Ezért mától kapcsoljuk ki gyakrabban a légkondicionálót! Gondoskodjunk az egyenletes friss levegő biztosításáról, nyissuk bukóra az ablakot, már ezzel is sokat tehetünk azért, hogy hozzászokjunk a hőmérséklet-különbségekhez és kevésbé intenzívebben reagáljunk az időjárás változásaira.

4. Pihenjünk eleget!

Kipihenten sokkal könnyebben vesszük az akadályokat, ami az időjárási frontokra is vonatkozik. Érdemes kipróbálni a jógát, a pilatest és a meditációt. Ezáltal kordában tarthatjuk izmainkat, a légzésünket, a testtartásunkat és a hangulatunkat is.

5. A citromfű ereje

A citromfüvet Németországban 1988-ban az év gyógynövényének nyilvánították. Sokoldalúan alkalmazható számos panasz esetén. Éppen a frontérzékenység tüneteinek enyhítésében érhetünk el eredményeket, ha naponta három alkalommal fogyasztunk citromfűteát. Kiváló ellenszer fejfájás, alvászavarok és idegesség esetén.

6. A rendszeres alvás segít

Ha egészségesek szeretnénk maradni, alapvető követelmény, hogy biztosítsuk a rendszeres alvást szervezetünk számára. Azok az emberek, akik hosszú távon hat óránál kevesebbet, és azok is, akik több mint kilenc órát alszanak, veszítenek az ellenálló képességükből.

7. Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra!

Ügyeljünk arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk és egészséges ételeket együnk. Automatikusan fittebbnek érezzük majd magunkat és a közérzetünk is javulni fog.

8. Mondjunk le az alkoholról és a cigarettáról!

Aggodalomra semmi ok, természetesen nem kell lemondanunk az esti egy pohár vörösborunkról, és pár szál cigaretta elszívásának az élvezetéről sem. Köztudott azonban, hogy a koncentrációs zavarok, a feledékenység, a fáradtság, a fejfájás, az idegesség és a hangulatváltozások az alkoholfogyasztás és a dohányzás számlájára írhatók.

9. Orvosi szűrővizsgálat

Ha a fentiek közül egyik megelőzési tipp sem segít, és a panaszai súlyosbodnak, mindenképpen forduljon orvoshoz! Elhúzódó gyulladások, mint amilyen az orrmelléküreg-gyulladás, gyengítik az immunrendszert és hajlamosítják a frontérzékenységre.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó