2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
A kábulat fogságában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Európában közel 16 millió kábítószer-fogyasztót tartanak számon. Azon országokban, melyekben huzamos ideig járványszintű volt a fogyasztás, stabil a narkó bűvöletében élők száma, sőt, némi csökkenés is tetten érhető. Nőtt viszont a túladagolás következtében elhunytak száma.

Ukrajna nem rendelkezik túl sok tapasztalattal a narkotikumok elleni harc terén, holott a fogyasztók számának növekedése az utóbbi években egyre aktuálisabb problémát jelent. A statisztikai adatok tanúsága szerint 1990 óta a kábítószer-élvezők száma 1,9-szeresére nőtt országunkban, a narkotikumokkal kapcsolatos bűnesetek száma négyszeresére, a bódult állapotban elkövetett bűncselekményeké a hétszeresére.

– A narkotikum görög eredetű szó, jelentése kábítás, altatás. Kis adagokban eufóriához vezet (könnyed, kellemes érzet), nagy dózisban tompítja az öntudatot. S bár többségüket növényi alapanyagból állítják elő, a kémia fejlődésének "köszönhetően" ma már a szintetikus szerek egész sora hódít. Egyik fajtája a toxikománia. A különféle ragasztékok, aerozolok, oldószerek, gázok belélegzésétől körülbelül annyi ember leli halálát, mint az egyéb szerektől – mondta el lapunknak Vaszil Krucsanica, a megyei narkológiai gondozó főorvosa.

Fennáll a kérdés, vajon az emberiség nélkülözni tudja-e teljes mértékben a bódító anyagokat? Biztosan nem, mivel az orvostudomány számtalan területén alkalmazzák, így a különféle sebészeti beavatkozások során, súlyos betegségeknél fájdalomcsillapítóként. Ezekben az esetekben nélkülözhetetlenek az emberek számára.

Hogy miért fordul valaki mégis a kábítószerhez orvosi javallat nélkül? A szakemberek szerint két oka van a szerekhez való beteges ragaszkodásnak: egyrészt az illető tájékozatlansága azzal kapcsolatban, milyen következményekkel jár a fogyasztásuk, másrészt a hatása miatti tudatos használata. A tapasztalat azt mutatja, hogy többnyire az érzelmileg ingatag, pszichikailag éretlen, önállótlan személyek válnak a bódító anyagok rabjaivá, akiknél az önkontroll saját szükségleteik kielégítésére korlátozódik.

A kábítószerektől való pszichikai és fizikai függőség rendkívül gyorsan kialakul és a szervezet egyre nagyobb adagokat követel. A függőség kialakulása a narkotikumok azon képességének tulajdonítható, hogy átépítik az idegi impulzusok központi idegrendszerre gyakorolt hatásának mechanizmusát. A függőség fennállásakor az idegsejtek képtelenek átvinni az impulzusokat a nélkül az anyag nélkül, melyre a szervezet már rászokott. Ez a változás állandó stresszben tartja az illetőt, melynek leküzdésére ugyancsak az adott kábítószerhez fordul, mivel nélküle folyamatos hiányérzettel küzd, ingerlékeny, képtelen összpontosítani. A "józanság" már kellemetlen állapot, súlyos elvonási tüneteket produkál, melyek akár az életébe is kerülhetnek. S miután az újabb dózis megszerzéséért az élvező bármire hajlandó – hazugság, lopás, erőszak stb. – a társadalom számára veszélyessé válik, véli Ljudmilla Hancsin, a megyei Egészség Központ módszerésze.

Rendkívül veszélyes a kábítószer intravénás befecskendezésének módja, mivel a csoportos tűhasználat számos fertőzés – AIDS, hepatitis B, C – forrása lehet.

A kábítószer-fogyasztás megelőzésének egyik feladata tehát, hogy csökkentse a függővé válás veszélyét, valamint, hogy minimalizálja a fogyasztás következtében elszenvedett káros hatásokat. A megelőzésnek öt fő stratégiája létezik: a törvényi korlátozás, az oktatás, a narkománia korai felismerése, a gyógyítás és a következmények enyhítése.

Ukrajna büntető törvénykönyvének 307. cikkelye értelmében a narkotikumok, a pszichotropikus szerek vagy analógjaik törvénytelen előállítása, vásárlása, tárolása, szállítása, eladása háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, fogyasztásáért pedig háromévi fegyházbüntetés szabható ki.

A probléma megoldása, vagy legalább enyhítése csakis a hatalmi szervek, a családok, a pedagógusok, nevelők, egészségügyi dolgozók, a média, egyszóval a társadalom valamennyi rétegének összefogásával képzelhető el.

Magyar Tímea

 

2010. június 1-jén a megyei narkológiai gondozóban 231 kábítószer-fogyasztót, azon belül 170 intravénás drogost, 22 toxikomániást, és 52 többféle szeren élő pácienst tartottak nyilván. A betegek közül 22-en HIV-fertőzöttek.

A kábítószer-fogyasztás Ungváron, Munkácson, a Huszti, a Munkácsi és a Rahói járásban a legelterjedtebb.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó