2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Nagyköveteket hív vissza a magyar kormány

Tizenöt nagykövetet hívnak haza július végéig – jelentette be tegnap Martonyi János magyar külügyminiszter. A Népszabadság értesülése szerint a következő hónapokban még legalább ugyanennyi nagykövetcsere várható a magyar külképviseleteken.

Martonyi János a visszahívott misszióvezetők többségének váltását azzal indokolta, hogy lejárt a hivatali idejük. Ez a diplomáciai gyakorlatban négy évet jelent. A többiek esetében Martonyi "megingott bizalomról" beszélt. Mint hozzátette, a leváltott diplomaták között volt, aki olyan anyagot terjesztett, amely Orbán Viktort, a korábbi ellenzéki vezetőt szélsőségesnek titulálta.

A Népszabadságnak több forrásból is megerősítették, hogy a 15 fős listán Udvardi Iván hágai nagykövet, volt helyettes államtitkár, Bársony András kijevi misszióvezető, egykori külügyi államtitkár, továbbá Hajdu András helsinki, Peisch Sándor berlini, Gecse Attila lisszaboni, Horváth István bécsi, Nikicser László párizsi, Vastagh Pál ottawai, Boros Jenő bakui, valamint Balassa János vatikáni nagykövet neve is szerepel. Szinte valamennyien kitöltötték már a szokásos kiküldetési időt.

Nem ez a helyzet viszont Merényi Miklóssal, aki még három évet sem töltött Rómában. Még rövidebb ideig volt posztján, vagyis a New York-i magyar ENSZ-misszió élén Fekszi Márta – ő 2009 végéig külügyi államtitkárként tevékenykedett. Nem járt le még a megbízatási ideje Polgár Viktor New York-i főkonzulnak sem, csakúgy, mint Torzsa István frissen kinevezett jekatyerinburgi főkonzulnak.

Mint Kovács László, a külügyi bizottság helyettes elnöke (MSZP), volt külügyminiszter Martonyi János nyilatkozatával kapcsolatban elmondta: nagykövetek hazahívása nem kifogásolható, ha az illetőknek lejárt a szokásos kiküldetési idejük. A most visszahívott csúcsdiplomaták esetében azonban kérdéses a további sorsuk, hiszen az új törvény értelmében kéthónapos felmondással a Külügyminisztériumból is bárki elküldhető – vagyis mondvacsinált okokból akár még felkészült, tapasztalt diplomaták is. Megint más kérdés azok esete, akikben – Martonyi János szavai szerint – megingott az új kormány bizalma. Az ő ügyüket Kovács szerint tételesen kellene megvizsgálni.

Az én esetem határeset – kommentálta visszahívásának tényét a Népszavának Bársony András – bár "de jure" nem az. Mert hiszen a kihelyező okiratomban az áll, hogy a szolgálatom jövőre jár le. Most várom a papírokat. Otthonról azt hallottam, hogy az ok a bizalomvesztés. Én viszont azt kérdezem, milyen típusú bizalom veszett el. Pénzkezelési? Olyan utasítás nem érkezett, amely megtiltotta volna, hogy a munkatársak számára engedélyezzem a fizetésük folyósítását. Semmi pontosabb indokot nem hallottam. Tény viszont, hogy néhány órával azelőtt, hogy kézhez kaptam volna az elbocsátó üzenetet, utasítást kaptam a minisztériumból, hogy készítsem elő a magyar és az ukrán külügyminiszter találkozóját. De akkor miféle bizalomhiányról van szó? A kormányváltás idején én egy dolgot kértem a vezetéstől: biztosítsanak számomra valamiféle "puha földreszállást", hogy normálisan le tudjam zárni missziómat ebben a fél Európányi és Magyarország számára igen fontos országban. Mert én elmegyek, de Magyarország képviselete ott marad, és nem mindegy, milyen állapotban. De – tekintettel a gyors hazarendelésre – úgy tűnik, hogy ez nem volt szempont odahaza.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó