2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Azarov: a kabinet elégségesre vizsgázott

A miniszterelnök és az ellenzék is értékelte az Azarov-kormány száznapos teljesítményét. A vélemények – érthető módon – ugyancsak eltérőek.

Mikola Azarov a közelmúlt legnagyobb vívmányának az árak csökkenését és a nemzeti össztermék gyarapodását jelölte meg. A kormányfő elismerte, az eredmények szerények, ám az bíztató tény, hogy a pénzügyi és gazdasági válság kezdete óta első ízben májusban nőtt az árutermelés. A növekmény 1,5 százalék, ám ez is bizonyítja: "az élet vidámabb, és jobb lett" – fogalmazott Azarov.

A miniszterelnök szerint a kormány programja egyenlő az ország generáljavításának tervével, melynek meghatározó mozgatórugója az új Adókódex. Az új rendszertől senkinek, aki tisztességesen dolgozik nem kell tartania – erősítette meg a politikus. Persze ez nem jelenti azt, hogy az állam cukorkát kezd osztogatni – tette hozzá.

Mikola Azarov a siker zálogának a befektetők visszacsalogatását és a helyi források jobb hasznosítását tartja. Sikerként említette, hogy Moszkva jelentős összeget fektetett be Ukrajna atomenergetikai rendszerének modernizálásába. Emellett fontosnak tartja az orosz gáztól való függőség csökkentését. Erre adott a reális lehetőség, hisz az ország jelentős földgáz-tartalékokkal rendelkezik.

A miniszterelnök kormánya ténykedésének értékelése mellett kitért arra, hogy a Timosenko-kabinat óriási adósságterhet hagyott maga után. Az elszámoltatás még nem fejeződött be, s a számonkérés nem maradhat el – erősítette meg Azarov.

A közeljövő fő feladatai között szociális téren a kormányfő a Nyugdíjalap költségvetésének rendezését említette. Véleménye szerint a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás visszaszorítása céljából állami bizottságot kellene létrehozni.

Az ellenzék által megfogalmazott kritikák nem vesztegetik a szót a részletekre. A BJUT-os bírálat nemes egyszerűséggel fogalmaz. E szerint a száz nap bebizonyította, hogy az Azarov-kormány gazdasági téren teljesen tehetetlen.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó