2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Nyerteseink
Háromgenerációs Kósáék

– Az öreg mama olvassa el elsőként az Igaz Szót. Nagyon szereti. Mindig járatta, így mi is ragaszkodunk hozzá – meséli Kósa Katalin előfizetőnk nagymamájáról, akivel az izsnyétei általános iskola udvarán találkoztunk.

Kósáéknál három generáció él együtt. Katalin vezeti a háztartást, otthon van a gyerekekkel. Korábban varrónőként dolgozott. A férje belső építész, minden nap bejár Munkácsra. Két gyermeket nevelnek Erik kilenc-, Csaba tizenhárom éves. Közepes a tanulmányi átlaguk, édesanyjuk elégedett velük. A tervek szerint Csaba a Nagydobronyi Református Líceumban folytatja tanulmányait, a kisebbik még ráér választani – véli az anya, akinek napjai elsősorban a háztáji és a család ellátásával telnek. Két hektár földjük van, de csak saját részre termelnek.

– Nehéz ám munkát találni errefelé. – állapítja meg a fiatalasszony. Míg nem voltak meg a gyerekek, addig Magyarországon dolgozott, de mióta hazajött, csak odahaza kamatoztatja varrónői tudását. Ha ideje engedi, szívesen kézimunkázik, terítőket hímez, melyek aztán vagy felkerülnek a lakás polcaira vagy ajándékként tovább vándorolnak a közeli hozzátartozókhoz. Hogy van-e valamilyen szórakozási lehetősége egy izsnyétei házaspárnak? – vonja fel a vállát kérdésem hallatán.

– Nem nagyon. A kultúrházban legfeljebb szüreti mulatságot vagy falunapot tartanak. Egyéb lehetőség legfeljebb Munkácson vagy Beregszászban akad.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó