2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Záhonyi kollégisták könyvei Kárpátaljára

Az elmúlt időszakban két alkalommal is könyvekkel segítették a határon túli magyar nemzetiségi iskolákat a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai és tanárai.

Előbb Eszenybe és Szalókára, majd az immár jubileumi, 15-ik karitatív útjuk során a Bótrágyi és a Beregsomi Általános Iskolába sok száz példányban vittek tankönyveket, ismeretterjesztő és szépirodalmi köteteket, folyóiratokat és multimédiás információhordozókat, történelmi térképeket. A záhonyi középiskolai kollégium küldöttsége egyébként 1997 óta 11 alkalommal Kárpátaljára, 3 esetben a Felvidékre, egy ízben pedig Erdélybe vitt különböző kiadványokat.

A legutóbbi adományozást a saját gyűjtésű kötetek mellett a Dft-Hungária Könyvkiadó, a Konsept-H Könyvkiadó, a Könyvesház Korona Könyvkiadó Kft., a SZAK Kiadó, a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a www.regikonyvek.hu internetes kereskedés felajánlásai tették lehetővé. Ugyancsak hozzájárult a kezdeményezés sikeréhez a megyeszékhelyi Nyírzászló Bt. üzletvezetője, Királyné Gabriella, aki nagyméretű nemzeti zászlókat ajándékozott az említett kárpátaljai iskoláknak. A négy kistelepülésen, amelyeken egy-egy iskolában mintegy 100–150 diák tanul, az igazgatók mutatták be a záhonyi látogatóknak tanodájuk adottságait, életét.

A Dr. Béres József Kollégium közössége az iskolák működési körülményeinek ismeretében tovább folytatja adománygyűjtői tevékenységét, és az új tanév kezdetén a Nagydobronyi Középiskolát és a Tiszaágteleki Általános Iskolát, majd ősszel egy erdélyi magyar oktatási intézményt szeretne újabb adományokkal segíteni.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó