2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Mégsem lesz menekülttábor?

Elképzelhető, megváltoztatja korábbi álláspontját a belügyminisztérium és mégsem épül menekülttábor Dercen és Fornos határában.

A feltételezés alapját a szerkesztőségünkhöz megbízható forrásból eljutott hír képezi, mely szerint létezik egy hivatalos levél, melyben a belügyminisztérium illetékese közli, hajlandóak elállni a korábbi vezetés táborépítő szándékától. Cserébe viszont egy másik helyszín kijelölését kérik.

Mint arról több alkalommal beszámoltunk, a heves tiltakozást kiváltó létesítményt az egykori katonai objektum területén készültek kialakítani. A korábbi kormány és belügyminiszter által kreált tervek megvalósítása elől tavasszal az a csekélyke akadály is elhárult, hogy a terület és a rajta lévő ingatlanok a hadsereg birtokában voltak. Julija Timosenko jóváhagyásával ugyanis a belügyi tárca lett az új tulajdonos. Így pedig Jurij Lucenko akkori miniszter szabad kezet kapott.

Máté Gyula Dercen és Himinec György Fornos polgármestere hónapok óta minden követ megmozgat a tervezett szállás ellen. A tiltakozók mellé állt a megyei állami közigazgatás és a tanács is. A két település közössége és a környékbeliek falugyűlésen, tömegdemonstráción tiltakoztak.

A korábbi belügyi tárca azzal érvelt, hogy az év január elsején hatályba lépett a 2007-ben Luxemburgban aláírt toloncegyezmény. Ennek értelmében az EU-ból visszatoloncolnak országunkba minden olyan illegálisan ott tartózkodó személyt, aki bizonyítottan ukrán területről lépte át az unió határát.

Az egyezmény nemcsak a határsértésen tetten értekre, hanem a huzamosabb ideje az unióban élőkre is vonatkozik. A visszatoloncoltakat pedig el kell helyezni valahol.

A kárpátaljaiak a menekültek által behurcolt fertőző betegségektől félnek leginkább. Mint azt a korábbi esetek bizonyítják, nem alaptalanul. Sokan tartanak attól, hogy nemzetközi terroristák jutnak majd be országunkba, akiktől mindent várhatunk, csak jót nem.

Mint a polgármesterek elmondták, nehéz harcot vívnak, bár a járás és a megye vezetői is támogatásukról biztosították őket. Mégis heti rendszerességgel hívatják őket a járási rendőrségre, ahol ártalmatlannak tűnő eszmecserét folytatnak velük. Tegnap is ilyen kérésnek tettek eleget.

Megkerestük a menekülttáborról szóló hírrel a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát. Igor Sztefanec, a szerv vezetője elmondta, a tárca a belügyminiszteri poszton történt személycsere óta nem foglalkozik érdemben a menekülttábor ügyével. A megyei főosztály semmilyen utasítást nem kapott, az adott objektumon még egyetlen kapavágást nem tettek. Elképzelhető, mondta a sajtószolgálat vezetője, hogy a belügyi tárca valóban letesz korábbi szándékáról.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó