2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Katasztrófák mögé bújtatott politikai szándék

A napirendi pontok szerint a szlatinai sóbánya helyzete és a természeti katasztrófák okozta károk lettek volna terítéken a megyei tanács soron kívüli ülésszakán. A botrányos jelenetekben bővelkedő fórumon azonban kiderült: a két fő kérdésnek mondott két napirendi pont csak álca, valójában a territoriális választási bizottság elnökének elmozdítása volt a célja annak a negyvenhat képviselőnek, akik az ülést kezdeményezték.

A napirendi pontok megvitatása előtt Mihajlo Kicskovszkij indítványozására egy percnyi néma tiszteletadással adóztak a második világháború áldozatainak emléke előtt. Majd a születésnapjukat ünneplőket, köztük Kőszeghy Elemért, az UMDSZ képviselőjét, lapunk főszerkesztőjét köszöntötte a megyei tanács elnöke. Ezt követően vargabetűs fordulatot vettek az események.

Ivan Busko és Viktor Birkovics képviselők azzal álltak elő, hogy a testület illegitim, mert sok képviselő mások helyett is nyomkodja a gombokat. Ebből aztán közel egyórás vita kerekedett, melynek hevében háromszor szavaztak a napirendről és az ügyrendről. A botrányt kirobbantó képviselők egyike a tanács elnöke elleni bizalmatlansági indítvánnyal állt elő. A kérdést szavazásra bocsátották, de csak egy képviselő nyomta meg az igen gombot.

Hiába szólaltak fel néhányan, hogy a megye lakosságát sokkal inkább érintő kérdések miatt gyűltek össze és kérték, ne keverjék bele a politikát, mégis kibújt a szög a zsákból. A negyvenhat BJUT-os és jedinij centres (JC) képviselő valódi célja Volodimir Prohorcsuk, a territoriális választási bizottság elnökének elmozdítása volt. A kérdést harmadik napirendi pontként vitatták meg.

Persze, szó volt a sóbánya sanyarú helyzetéről is. Ivan Pauk, a megyei mezőgazdasági főosztály vezetője beszámolójában elmondta, az állami tulajdonban lévő stratégiai vállalat menthetetlenné vált. Ez év februárjától a csapadékos időjárás következtében tovább romlott a bánya állaga. Óránként mintegy 26 köbméter karsztvíz tör be a tárnákba. A víz szivattyúzása rengeteg pénzt emészt fel és ráadásul hiábavaló. Teljesen leállt a só kitermelése, végveszélybe kerültek a megyei és az országos allergológiai kórház föld alatti kórtermei. Az életveszély miatt megtiltották azok használatát.

Nagy bajban van Aknaszlatina, melynek 292 családi házát és 1253 lakosát fenyegetik tárnaomlások. A veszélyeztetett övezetben van két iskola, a település egészségügyi intézménye, a helyi vízmű és szolgáltatói hálózata. De bármikor elnyelheti a föld a Munkács–Rahó főút itteni szakaszát, de nem kizárt, az itteni sóstavakra érkező turisták is veszélynek vannak kitéve.

Jevhen Zsupan képviselő indítványozta, a testület követelje a kormánytól Aknaszlatina ökológiai katasztrófa sújtotta övezetté való nyilvánítását. Mert bár a bánya már menthetetlen, a települést és lakosait meg kell védeni a pusztulástól. Ivan Pauk elmondta, már fordultak a kormányhoz, az elnökhöz és a szakminisztériumokhoz ezzel a kéréssel. Válasz azonban még nincs.

Olekszandr Ledida hozzászólásában jelezte, ő is írt a sóbánya ügyében az elnöknek. Aknaszlatina ma nem gazdasági, hanem szociális probléma, mondta a megyei közigazgatás elnöke. A település ugyanis a sóbányászatnak köszönhetően jött létre és az is tartotta el. Családok százai számára létkérdés annak megmaradása.

Mielőtt a testület megszavazta volna a kérdésben hozott határozatát, voltak, akik felvetették: nem a konkurencia áll-e a háttérben. Aknaszlatina kiiktatása a piacról mindenesetre jól jött az ország másik két sókitermelő vállalatának. Az ásvány piaci ára az utóbbi időben a tízszeresére nőtt...

Az idei természeti csapásokkal kapcsolatban Viktor Burisin, a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály helyettes vezetője mondta el, hogy elkészült a kárfelmérés, s annak eredményét megküldték a Miniszteri Kabinetnek. Mivel a megyei vismaior keret kimerült, csak a kormány segítségében bízhatnak a károsultak. A kártalanítás kérdését a megyei tanács legközelebbi ülésszakán készül megvitatni.

A plenáris ülés a BJUT- frakció kérésére félórás szünet után folytatódott Volodimir Prohorcsuk viselt dolgainak megvitatásával. A jelenleg régiós, egykori BJUt-tag állítólag számos visszaélésben bűnös. Ezek közül egyet sem ismerhettünk meg. Ennek ellenére negyvenhat szavazattal döntöttek a választási bizottság elnökének menesztéséről.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó