2010. június 24., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 91-92. (954-955.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Mozaik
Vitamin
Sport
Szempont
Mit véd a műemlékvédelem?

Műemlékek vannak. Még. Műemlékvédelem is van. Már. Csak pénz nincs. Ilyenkor felmerül a kérdés: anyagiak hiányában tulajdonképpen mit is jelent a műemlékvédelem? Vajon a magánkézbe adás megoldást jelenthet?

– Mennyire vannak becsben a történelmi jelentőségű épületek, s mennyire érzi őket sajátjának az állam?

– Összességében ezt nehéz megítélni, így csak a saját példámat hozhatom fel. Immár nyolc éve, hogy 2002-ben bérbe vettem a beregszentmiklósi várkastélyt. Az államtól az évek alatt összesen 8, azaz nyolcezer hrivnyát kaptam, illetve azt a tájékoztatást, hogy az elkövetkező időszakban ne számítsak semmire. Ez azt mutatja, hogy az államnak nincs pénze a műemlékek védelmére. Az egyedüli kiutat a pályázati lehetőségek jelentik, Beregszentmiklós esetében ennek köszönhető például a tetőszerkezet cseréje. Jelzésértékű, hogy ma már ugyan Ukrajnában is van országos műemlékvédelmi hivatal, de csak egy-két éve, s csak egy olyan szakembere van, aki Kárpátaljával foglalkozik. Ezelőtt még ez sem volt.

– A magánkézbe adás megoldást jelenthet?

– Európában gyakori, hogy történelmi jelentőségű műemlékek magánkézben vannak, s azt például turisztikai profilú vállalkozásként működtetik. Nálunk, a várkastélyban állandó kiállítás mellett időszaki tárlatokra, találkozókra, konferenciákra, irodalmi estekre kerül sor, emellett van mozi- és könyvklub is, azaz próbálunk pezsgő kulturális életet teremteni.

– Közép-Európában történelmi hamisítás folyik, "szlávosítják" a várakat. Ukrajnában nem fenyeget ez a veszély?

– Tévedések akkor is előfordulhatnak, ha nincs szándékosság. Én magam igyekszem, hogy ilyen ne történjék, s ezért korábban kapcsolatba léptem tudós emberekkel, hogy a beregszentmiklósi várkastély történetéről részletes és hiteles képet kapjak.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó