2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Azt a betyárbecsületét!

A múltkor megérkeztem az egykori Szovjetunió nyugati kapujába úgy este nyolc körül. Elhessegetem a taxit kínálókat, megyek keresem az Ungvárra induló autóbuszt. Már vagy fél órája bóklászok, mire az egyik jó szándékú fuvaros felvilágosít: a busz a záhonyi vonat megérkezése előtt vagy húsz perccel már elment.

Nem, nem azért, mert megtelt, hanem – igaz, ezt csak később, úgynevezett nem hivatalos forrásból tudtam meg – sokkal csalafintább okból: a buszosok és a taxisok megegyeztek. A kollégákat némi jövedelemhez juttatandó az utolsó járat még a vonat érkezése előtt elmegy az állomás elől.

Minő nemes és szép példája ez az összetartásnak. S nem utolsósorban biztos bevétel a szegény elesett taxisoknak.

Egyébként a tömegközlekedés Kárpátalján maga a kaotikus csoda. Vagy inkább titok, mert hogy milyen logika, elv szerint jönnek-mennek errefelé az akármilyen utazás céljára használható eszközök, azt lehetetlen kideríteni.

A helyzet – minden bizonnyal – Ungváron a legrémisztőbb. S ezt tessék a szó szoros értelmében tudatosítani. Reggel és a délutáni csúcs idején a sofőr el nem mozdulna a végállomásról, amíg nem telik meg dugig a busz. Persze azért megáll a közbeeső helyeken is. Bizony ég, néha már attól félek, hogy hirtelen csak szétrobban a rozoga tákolmány, s az emberek, mint repeszek a gránátból, repülnek szerteszét. Ja, s az ilyen szolgáltatás árát emelik nemsokára vagy harminc százalékkal.

Igaz, az áremelésben távolról sem a fuvarozók járnak az élen. Állambácsit senki nem tudja lekörözni. Hajdanában a királyok elve volt: ha üres a kincstár, csinálj pogromot. Ennek köztársasági változata: kong a kassza, emeld a jövedéki termékek árát. Még el sem felejtettük a cigaretta, pálinka, egyéb élvezeti cikkek legutóbbi drágítását, máris itt az újabb.

S az egészben még nem is a módszer a legdühítőbb, hanem a magyarázat. Azért emelik e termékek árát, hogy visszaszorítsák az alkoholizmust, a dohányzást. Ilyen erővel a benzin árszárnyalása a balesetmentes közlekedés jegyében folytatott harccal, a kenyéré az elhízás leküzdésével tökéletesen indokolható.

Mondanák meg egyszerűen: emberek, üres is és lyukas is az állam zsebe. Olyannyira, hogy még foltra sem telik. Húzza mindenki a nadrágszíjat, ha még el nem adta, s vigyázzon a nadrágjára, ha még megvan.

Ennek legalább lenne amolyan betyárbecsület szaga, íze.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó