2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Tapsifülesek sérülései

Bár a nyulak látszólag biztonságban vannak, valójában ezer veszély leselkedik rájuk. Nagyon sok sérülés okát ki tudjuk küszöbölni egy kis odafigyeléssel és előrelátással.

Vegyünk néhány példát! A nyulak sérüléseinek egy része abból adódik, hogy a körmök túlnőnek, és akár a ketrec apró hézagaiba, repedéseibe beakadva letörhetnek, rosszabb esetben beszakadhatnak. A sérülés a baktériumok miatt ráadásul komoly fertőzésveszélyt jelent. A baleseteket megelőzhetjük, ha nyulunk körmeit rendszeresen vágjuk vagy vágatjuk állatorvosunkkal.

Nem ritka a talpfekély, ami egyes baktériumok (Staphilococcusok) által előidézett gennyes bőrgyulladással kezdődik, majd később különböző terjedelmű és mélységű elhalás alakul ki a talp szöveteiben. Létrejöttében több tényező is szerepet játszik, amelyek közül néhány kivédhető. Ilyen az állat súlya. Elhízott egyedeknél gyakrabban jelentkezik ez a probléma, hisz nagyobb súly terheli a talppárnákat, ami a bőr elvékonyodásához, súlyosabb esetben elhalásához vezet, és a mikroorganizmusok számára optimális feltételeket teremt az elszaporodásukhoz. Sima felületen tartott nyusziknál ritkábban jelentkezik ez a probléma, mint a durva padozaton tartottaknál. Műanyag felület a legoptimálisabb. Az alom rendszeres takarításával megelőzhetjük a kórokozók túlzott mértékű elszaporodását.

A nyulak gyakori viselkedészavara a ketrec rágása. Ilyenkor könnyen kialakulhat szájgyulladás, illetve letörhetnek a fogak. Súlyosabb esetben a foggyökér betályogosodhat, s az állat képtelen enni. Az anomália oka lehet az unalom – ingerszegény környezet –, a nem megfelelő rágófelület biztosítása. Ezeket is kiküszöbölhetjük, ha kedvencünkkel rendszeresen foglalkozunk, rágófelületként elegendő mennyiségű szénát, illetve rágófát biztosítunk számukra.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó