2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Végveszélyben a clevelandi magyar templom

A hónap végén lakat kerül az utolsó előtti clevelandi magyar katolikus templomra is. Nem a hívők vagy a pénz hiánya miatt, hanem a helyi püspök döntése következtében. A témával újságcikkek tucatjai foglalkoztak már Magyarországon is, a miniszterelnök is megpróbált közbenjárni a Vatikánnál. Úgy néz ki, mindhiába. A hívek kálváriája már 3 éve tart.

– Legelőször az történt, hogy kaptunk egy levelet 2007 májusában. És ez a levél tudomásunkra hozta, hogy a püspökség több templomot bezár, és hogy a három clevelandi magyar templom közül csupán egy élheti túl ezt a lefokozást. Mind a három templom kijelentette, semmi értelme nincs, hogy bezárják, mert a püspökség azt mondta, akkor kell bezárni, amikor nincs pap, nincs hívő és nincs pénz. Azonban ezeknél a templomoknál megvolt mind a három – mondta Peller Miklós, a Szt. Imre hitközség kurátora.

Ez a püspök azonban nem ismer akadályt az Életerős Hitközségekért mottójú akció végrehajtásában. Bostonban 60 templomot számolt fel. A 70 clevelandi templomnak pedig felét bocsátja árverésre, köztük a legkisebb magyar templomot, a kertvárosi Szt. Margitot, amelyre már az ősszel lakat került.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó