2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
A Gazprom odavág
Ukrajna csak nyerhet az újabb gázháborúban

Dmitrij Medvegyev orosz elnök felszólította Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatót, hogy tegye meg az előkészületeket a fehéroroszországi gázszállítás korlátozására.

A jelentés szerint Miller tegnap újra jelentett az elnöknek Minszk adósságainak törlesztéséről, s elmondta: Fehéroroszország kész fizetni, de csak különféle termékekkel. Medvegyev megállapította, hogy ez sérti azt a jogszabályt, amely szerint külföldi vásárlók csakis külföldi valutában fizethetnek, s azt mondta, ez esetben azt kell tenni, amit a két ország szerződése előír, vagyis csökkenteni kell a szállítást. Miller bejelentette, a csökkentést hétfőn megkezdik, de fokozatosan fogják bevezetni, és leszögezte, hogy a tárgyalások folytatásáról a továbbiakban is van mód.

Minszk adóssága úgy keletkezett, hogy saját egyoldalú döntése alapján idén is 2009-es árat, ezer köbméterenként 150 dollárt fizet – miközben az érvényes szerződés értelmében az első negyedévben 174 dollárt kellett volna fizetnie. A Gazprom szerint a halmozódó adósság egész évben elérheti az 500–600 millió dollárt.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő jelezte, hogy valószínűleg kifizetik az adósságokat a megadott időpontra, de bejelentette azt is, hogy a Gazprom több mint 200 millió dollárral tartozik Fehéroroszországnak a területén áthaladó gáztranzitért. A Gazprom ezt visszautasította.

Az Oroszország és Belarusz közötti konfliktus új gázháborút jelent – vélekedett Volodimir Szaprinik. A Razumkov Kutatóközpont energetikai programjának igazgatója szerint a vita kihatással lesz minden szomszédos országra, ám Ukrajna ebben az esetben nyertesen kerülhet ki a csatározásból, mivel tranzit-szerepe felértékelődik.

A Podrobnosztyi információja, miszerint a Gazprom már tegnap 15 százalékkal csökkentette a Fehéroroszország felé áramló gáz mennyiségét, s amennyiben nem születik megegyezés, a korlátozás fokozatosan 85 százalékot is elérheti, igazolja a szakember optimizmusát.

Az elemzők emlékeztetnek: az érvényben lévő orosz–ukrán megállapításban szerepel: amennyiben Moszkvának gondjai adódnak Minszkkel, növelheti az Ukrajnán Közép- és Nyugat-Európába irányuló földgáz mennyiségét.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó