2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Olvasói levél
Életmentést tanultunk

Iskolánk tanulóinak, a Tisza-Borzsa gyermektábor lakóinak egyik napja kicsit eltért a szokásostól. Egynapos tanfolyamon vehettünk részt, melynek témája az elsősegélynyújtás volt. Budapestről érkeztek hozzánk az Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesületének (IFELORE) tagjai, dr. Mihályi László irányításával, aki az egyesület vezetője.

Az egész napos foglalkozás két részből állt. Először látványos előadások voltak, ahol nagyon sok fontos információt gyűjthettünk be, majd a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatták az életmentés legalapvetőbb fogásait.

Dr. Mihályi László bevezetőjében elmondta, ahhoz, hogy jó életmentő legyen valaki, már gyermekkorban el kell kezdeni az elsősegélynyújtás alapjaival való ismerkedést. Részletesen elmesélte, hogy a különböző baleseteknél mi az, amire fontos odafigyelni, hogyan ellenőrizzük a sérült állapotát és mik a segélynyújtó személy teendői a mentő megérkezéséig. Felhívta a figyelmünket arra, hogy a segítségnyújtást nem szabad elmulasztani, mert azzal életet menthetünk.

Ezután néhány osztályteremben, kisebb csoportokban folytatódtak a gyakorlati foglalkozások. Mindenki kipróbálta a speciális babán a szívmasszázs és a mesterséges lélegeztetés technikáját, különböző fogásokat tanultunk, hogy kell áthelyezni az eszméletlen sérültet, még akkor is, ha jóval súlyosabb mint mi, valamint a különböző kötözési módokat. A gyakorlatok bemutatásába a SOTE (Semmelweis Orvostudományi Egyetem) hallgatói is bekapcsolódtak: Petrovics András, Mészáros Krisztina és Sass Balázs.

A nap végén minden résztvevő matricát és kártyanaptárt kapott ajándékba. Az életmentők megígérték, hogy a közeljövőben újra eljönnek, hogy még többet megtanítsanak az elsősegélynyújtás alapjaiból. Köszönet az előadóknak és a gyakorlatvezetőknek a tartalmas és hasznos programért.

Debreceni Ilona,

a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola 8. osztályos tanulója

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó