2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Idén növöget a létminimum

A megyei munkaügyi és szociális főosztály vezetője ismertette a médiával az új szociális normatívákat, melyek az idei büdzsé elfogadását követően léptek hatályba. A januárig visszamenően érvényes szabályozás értelmében ez évben öt alkalommal emelik országunkban a létminimumot.

Mint arról Viktor Macola, a megyei munkaügyi és szociális főosztály vezetője beszámolt, a múlt évi 638 hrivnyáról az idén öt alkalommal, átlagosan 843 hrivnyára növelik a megélhetés minimális összegét. Az egyes korosztályok számára ez az összeg más és más: hatéves korig jelenleg 767, július elsejétől 771 hrivnya lesz, s decemberig még kétszer módosul 799-re, a hat és tizennyolc közötti korosztály számára a jelenlegi 917-ről jövő hó elsején 921-re, az esztendő végére pedig 957-re emelkedik. A munkaképes korúak számára megállapított létminimum július 1-ig 884, attól kezdve 888 pénzegységet tesz ki. Decemberben ez az összeg 922 hrivnyára növekszik.

A létminimumhoz alkalmazkodva módosulnak a hátrányos helyzetű családoknak járó segélyek. A munkaképesek járandósága 37 százalékkal, a munkaképteleneké 42 százalékkal, a rokkantaké pedig 47 százalékkal lesz több. A sokgyermekes családoknak járó állami támogatás a hatévesnél kisebb gyerekekre 385 hrinya 50 kopijkát, a hat és tizennyolc közöttiekre pedig 450 hrivnya 60 kopijkát tesz ki.

A sokgyermekes családok számára az idén vezették be a tizennyolc és huszonhárom évesek korkategóriáját. Amennyiben ezek a fiatalok valamelyik szakiskolában, technikumban, I – IV. fokozatú akkreditációval rendelkező felsőfokú tanintézményben nappali tagozaton tanulnak, a létminimum 50 százalékát kitevő támogatásra jogosultak.

Az állami költségvetés nyomán a Miniszteri Kabinet ez év május 12-én hatályba léptetett 336. számú rendelete értelmében a munkaügyi és szociális főosztály, illetve annak járási és városi osztályai átszámolták az állami szociális segélyeket. Ennek megfelelően május folyamán kerültek kifizetésre a januári és februári különbözetek. Az emelésből származó márciusi és áprilisi pluszösszeget pedig június folyamán vehetik kézhez az érintettek. A főosztályvezető elmondása szerint a szociális kifizetéseket az állami büdzséből finanszírozzák. Mivel a megye havonta két részletben kapja meg a szükséges összeget, a kifizetések is eszerint történnek.

A szociális juttatásokra jogosult családok és egyének száma vidékünkön a legfrissebb adat szerint 104 831. Az ő ellátásukra fordított összeg az előző év első öt hónapjához képest 42 százalékkal emelkedett, s meghaladta a 337,4 millió hrivnyát. Mivel a kormány a tervezett szociális kiadásokat beépítette a büdzsébe, biztosítva van azok forrása.

A munkaképes lakosságot elsősorban a munkával megkereshető jövedelem érdekli, mondta Viktor Macola. Kárpátalján januárban 1662 hrivnyára nőtt a dolgozók átlagfizetése. A bérek növekedése azonban jelentősen elmarad az országos mutatótól. A minimálbér összegét a törvény szerint öt alkalommal kell emelni. Jelenleg ez 884 hrivnya, de július 1-től 888-ra, majd októbertől 907-re, végül decemberben 922 hrivnyára módosul. Változik az órabér is, mely jelenleg 5,29 hrivnya, de a fenti időközökben 5,32-re, 5,43-ra és 5,52 hrivnyára módosul.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó