2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Fürdés közben néztek szembe a halállal

Az utóbbi napok időjárása nem igazán kedvezett a strandolni vágyóknak, aminek köszönhetően ezúttal senki nem fulladt vízbe. A júniusi kánikulai napokban, mint arról beszámoltunk, tízen, zömmel fiatalkorúak vesztették életüket. Az áldozatok száma tovább növekedhetett volna, de két fiatalnak szerencséje volt: önkéntes életmentők hozták vissza őket a biztos halálból.

A megyeszékhelyen néhány fiatal a Juniszty-sportcsarnok közelében lévő tóra ment pihenni. A már sok áldozatot követelő egykori téglagyári bányagödör gyászos hírnévre tett szert, de ez nem riasztotta el a vízbe merészkedőket. A társaság, magát jó úszónak tartó húszéves tagja magabiztos karcsapásokkal szelte a habokat. A bányató közepén lévő kis szigetre akart úszni, de félúton valamibe beleakadt a lába.

A fiatalember rémült kapálózásba kezdett, de nemhogy kiszabadította volna lábát a rácsavarodott hínárból, az még szorosabban tapadt a testére és könyörtelenül húzta lefelé. A parton ülők eleinte játszadozásnak gondolták a kétségbeesett csapkodást. Az egyik lány azonban rádöbbent, hogy barátjuk komoly veszélybe került és azonnal hívta a vízi mentőket.

A bajbajutottnak azonban már láthatólag fogytán volt az ereje, egyre ernyedtebben vívta élet-halál harcát. Két iskoláskorú fiú a mentőket meg sem várva sietett a szerencsétlen segítségére. Óvatosan közelítettek hozzá, próbálták nyugalomra inteni, majd ahogy az elő van írva, mögé kerültek és a hínárból kiszabadítva kiúsztak vele a közeli kis szigetre.

Ekkor értek a helyszínre a vízi mentők. A csapat egyik tagja vízbe vetette magát és átúszott a megmentetthez, aki láthatóan rossz bőrben volt. Követték őt az egység tagjai is. Miután ellátták a fiatalembert, visszaúsztak vele a biztonságot jelentő partra. Mint az elmondta, farkasszemet nézett a halállal. Ha nem az önkéntes életmentők, már biztosan nem élne. A vízi mentősök szerint is nagy szerencséje volt. A bányatóban különben évek óta megtiltották a fürdőzést.

A halál torkából menekült meg az a felsőapsai kislány is, aki barátnőivel ment le a közelben lévő Apsica folyóhoz. A tizenhárom éves lányka a nem mély, de gyors sodrású vízben játszadozott társaival. Egy rossz mozdulat következtében azonban elvesztette lába alól a talajt. Barátnői döbbenten nézték, hogy társukat sodorni kezdi a víz és kétségbeesetten kapálózik. De nem segíthettek, mert nem tudtak úszni. Segélykiáltásaikat a közelben horgászó férfiak hallották meg, akik a fuldokló gyerek után vetették magukat.

Szerencsére sikerült megragadni az akkor már eszméletlen kislányt. A parton hozzáláttak az újraélesztéshez és a mentőket is riasztották. Mire az elsősegély megérkezett, a horgászoknak sikerült újraindítani a gyerek szívműködését. A Rahói Járási Kórház intenzív osztályán kétségbeesetten küzdöttek a lányka életéért. Állapota olyan súlyos volt, hogy a rahói orvosok kénytelenek voltak a megyeszékhelyről segítséget kérni. Az erőfeszítéseket végül siker koronázta. Értesülésünk szerint a kislány visszanyerte az eszméletét, állapota napról napra javul.

Mint a tragédiákkal és a fenti szerencsés kimenetelű esetekkel kapcsolatban a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatától megtudtuk, vidékünkön a nyári vakáció többnyire gyerekbalesetekkel indul. Az idei június minden korábbinál gyászosabb: 6 tizenhét éven aluli gyereket raboltak el vizeink. S mindez a szülői felelőtlenségre és a rendezett strandok katasztrofális hiányára vezethető vissza.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó