2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Egyre többször szorul a hurok

Míg a korábbi években szenzációszámba ment, ha valaki önkezűleg vetett véget életének, mára az öngyilkosság mindennapossá vált. A statisztikai kimutatások tanúsága szerint Ukrajnában évente tizenhatezer ember választja önként a halált, ami ha figyelembe vesszük az ország lakosságának amúgy is rohamos fogyatkozását, már-már katasztrofális számnak tűnik.

A suicidet elkövetők többsége a társadalom két legvédtelenebb szociális rétegéből, a fiatalok és a nyugdíjasok köréből kerül ki.

Csak június folyamán máris számos kárpátaljai család volt kénytelen szembesülni szerette szándékos halálba menekülésének tényével. Bátyúban hatvanéves férjét találta hurokba szorultan egy asszony. Hogy tettét mi váltotta ki, nem ismeretes. Az orvosok már nem tudták megmenteni.

S míg a halálos betegek ilyen jellegű tette még némi magyarázattal szolgál cselekedetére, addig a fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok érthetetlenek. A minap az Ilosvai Járási Kórház ügyeletére hozott be a mentő egy tizenhat éves lányt. A fiatal páciensnél gyógyszermérgezést állapítottak meg. A Munkácsi Megyei Gyermekkórházban a napokban egy tizenöt éves iskolás lányt szállítottak be, aki szintén tabletták segítségével próbált véget vetni földi életének.

Szolyván egy tizennyolc éves fiatalember eltűnését jelentette a milícián édesanyja. A helyszínt átkutató nyomozócsoport a háztól nem messze, az erdőben talált rá a fiú felakasztott tetemére. Szürtében a hétvégén történt hasonló tragédia egy húszonéves fiatalemberrel. Munkácson egy aszszony reggel felébredve nem találta férjét. Már mindenütt bekereste, amikor végül a padlásra is felnézett, ahol rálelt párja hurokba szorult testére. A Beregszászi járásban egy 53 éves asszony döntött úgy az ital befolyása alatt, hogy elege van eddigi életéből. Tőrt döfött mellkasába, mely a szíve közelében hatolt be. Csak a szerencséjének köszönheti, hogy idejében érkezett a segítség, s az orvosoknak sikerült megmenteni. Egy nagyszőlősi asszony, szintén erősen alkoholos állapotban úgy gondolta, egy marék Valerianka tabletta majd megszabadítja gondjaitól. Ám az orvosoknak hála, egy gyomormosást követően hazaengedték. A megyei belügyi főosztály tájékoztatója szerint Beregszászon és Ilosván egyazon napon ketten is életüket eldobva oldották meg problémájukat. Idős édesanyját fia, édesapját a lánya találta holtan a fatartóban.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó