2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Hiánycikk a kötelező iskolai olvasmány

A Beregszászi járás kulturális életében meghatározó szerepet játszik a könyvtárhálózat. A központi tékák és a közösségi fiókkönyvtárak jelenlegi állapotáról, a megoldott és megoldásra váró nehézségekről Varga Évával, a Beregszászi Járási Könyvtár vezetőjével beszélgettünk.

– Jelenleg a központi intézmények működési feltételein igyekszünk javítani. Az erre a célra tavaly kiutalt 80 ezer hrivnya alig futotta a felnőtt könyvtár olvasószolgálati épületének, valamint a gyermekkönyvtár épületének a felújítására – mondja Varga Éva. – Még számos nehézség megoldásra vár. A közelmúltban kinevezett járási vezetés ígéretet tett, hogy a lehetőségekhez mérten támogatnak majd bennünket. A mai napig megoldásra vár a fűtési rendszer kiépítése, a vizesblokk korszerűsítése, valamint a villanyhálózat felújítása.

A járás minden 500 lelkesnél nagyobb településén működik közösségi könyvtár. Helyzetük változó, leginkább a kisbégányit, a haláborit, a tiszacsomait, valamint a mezőgecseit kellene korszerűsíteni. A kígyósi, a nagyberegi, valamint a sárosoroszi rekonstrukciójára a közelmúltban került sor.

– Milyen könyvállománnyal rendelkeznek?

– A járási könyvtár állománya 100 ezer kötetből áll. Igény elsősorban magyar nyelvű kiadványokra van, hiszen a járás lakosságának zöme magyar ajkú. Mind a mai napig hiány van kézikönyvekből, kötelező iskolai olvasmányokból, meséskönyvekből, valamint gyermekeknek szóló ismeretterjesztő irodalomból. Az idén nem kaptunk támogatást újságok előfizetésére, pedig nagy szükség lenne rá.

– Lát lehetőséget a gyarapodásra?

– A könyvtárhálózat sajnálatos módon hosszú évek óta nem kap támogatást az állomány gyarapítására. Elsősorban a felajánlások révén tudjuk bővíteni a választékot. Számos magyar nyelvű könyvet kaptunk az Intermix kiadótól, olvasóktól, valamint anyaországi intézményektől. Megjegyzem, a községi könyvtárakat a magyarországi testvértelepülések rendszeresen támogatják. Ukrán nyelvű kiadványokat a megyei könyvtártól, valamint a megyei állami közigazgatástól kapunk. Viktor Janukovics tavalyi beregszászi látogatása során több mint 2000 könyvet ajándékozott nekünk. Sokat segít a beregszászi magyar konzulátus. Valamennyi részlegünkön nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett "Európai Uniós Sarok", ahol az unióra vonatkozó hasznos tudnivalókról tájékozódhatnak az olvasóink.

– Mennyire jelent konkurenciát az internet?

– Megítélésem szerint mindig is lesz egy társadalmi réteg, amelyik igényli a könyveket. A világhálónak és a bibliotékának egymást kiegészítve, párhuzamosan kellene működnie. A központi könyvtárban internet-szolgáltatás még nincs, a mezővári, a somi, a csonkapapi, valamint a halábori tékákban viszont már adott a lehetőség.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó