2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Hír-Tár
Református világközösség

Az egyesült államokbeli Grand Rapidsben véget ért a Református Egyházak Világközössége (REV) első plenáris ülése, amelyen – a Református Világszövetség és a Református Ökumenikus Tanács egyesülésével – elfogadták az új világszervezet alkotmányát. Az alapszabályt a magyar delegáció és az európai tagegyházak nevében Bölcskei Gusztáv, a református közösség európai elnöke látta el kézjegyével.

Harc a borítékos fizetés ellen

A szolyvai adóhivatal átfogó ellenőrzést végzett a járásban, melynek során azokat a munkaadókat próbálták kiszűrni, akik illegálisan, az adóhatóságot megkerülve borítékban fizették ki a dolgozók havi járandóságát, illetve feketemunkásokat alkalmaztak. Az akció eredményeként 21 munkavállalót vettek nyilvántartásba a járási munkaközvetítő központban, s 117 700 hrivnya adót fizettettek be utólag a vállalkozókkal az állami költségvetésbe.

Menekült-státusban

Kárpátalján első ízben 1997-ben folyamodtak menekültjogi státusért a vidékünkön feltartóztatott illegális migránsok, tájékoztatta a médiát Mikola Tovt, a megyei migrációs főosztály vezetője. A tizenhárom év alatt mintegy négyezren éltek a lehetőséggel, de közülük mindössze százan kapták azt meg. Jelenleg vidékünkön huszonöt menekültjogi státussal rendelkező külföldi él.

Hova lett a Seat?

Ezt a kérdést tették fel az Ungvári Vámhivatal munkatársai annak az ukrán állampolgárnak, aki külföldi útjáról hazatérőben akadt fenn a vámvizsgálaton. A számítógépes nyilvántartási rendszer kimutatta, a 42 éves férfi a múlt év nyarán egy másik határátkelőn Csehországból behozott egy Seat Toledo személygépkocsit, kötelezve magát, hogy tíz napon belül vagy kifizeti a vámot, vagy visszaviszi a járművet Csehországba. Ez azonban nem történt meg. A férfi állítása szerint darabokra bontotta az autót és alkatrészenként értékesítette. A bűncselekménynek minősülő tettéért bíróság elé állították és 57 ezer hrivnya pénzbírsággal sújtották.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó