2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Köbcentik és lapcsánkák kézfogása

Egy-egy település életében fontos szerepet játszik a hagyományőrzés. A beregszászi járási Mezőgecsében néhány évvel ezelőtt újra- élesztették a már lassan feledésbe merülő üstben történő szilvalekvárfőzést, böllérversenyt, tavaly pedig megrendezték az I. Motoros Találkozót is. Ezek a rendezvények sok érdeklődőt vonzanak határon innen és túlról.

Az elmúlt hétvégén másodszor bőgtek fel a motorok és jöttek össze a hagyományőrzők. Az idén is sokan voltak kíváncsiak az eseményre.

A magát kétnaposra kinövő rendezvény a település központjában kezdődött, ahol életfát állítottak.

– Sokan kérdezték tőlem, hogy kapcsolódik a motoros találkozó az életfaavatáshoz, a hagyományőrző rendezvényhez. Erre azt válaszolom: sok mindent bele lehet magyarázni egy jelképbe. Ám egy életfa mindenkinek azt jelenti, ami a szívéhez közeli. A mi életfánknak hét ága van, amely a magyar nemzetet, a gyökereit és fejlődését szimbolizálja. A történelemhez az is hozzátartozik, hogy a hagyományainkat megőrizzük és továbbvigyük. Úgy gondolom, mi jó úton haladunk, hiszen itt most a múlt és jelen találkozik. Ez a kis park pedig itt, az életfa körül azt jelzi, hogy Mezőgecsében olyan emberek laknak, akik úgy gondolják: lentről fölfelé lehet nagyokat alkotni – mondta Mester András, a település polgármestere.

– Én azt gondolom, aki életfát állít, a reménynek is állít egyúttal egy műalkotást. Azt kívánom, hogy az elkövetkezendő időkben az a fajta változás, amely Magyarországon elindult, ne álljon meg az országhatároknál, hanem az összmagyarság számára jelentsen biztos, új jövőt – fejtette ki Román István országgyűlési képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

A hivatalos köszöntők után a vendégek, és a falu apraja-nagyja a helyi futballpályára vonult, ahol színes program várt mindenkit. A szelíd motorosok már próbálták a hangerőt, mustrálgatták egymás járgányát. A kézműves sátrakban fafaragók, bőrművesek, fazekasok, kovácsok, kádárok, csuhéfonók és rovásírók mutatták be mesterségüket. A keresztény ifjúsági szervezetek sátraiban a KRISZ, a Sion rádió, és a cserkészszövetség tagjai tartottak előadásokat a fiataloknak, a kisebbeket a Cók-mók bábszínház szórakoztatta. A bátrabbak kipróbálhatták az íjászkodást és a lovaglást. Aki pedig egyszerűen csak pihenni jött, az válogathatott az ínyencségek közül, hiszen a bográcsgulyás mellett halászlét, lepényt, lapcsánkát, és finom helyi borokat kínáltak a mezőgecseiek.

Az esti órákban a helyi kultúrcsoport, a Credo és az Integrál együttes szórakoztatta a táncház résztvevői.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó