2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Megelevenedett középkor

Az ungvári várban megelevenedett a középkor. A várudvaron a több száz évvel ezelőtti látnivalókat megidézve rögtönzött lovagi torna mellett kovácsok, fafaragók és más korabeli mesterségek adtak ízelítőt a régmúltból. Mindemellett az etnofesztiválon népi együttesek léptek fel.

A megyei honismereti múzeum fennállásának 65. évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat keretein belül került megrendezésre az ungvári vár napja. Ezen a napon ingyenes volt a belépés, a rossz időjárás ellenére sokakat vonzott a rendezvény. Aki átlépte az erőd küszöbét, az mintha visszarepült volna az időben, igazi középkori kavalkád fogadta. Megelevenedtek a lovagi tornák, kardok, buzogányok és pajzsok csörömpölésével indult a történelmi kalandozás. A fegyverek zaját már csak a kovácsok kalapálása nyomta el. A kovácsmesterek, fazekasok és fafaragók ízelítőt adtak a régmúlt mesterségeiből.

Mindemellett az etnofesztiválon ungvári, beregszászi, munkácsi, nagyszőlősi, técsői, rahói népi együttesek léptek fel, bemutatva a vidékünkön élő népcsoportok kultúráját. Az ének és tánc mellett a gasztronómia is szerepet kapott szombat délután. A vidékünkre jellemző hagyományos nemzeti ételek és italok kerültek a terítékre.

Nem csak a hasak teltek meg, hanem a honismereti múzeum termei is. A népviselet, fegyverek, hangszerek és egykori használati tárgyak megtekintése után, akinek kedve volt hozzá, az kicsit raboskodhatott is a várbörtönben. A program végén a szervezők a jelenlévők segítségével több tucat léggömböt bocsátottak fel.

– Bár az utóbbi években egyértelműen nőtt a múzeumba látogatók száma, valójában még mindig elmarad a korábbiaktól ez a szám – mondta lapunknak Fülöp Lajos, a múzeum tudományos főmunkatársa. Hozzátette, az embereket érdeklik a múzeumok, így létjogosultságuk van a hasonló nyílt napoknak. A nyugaton elterjedt múzeumok éjszakájához hasonlítanám a kezdeményezést. Figyelembe kell vennünk, hogy megváltoztak a szokások és haladnunk kell a korral. Nem mellékesen szerepet kapott a kultúra ápolása is.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó