2010. június 22., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 90. (953.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Szempont
Újabb áremelés – hol a tűréshatár?

Újabb áremeléssel "örvendeztették" meg az ország lakosságát. Június 16-ától drágult az alkohol-, a dohánytermékek és az üzemanyag jövedéki adója. Vajon az újabb emelkedés hogyan hat a fogyasztók mindennapjaira, szokásaira?

– Véleménye szerint lesznek, akik az újabb áremelkedés miatt most hagyják abba a dohányzást, esetleg visszafogják alkoholfogyasztásukat?

– Nyilván visszaesik az említett termékek forgalma, úgy 30 százalékkal. Az első időkben mindenképpen. Ez nem az én felmérésem, a tengerentúl készítettek ilyen jellegű statisztikát. Eszerint a középkeresettel rendelkező átlagpolgárok, mivel kénytelenek beosztani jövedelmüket, ilyenkor visszafogják kiadásaikat. Annál is inkább, mivel nem létszükségleti cikkekről van szó, lesznek, akik belátják, hogy ideje egészségesebb életmódra váltani.

– Úgy tűnik, mintha újabb tűréspróbának vetnék alá a magas áraktól amúgy is szenvedő lakosságot.

– A többség ennek ellenére nem fog változtatni szokásain. A drágítás elsősorban az üzemanyag esetében veszélyes, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ez mindig maga után vonja az élelmiszerek drágulását is. Ami a dohányt és az alkoholt illeti, mivel nem létfontosságú cikkek, egyértelműen jogos a jövedéki adójuk emelése, az európai árakhoz való igazítása. Ez, szerintem pozitívumként, csökkenti majd a külföldre csempészését, jelentősen megrövidíti majd a határokon tapasztalható sorokat, hisz nem lesz érdemes csupán emiatt átruccanni hozzánk.

– A jövedéki adó révén jóval több pénz kerül az állami költségvetésbe. Vajon mennyi jut belőle a szociális kiadásokra?

– Ilyen jellegű felmérések nem készültek. De amennyiben jól gazdálkodnak az illetékesek, a pluszbevétel révén biztosítva lesznek az olykor akadozó, késlekedő szociális kifizetések, idejében kifizetik az állami alkalmazottak bérét.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó