2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Legek: ilyennek láttuk az első kört

A spanyol–svájci meglepetéssel lezárult a csoportkör első fordulója. A világ labdarúgása egyelőre nem lett megváltva, de vannak biztató jelek. Tshabalala és Észak-Korea, a németek "holland" játéka, és a svájciak "olasz" védelme. Legjobb csapat, legszebb gól, legrosszabb meccs – természetesen az összeállítás nem reprezentatív.

A legjobb csapat

Az ausztrálok ellen nem csak eredményesen, hanem helyenként tetszetősen is futballozó németeken kívül egyik csapat sem nyújtott maradandót az első körben. Ennek két oka van. Az egyik, hogy a sztárcsapatok közül az olaszoknál, a spanyoloknál és a braziloknál (a sor még folytatható...) sem sikerült igazán a formaidőzítés, a másik pedig az ellenfél harcmodora. Az első fordulóban esett kevés gólra is magyarázat, hogy a legtöbb csapat elsősorban az aktuális rivális játékának "megölésével" foglalkozott, ahelyett, hogy megpróbált volna futballozni.

A legrosszabb csapat

A színvonalra jellemző, hogy az első forduló legrosszabb csapatát lényegesen nehezebb volt kiválasztani, mint a legjobbat, miután volt jelentkező bőven. A prímet azonban az új-zélandi válogatott viszi, amely az acélosnak korántsem nevezhető Szlovákiával sem volt azonos súlycsoportban, taktikailag és technikailag is komoly kihívásokkal küszködik. Az hagyján, hogy egyetlen épkézláb támadásra sem volt képes, de az sem derült ki, mit akart játszani egyáltalán. Szerencséjére azonban a 93. percben talált egy gólt, ezzel egyenlített.

A legjobb játékos

Még Vincent Enyeamát, a nigériaiak kapusát is meglepte, hogy ilyen jól ment neki a védés az Argentína elleni csoportmeccsen. A Hapoel Tel-Aviv kapusa utóbb elmondta, élete legjobb formájában hárította Lionel Messiék próbálkozásait, nélküle aligha úszta volna meg egygólos vereséggel az afrikai csapat.

A legszebb gól

A vb első góljánál senki sem szerzett szemre tetszetősebbet az első fordulóban. Egy formás ellentámadás végén 12 méterről sült el a dél-afrikai Tshabalala lába, és a labda a felső sarokban landolt. A kapusnak esélye sem volt a hárításra. Más kérdés, hogy ez a gól csak egy pontot ért a házigazdának, miután Mexikó később egyenlített.

A legfurcsább gól

Az angol Green és az algériai Chaouchi potyagólja kétségkívül holtversenyben első lett volna, ha a dánok nem hoznak össze a hollandoknak egy komikus találatot: Sörensen kapus elmélázott, csak leste, amint a menteni igyekvő Simon Poulsen társa, Agger hátára fejelte a labdát, amely a hálóban landolt. Hollandia ezzel a góllal lépett a győzelem útjára, majd a folytatásban berámolt még egyet, így végül magabiztosan, 2–0-ra nyert.

A legjobb meccs

A dél-afrikai torna eddigi legnagyobb meglepetését hozó svájci–spanyolon végig lüktetett a játék, helyzet is akadt bőven, és egészen a lefújásig izgalmas volt a mérkőzés. A választás egyébként nem volt nehéz, miután alig akadt olyan találkozó, amely megütötte volna a világbajnokságon elvárt színvonalat.

A legrosszabb meccs

Unalmas meccsből túlkínálat volt, az ezerszer elátkozott vuvuzelák fülsüketítő zümmögése néhány találkozón kifejezetten jól jött, segített ébren maradni, vagy ami még jobb, szépreményű álomba szenderülni. A legrosszabb mérkőzés a Algéria–Szlovénia volt, amelyen Chaouchi potyagólján kívül tulajdonképpen az égvilágon semmi sem történt. Azért Ghezzal kezezése is megért egy misét, illetve inkább egy Mekka felé fordulást...

KISZó-összeállítás

Eltűnt négy észak-koreai futballista

Az olasz La Stampa napilap beszámolója szerint négy észak-koreai játékos eltűnt a dél-afrikai világbajnokságon szereplő labdarúgó-válogatott edzőtáborából. Valószínűleg disszidáltak. A FIFA később cáfolta a híreket.

Az újság értesülése szerint a valójában csatár (de kapusként nevezett) Kim Mjong Von, a támadó An Csol Hjok, és két középpályás, Pak Szong Hjok és Kim Kjong Il tűnt el.

A FIFA bejelentette: a sajtóértesülésekkel ellentétben nem tűnt el négy észak-koreai játékos, mindannyian a csapattal együtt készülnek. Gordon Watson, a FIFA médiamunkatársa a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek elmondta: az eltűnésről szóló jelentések pletykán és a brazilok elleni meccs előtti jegyzőkönyv elgépelésén alapultak.

Másfél gól meccsenként

Az első kör 16 találkozóján mindössze 25 gól esett, s ez 1,56-os mérkőzésenkénti átlagot jelent.

Mióta 32 csapat vesz részt a sportág legnagyobb seregszemléjén, soha nem esett ilyen kevés találat az első körben. Az egész tornát nézve az 1990-es vb-n volt a legalacsonyabb a gólátlag: az olaszországi eseményen 2,21 találat született mérkőzésenként, azaz a dél-afrikai torna mostanáig ettől is jócskán elmarad.

Szintén igen beszédes adat, hogy mindössze egyetlen csapat van, amelyik első meccsén több mint kétszer volt eredményes. A németek 4–0-ra győzték le Ausztráliát. Ehhez további adalék, hogy a kétgólos együttesek listája sem hosszú: a brazilok, a hollandok és a dél-koreaiak szereztek ennyi gólt. Ezzel szemben a csapatok 40 százaléka, azaz szám szerint 13, egyetlen gólt sem tudott szerezni az első fordulóban.

A vártnál gyengébb első körhöz az is nagyban hozzájárul, hogy egyetlen mérkőzés sem volt, amelyen a vesztésre álló csapat fordítani tudott volna, illetve nem volt olyan futballista, aki kétszer lett volna eredményes, továbbá két összecsapáson egyszer sem rezdültek meg a hálók.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó