2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Itt az idő!

Nos, kedves olvasók, egy kis játékra invitálom önöket.

Vegyünk két képzeletbeli települést. S ha már így teszünk, kereszteljük is el ezeket. No nem Nevetlennek, elvégre ilyen van, s esetében nem érvényes a nomen est omen mondás! Legyen mondjuk: Sámla és Daláp. Miért ne, elvégre mindkettő szép, ősmagyar név.

Na most, tegyük fel, hogy mind a két településen polgármestert, vagy ahogy még a régiek mondták: bírót választanak. Eddig jó. Még az sem baj, ha a két községnek egy vezetője lehet. Elvégre volt már, van, s bizonyára lesz is ilyen.

Baj csak akkor lehet, ha a sámlai azt mondja: hej, azért csak az lenne az igazi, ha sámlai lenne a bíró. Erre rákontráz a dalápi: Dalápon az az alap, hogy helybeli fejen legyen a kalap.

Nohát, ez az, aminek se vége, se hossza. Se eredménye.

Persze, az is lehet, hogy éppen ilyen vezetőre van szükség. Olyanra, akinek a központból, vagy manapság divatos szóval élve: a centrumból mondják meg, hogy Dalápon és Sámlán mitől döglik a légy. Sőt, ehhez még egy magyar szövetségest is találnak. Ha sikerül, s akkor koccinthatnak borra', vagy akár pezsgőve'.

Csak most még nem mondják, hogy márpedig meg fogják mondani. S egyedül ők mondhatják meg. Hogy Dalápon és Sámlán mindig rajta lesz a centrum szeme. Meg a keze.

Meg satöbbi.

Hát így van ez, kérem szépen. És ha komolyan belegondolunk: ez bizony nem játék.

Persze, van egy másik út is. Ezen is el lehet indulni, csak ehhez egy egészen másféle vezetőre lenne szükség. Aki nem azt mondja, hogy Sámla az Sámla, Daláp meg Daláp. Hanem: Sámla és Daláp. Vagy fordítva.

S mi az, ami egy jó polgármestert jellemez? Például, ha azt mondja: egyik kezem a sámlaiké, másik kezem a dalápiaké, de dolgozni egyikért is, másikért is csak akkor tudok, ha megvan mind a kettő. S akármelyiket vágom le, fáj.

Daláp és Sámla bírót választ, azaz választhat. Itt az idő!

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó