2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Olvasói levél
Ki igényelheti a donoroknak járó kedvezményt?

"Lapjuk egyik korábbi számában olvastam, hogy milyen kedvezményt kapnak az önkéntes véradók. Én is nyugdíjas vagyok, és önkéntes véradói igazolvánnyal is rendelkezem. Viszont a nagyszőlősi nyugdíjosztályon nem fogadják el a könyvet bizonyítékul, pedig abban minden eredeti. Többi donortársammal együtt önként adtunk vért, s ezzel sokak életét mentettük meg. Miért nem jutunk hozzá a törvény szerint minket megillető kedvezményhez? Engem is az a "szerencse" ért, hogy a nagyszőlősi nyugdíjosztály igazolásért küld a kórházba, ahová véradásra jártam, onnan viszont visszaküldenek a nyugdíjosztályra. Ugyanis a könyvem csak 1987-től van meg, viszont én már 1968 óta donor vagyok. Kihez fordulhatnék, hogy végre megkapjam az engem megillető kedvezményt?" – kérdezi levelében id. Filep Sándor nyugdíjas Fertősalmásról.

Kérdésére Jana Brenyo, a megyei Nyugdíjalap helyettes vezetője válaszol:

– Az olvasó személyes iratainak átvizsgálása után kiderült, hogy jogosan nem kap semmilyen, a véradóknak járó kedvezményt. A nagyszőlősi járási nyugdíjosztályról azt az információt kaptuk, hogy az illető nem fordult hozzájuk a fentebbi kérdéssel. Ezzel együtt levelére válaszolva informáljuk, hogy kedvezmény csak a tiszteletbeli donoroknak jár. Ezt a státust Ukrajna donortörvényének 12. cikkelye értelmében az kaphatja meg, aki legalább 40 alkalommal adott le vért vagy 60 alkalommal plazmát. A véradás idejétől függetlenül ezen személyek kaphatnak tiszteletbeli rangot, melyet igazolvány bizonyít. Az igazolvány kiadását az a szakintézmény kezdeményezheti, melyben a véradás történt a megyei egészségügyi főosztályokon. A kedvezmény Ukrajna 1995. június 23-án kelt No 240/95-BP donortörvénye értelmében a Szovjetunióban kiadott igazolványokra is érvényes. Megjegyzendő, hogy a Vöröskereszt által kiállított igazolványokra nem jár kedvezmény.

Tájékoztatásként: a tiszteletbeli donorok nyugdíjszámfejtésekor járó kedvezmény a létminimum – ami 2010. április 1-től 839 hrivnya – 10 százaléka, azaz 83 hrivnya 90 kopijka.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó