2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Próba szerencse – odaát

Véget ért egy újabb tanév. Több száz végzős intett búcsút iskolájának. Vannak, akik Kárpátalján képzelik el a továbbtanulást, s az is tagadhatatlan, hogy sokan más lehetőségek után néznek. Például szerencsét próbálnak külföldön, többségük Magyarországon. Közéjük tartozik Bojcsuk Zsanett, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium végzőse, aki pszichológusnak készül.

– Mindenképpen Magyarországon szeretnék tovább tanulni. Hogy miért? Már évek óta érdekel, foglalkoztat a pszichológia, de legjobb tudomásom szerint Kárpátalján nincs lehetőségem arra, hogy magyar nyelven tanuljam – mondja a beregszászi lány. – Ezért is felvételiztem a debreceni és a szegedi egyetemre. Július végén kiderül, hogy sikerrel vagy sem. Igazából Debrecen jobb lenne. Egyrészt sokkal közelebb van, másrészt sok ismerősöm, barátom tanul már ott, s nem érezném magam teljesen egyedül. Nagyon igyekeztem, s mind a magyarországi érettségi teszteken, mind az ukrán emelt szintűn részt vettem.

Bojcsuk Zsanettet egyébként nem csak és kizárólag a pszichológia érdekli. Az ifjú hölgy verseket ír, mindene a költészet, a magyar irodalom.

– Tizenkét éves koromban született meg az első versem, amit édesanyám ihletett: ez egy anyák napi költemény volt. Ezenkívül emlékfüzetekbe írtam a barátnőimnek. Később komolyabbra fordult a dolog. A saját érzéseimet kezdtem versben közölni. Ennek meg is lett az eredménye, felfigyeltek rám. Lőrincz P. Gabriella és Bakos Kiss Károly költők bátorítottak, hogy vegyek részt a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) tavaly meghirdetett versíró pályázatán. El is indultam, és végül második lettem.

Mint azt Zsanett megjegyezte, az érzéseit mindig beleviszi a verseibe, amelyek általában a hazaszeretetről, a magyarságról szólnak. Megihlette már a Vereckei-hágó, és persze vannak szerelmes versei is. Elmondása szerint nagyon sok kedvenc költője van. Ha valakiket mégis kiemel, akkor Csokonai, Kosztolányi, Ady Endre – főleg a Léda-versei miatt –, Arany János nevét említi. S nagyon szereti a Jókai- és a Móricz-regényeket.

– Ha felvesznek valamelyik egyetemre, nem szorul háttérbe a versírás?

– Biztos, hogy nem, erre mindig fogok időt szakítani. Eddig is sokat tanultam, mégis, mindig volt néhány órám, amikor tollat fogtam. Egyébként is, ez nálam nem úgy működik, hogy leülök és írok. Csak akkor, ha ihletet kapok vagy olyan hangulatom van. De akkor aztán azonnal papírra vetem a gondolataimat. Érdekes, Bakos Kiss Károlyék megfigyelték, hogy szinte minden sor után felkiáltójelet teszek, tehát hirtelen törnek ki belőlem az érzések. A lelkivilágomtól függően általában havonta születik meg egy-egy versem.

Zsanett mindemellett átlagos tininek vagy inkább már ifjú hölgynek mondja magát. Bevallása szerint szabadidejét a barátaival tölti, zenét hallgat, olvas vagy internetezik.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó