2010. június 19., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 89. (952.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Terjed az erőszak és a fiatalkori bűnözés

Ladiszlav Babics, a Beregszászi Járási Belügyi Osztály vezetője egyike azon keveseknek, akit a megye új főrendőre nem mozdított el pozíciójából. Az év öt hónapjának eredményeiről, a problémákról, az aktuális teendőkről kérdeztük.

– Megyeszerte romlott a bűnügyi statisztika. A Beregszászi járásban hogyan alakul a helyzet?

– A megyében valóban rosszabbodott a helyzet, és sajnos a Beregszászi járásban is. Az öt hónap alatt az előző esztendő azonos időszakához képest 130-ról 148-ra növekedett a regisztrált bűntények száma. A korábbi évekről visszamaradt lezáratlan ügyek száma a múlt évben 34 volt, idén 29.

Nyugtalanítóan alakul a súlyos bűncselekmények száma: tavaly 45-öt jegyeztünk, idén 68-at. Felderítetlen súlyos eset a múlt év ezen időszakában 15 volt, jelenleg 17 van.

– Beregszászban és a járásban évek óta alig lehet fiatalkori bűnözésről beszélni. Jelenleg is ilyen kedvező a helyzet?

– Sajnos, nem. Az idén több mit ötszörösére: 4-ről 22-re emelkedett a kiskorúak által elkövetett bűntények száma. Hasonló a helyzet a bűnszövetkezetben elkövetett esetekkel is, melyek száma 7-ről 18-ra változott. Több mint a felére csökkentek viszont az alkoholfogyasztáshoz köthető események.

– Az alkohol körül nincs tehát probléma, de elmondható-e ugyanez a kábítószerekről?

– Engem személy szerint leginkább a drogok terjedése keserít el. Sajnos Beregszászban nagyon sok fiatal kábítószerezik. Ennek egyik okát abban látom, hogy nincs szabályozva a diszkók, ifjúsági szórakozóhelyek nyitvatartási ideje. Nemrég a város polgármesterével volt megbeszélésem. Szóvá tettem, hogy jó lenne rendet teremteni e téren. A drogfogyasztás és terjesztés ugyanis leginkább ezeken a helyeken virágzik. Idén négy terjesztőt sikerült kézre kerítenünk. A tudatmódosító szerek fogyasztói általában 18–30 év közöttiek.

– A beregszászi nyomozók mindig a legjobbak között voltak. Sikerült-e tartani a színvonalat?

– 2009-ben végig az első helyen voltunk. Az idei öt hónap alatt hol az első, hol pedig a második helyet foglaljuk el. Sikerült javítani a felderítettség arányán, az esetek 82 százalékát oldottuk meg. Jellemző, hogy a 600 bíróság elé terjesztett nyomozati anyagból csak húsz esetben nem igazolódott be a bűncselekmény. Például, ha a feleség rendőri segítséget hív, mert bántalmazza a férje, nekünk ezt jegyzőkönyvezni kell. Ám ha a bíróság úgy dönt, hogy nem történt bűntény, lezárja az ügyet.

– Határmenti régió: illegális migráció, embercsempészek tevékenysége.

– Beregszász és a járás ütközőzónát képez a schengeni országok és Ukrajna más régiói között, ezért itt fontos szerepe van a közbiztonságnak. Mindkét bűnözői műfaj jelen van, de a határőrséggel és a lakossággal karöltve igyekszünk ezeket a lehető legnagyobb mértékben visszaszorítani.

– Milyen új szelek fújnak a járási rendőrségen? Mennyiben változik a munkastílusuk?

– Különösebb változások nincsenek. Nemrég Anatolij Mogiljov belügyminiszter tett látogatást a megyében, a vele való találkozáson én vetettem fel a kérdést, hogy a közlekedési rendészetet vissza kellene kapcsolni a belügyi osztályhoz, hisz sok olyan közlekedési bűntény van, ami a rendőrség hatáskörébe és nem a közlekedésiekhez tartozik, ezért nem célszerű két külön szervet fenntartani. Mi együttműködünk a közlekedési rendészet munkatársaival, akik eljárnak a gyűléseinkre, tájékoztatnak bennünket a náluk történtekről, de ez nem elegendő. A halálos balesetet okozó cserbenhagyó gázolók után például nem a közlekedésiek, hanem mi nyomozunk, sokkal célszerűbb lenne tehát, ha egy szervezet lennénk.

A miniszter hangsúlyozta, hogy minden benyújtott kérelmet regisztrálni kell, így lehet megakadályozni a dolgok kiforgatását. A másik fontos kérdés a megelőzés, a nehéz szociális helyzetben lévők, a csellengő gyerekek nyilvántartása. Ebben az önkormányzatnak van nagy szerepe, neki kell tudnia, hogy táplálkozik-e otthon a gyerek, van-e mibe felöltöznie, egészséges, vagy nem stb. A harmadik, amire kitért a tárcavezető, a súlyos bűntények felderítése. A mi járásunkban e téren nincsenek problémák.

– Milyen elvek alapján állítják össze az állományt? Lesz-e változás a létszámban?

– Ami a személyi összetételt illeti, nálunk nincs változás, mindenki a helyén maradt. A beosztottak közötti kapcsolat szerintem rendben van. Fontosnak tartom, hogy munkatársaink jól érezzék magukat a munkahelyükön, de azt is, hogy a közvéleményben pozitív kép alakuljon ki rólunk. Alkalmazunk egy szakembert, aki e fontos kérdéseket kezeli.

A járás településeivel a polgármestereken és a körzeti rendőrökön keresztül tartjuk a kapcsolatot. Az újonnan kinevezett közigazgatási elnök, Ihor Szviscso kiszállásos üléseket szervez a járás minden településén, ezeken mi is részt veszünk, hisz a közbiztonság kérdése ott is napirenden szerepel. Helyettesem, Szilágyi Elemér van megbízva ennek a kérdésnek a koordinálásával.

– A körzeti megbízottakra fontos szerep hárul, hisz ők vannak legközelebb a lakossághoz, elsőként nekik panaszolják el, ha valami baj van.

– A körzeti rendőröknek elég összetett a dolguk, mivel midegyikükhöz 3–4 település tartozik. Az a szerencse, hogy falvainkban nem harapózott el a bűnözés. Az emberek ismerik egymást, felfigyelnek arra, ha gyanús idegen jelenik meg, tartják a kapcsolatot a rendőrrel. Sokkal ideálisabb lenne, ha minden falura jutna egy rendőr, de ezt a jelenlegi szabályzat nem engedi meg.

– Figyelembe veszik-e a regionális nyelvekről készülő törvénytervezetet, lesz-e több magyarul tudó munkatársuk?

– Nálunk a munkatársak 99 százaléka beszél magyarul. Nem azt mondom, hogy tökéletesen, de nyelvi nehézség nélkül tud kommunikálni az ügyfelekkel.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó